Ugrás a tartalomra

Jóvátétel - fogvatartottak kiállítása a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban

„Rácsok mögül szárnyaló művészet” címmel megnyílt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjainak kiállítása a megyei központi kórházban. Az alkotások Dugas Erika festőnő vezetésével készültek.

Dugas-kép-koncert

A Miskolci Nemzeti Színház után újabb állomásához érkezett a már említett tárlat. Most egészségügyi intézményünk ad otthont a festményeknek, amelyekkel a fogvatartottak szeretnék támogatni a kórházat.

A tizenkét alkotó három hónapon át vett részt egy úgynevezett jóvátételi programban. Októberben a Miskolci Nemzeti Színházban nyílt meg a kiállítás, amely a fogvatartottak munkáit mutatta be. A tizenkét alkotó festményeiből nyílt tárlatot most a Központi Betegellátó Épületében nyitotta meg Szeidl Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

Mint mondta, a program ezen részének kitalálója Dugas Erika volt, a Dugas Galéria vezetője. A festőnő felvállalta, hogy három hónapon át hetente egyszer foglalkozik a börtönben azokkal az emberekkel, akik jelentkeztek a nem mindennapi feladatra.

A tárlatot vándorkiállítás formájában a kórház több telephelyén és több épületében elhelyezik majd a következő hónapokban. Végül a festményeket elárverezik a Támogatók Társaságának szervezett jótékonysági vacsorán.

Révész János, a megyei központi kórház főigazgatója úgy fogalmazott: az, hogy fogvatartottak segítenek betegeken, rendkívül erős erkölcsi üzenettel bír. Hozzátette: természetesen a képek elárverezéséből befolyó összeg segíti a kórházat abban, hogy különböző modern gépeket, műszereket tudjanak vásárolni. A jóvátételi program célja, hogy a fogvatartottak érezzék, tudnak hasznos tagjai lenni a társadalomnak.

További képek a kiállításról a galériában találhatók.

Kapcsolódó hírek

2024-04-15

Tisztelt Miskolciak, Vármegyében Élők! Kedves Betegeink, Hozzátartozók!   Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. április 15-től - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve annak valamennyi telephelyén -, a fekvőbeteg osztályokon kezelt betegekkel és a…

2024-04-13

Vidám napsütésben várta a miskolci Szentpéteri kapu a garantált városnéző séta résztvevőit – intézményünkben is. Azok, akik rászánták a szombat délelőttöt, nem is csalódtak. A városrész felfedező séta a nemrégiben megújult József Attila Könyvtárból indult.  Aztán útra keltek, Kupcsik Sarolta …

2024-04-11

Szűrőbusszal viszi el Miskolc öt pontjára az orvosi diagnosztikát a Magyar Rákellenes Liga és a vármegyei központi kórház, a „Négy keréken az egészségért, a korai diagnózisért” programjában; remélve, hogy azokhoz is eljutnak, akik nem mennek el az orvosukhoz vizsgálatra. A „Helybe visszük a…