Ugrás a tartalomra

Szent Ferenc Tagkórház

A Szent Ferenc Tagkórház rövid története

Szent Ferenc

A Szent Ferenc Kórház az intézmény mai neve, létrejötte, megalakulása igencsak szövevényes. Jogelődje a Vízgyógyintézetnél említett, Bikur Cholin alapítású, rövid életű kórház volt. A hitközség az 1920-as években ismét felvetette egy kórház építésének gondolatát, és erre a célra a Kereskedők és Gazdák Köre, illetve a Kereskedelmi Testület vásárolt egy 4 holdas telket a Csabai kapuban, mindössze 100–150 méterre a közkórháztól.

Az építkezés vontatottan haladt, majd pénzhiány miatt megrekedt, ezért a város megvásárolta a tüdőkórháza számára. 1936-ban végül kincstári kezelésbe került az épület, és egészen 1944-ig a VII. Honvédparancsnokság működött benne, majd honvédkórházzá alakították.

1950–51-ben a régi épület elé új épületsort emeltek az utcafrontra. A régi épületben működtek az egyes osztályok és a kórtermek, az új épületben pedig a műtőt, a gyógyító egységeket, a rendelőket és az adminisztrációt helyezték el. A kórház tüdőkórházként működött, rekonstrukciója 1994-ben fejeződött be, ekkor vette fel a Szent Ferenc Kórház nevet.

Az egészségügyi intézmény szakterületében máig prioritást élvez a hagyományos tüdőgyógyászati tevékenység, ezenkívül a kardiológiai rehabilitáció, valamint reumatológiai és pszichoterápiai kezelés.

2017. április 1-től Mezőkövesd és Szikszó város kórháza mellett Miskolc valamennyi kórházának összevonása megtörtént.