Ugrás a tartalomra

Rendhagyó vizsgálat ajándékba a hajléktalanoknak

Szűrőnapot tartottak a hajléktalanoknak a miskolci, Baross utcai Hajléktalanszálló melletti épületben a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, illetve a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezet Hajléktalanokat Gondozó Központja szervezésében.

A hajléktalanok szűrését a Magyar Vöröskereszt Baross utcai Hajléktalanszállója mellett, egy erre a célra megfelelő helyiségben végezték el a Képalkotó Diagnosztikai Centrum munkatársai. 

A Képalkotó Diagnosztikai Centrum minden évben karácsony környékén jótékonysági tevékenységet szervez, ez már tradíció az osztályon. Korábban adománygyűjtés, élelmiszerosztás is volt az akciók sorában.

A pácienseket a hajléktalanszálló üzemorvosa választotta ki és ő írta meg számukra a szükséges beutalókat. Mint megtudtuk, az ultrahangvizsgálat olyan képalkotó eljárás, amelynek során a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgálják, mint a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, a kismedencében a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát. A hasi ultrahang teljes képet ad a hasüreg állapotáról.

A carotis - nyaki verőér - ultrahangos vizsgálata során a nyakban futó verőerek állapotát tárják fel, különös figyelemmel az erek esetleges elzáródására, szűkületére. Az agy működéséhez nélkülözhetetlen az oxigénben és tápanyagokban gazdag artériás vér, amit ez a fontos szervünk a carotis rendszeren és a nyakcsigolya (vertebrális) verőereken keresztül kap meg. A nyaki ütőerek érelmeszesedése tehát komoly következményekhez vezet. Ilyen például az érfalban lerakódott plakkok, amelyek érszűkületet okoznak, ezáltal pedig akadályozhatják az agy normális vérellátását. Ezért fölöttébb indokolt ez a szűrés, és nem csak hajléktalanoknak. 

szűrés-kdc2

Dr. Kostyál László orvosigazgató helyettes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Képalkotó Diagnosztikai Centrumának centrumvezető főorvosa elmondta, a centrumban minden évben kitalálják, hogyan jótékonykodhatnának az adott évben, főleg karácsony környékén. Idén ez az ötlet nyert, hogy elvégzik ezeket a szűréseket a Vöröskereszt által gondozottakon.

Grubert Roland a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének igazgatója szerint az általuk gondozottak egy része magától jelentkezett a szűrővizsgálatokra, a többieket a velük dolgozó vagy kapcsolatban lévő szakemberek irányították ide, köztük a hajléktalanszálló üzemorvosa. Örömmel vették a Képalkotó Diagnosztikai Centrum felajánlását, akikkel a tavalyi évben kerültek szorosabb kapcsolatba egy ételosztás alkalmával. 

„Azt gondoljuk, nagyon fontos, hogy legyenek ilyen kihelyezett szűrések is, mert sok páciens magától nem menne el ilyen vizsgálatokra. Így most a szűrés, a szakemberek jöttek el hozzájuk. Ezzel az akcióval mi ebben akartunk nekik segíteni, hogy a kórházba menés helyett a kórházat hoztuk lényegében ide. Az itt gondozott emberek számára is fontos, hogy időben kiderüljenek egészségügyi problémák, amelyeket könnyebb megelőzni, mielőtt nagyobb baj lenne belőlük hosszabb távon” – tájékoztatott az igazgató. 

„Jelenleg háromszáz hajléktalan tartózkodik a központban, közülük negyvenen vettek részt a szűrésen” – ismertette Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezet Hajléktalanokat Gondozó Központ intézményvezetője. Hangsúlyozta, azért fontos ez a kezdeményezés, mert ezek az emberek nehezebben jutnak el szűrésre. Sokan maguktól el sem mennek, ha kapnak beutalót. Ugyanakkor rámutatott, nem fedik a valóságot azok a sztereotípiák, melyek szerint a hajléktalan emberek egészségügyi állapota rosszabb az átlagnál. Ez általánosságban nem igaz, semmivel sem rosszabb – tette hozzá. Ha valakinél – a vizsgálaton - találnak valami rendelleneset, tovább küldik őt a kórház illetékes szakrendelésére, hogy megfelelő ellátást kapjon – emelte ki. 

Aki a hosszas, de annál érdekesebb vizsgálatokat rendben végig csinálta, azt nem engedték el üres kézzel: kapott egy Mikulásos szatyrot, benne különböző adományokkal, egyebek mellett tartós élelmiszerrel, gyümölcsökkel és édességekkel.

(minap.hu)

Kapcsolódó hírek

2024-04-26

Tisztelt Miskolciak, Vármegyében Élők! Kedves Betegeink, Hozzátartozók!   Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. április 15-től - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve annak valamennyi telephelyén -, a fekvőbeteg osztályokon kezelt betegekkel és a…

2024-04-23

 

2024-04-13

Vidám napsütésben várta a miskolci Szentpéteri kapu a garantált városnéző séta résztvevőit – intézményünkben is. Azok, akik rászánták a szombat délelőttöt, nem is csalódtak. A városrész felfedező séta a nemrégiben megújult József Attila Könyvtárból indult.  Aztán útra keltek, Kupcsik Sarolta …