Ugrás a tartalomra

Diósgyőri Tagkórház-Rendelőintézet

A Diósgyőri Tagkórház és Rendelőintézet rövid története

Diósgyőrben az első úgynevezett „betegszoba” 1882-ben kezdte meg a működését, majd a betegszobából 1895-ben üzemorvosi rendelő lett, ahol az üzemorvosi feladatokat látták el.

Diósgyőri Tagkórház

A vasgyári munkások, a hivatalnokok és családjuk számára a diósgyőri gyárteleptől nyugatra nagy, korszerű lakótelep, ún. „gyarmat” épült (ez volt a Vasgyári kolónia), amelyhez szociális létesítmények is járultak (boltok, iskolák, orvosi rendelők, közfürdő, templomok).

A kórház egy emeletes főépületből és egy magasföldszintes gazdasági épületből állt. Az egészségügyi intézmény bővítése 1940-ben kezdődött, először a belgyógyászati pavilon készült el, 1941-ben a szülészet. A második világháború alatt bombatalálatot kapott a kórház.

A Vasgyári Rendelőintézetet 1965-ben adták át, 1976-ban pedig létrejött a kórház–rendelőintézeti egység. 1991-ben a kórház neve Diósgyőri Kórház és Rendelőintézet lett (a köznyelv változatlanul Vasgyári Kórházként emlegette). Az intézményt 2008-ban szervezetileg összevonták a Semmelweis Kórházzal, ekkor jött létre a MISEK (Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktatókórház).

2017. április 1-ét követően Mezőkövesd és Szikszó város kórháza mellett Miskolc valamennyi kórházának összevonása megtörtént.