Ugrás a tartalomra

Úszóverseny Cseh Lászlóval és ünnepség a Mikulással a GYEK-ben

December 3-a a Fogyatékossággal élő emberek világnapja. Tradíció, hogy a GYERE Gyermekrehabilitációs Alapítvány minden évben ezen alkalomból ünnepséget rendez a gyermekeknek és szüleiknek a megyei központi kórházban. A cél: felhívni a figyelmet a baleset, betegség és katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira.

A Gyermekrehabilitációs Osztály idén ünnepli 40 éves évfordulóját, amely az országban elsőként – 1982-ben - kezdte meg a fogyatékossággal élő, illetve a krónikus betegségben szenvedő gyermekek komplex rehabilitációját. Az ország egész területéről fogadnak betegeket, sőt, külföldi gyermekek gyógykezelését is vállalják.

Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója úgy fogalmazott: a mi feladatunk az, hogy gondoskodjunk róluk, és segítsünk azoknak a funkcióknak a pótlásában, amelyek az ő életükből kiesnek.

Mikulás-GYEKrehab

Hozzátette: a Gyermekrehabilitációs Osztály orvosai, gyógytornászai, gyógypedagógusai, pszichológusai és pszichiáterei mindent elkövetnek azért, hogy a kicsik mentális és fizikai egészsége minél inkább megközelítse ép társaikét. Mint mondta, komoly közösségformáló erőt tapasztal a gyerekek, a szülők és a rendezvényen is fellépő közszereplők között.

A GYERE Gyermekrehabilitációs Alapítvány 1991-től segíti az osztály munkáját, szervezi a fogyatékossággal élő gyermekek szabadidős tevékenységeit, nyári táboroztatását, innovatív rehabilitációs eszközök beszerzését, valamint az osztályok folyamatos komfortosítását, de támogatja a dolgozók továbbképzéseit is.

A közös ünneplés – december 02-án - a Mikulás-kupa úszóversennyel rajtolt, amelyen nem kisebb vendég, mint Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar úszó vett részt a kis páciensek nagy örömére.

úszóv_Cseh László

Ezt követően meglepetések sora vette kezdetét: kábítószer-kereső és terápiás kutyák is érkeztek. Később a gondozott csemeték is bemutatkozhattak. A Mikulás fogadása előtt a gyermekek szüleikkel és gondozóikkal az Edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola Művészeti Iskolájának műsorát is megtekinthették. 

Kapcsolódó hírek

2024-04-15

Tisztelt Miskolciak, Vármegyében Élők! Kedves Betegeink, Hozzátartozók!   Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. április 15-től - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve annak valamennyi telephelyén -, a fekvőbeteg osztályokon kezelt betegekkel és a…

2024-04-13

Vidám napsütésben várta a miskolci Szentpéteri kapu a garantált városnéző séta résztvevőit – intézményünkben is. Azok, akik rászánták a szombat délelőttöt, nem is csalódtak. A városrész felfedező séta a nemrégiben megújult József Attila Könyvtárból indult.  Aztán útra keltek, Kupcsik Sarolta …

2024-04-11

Szűrőbusszal viszi el Miskolc öt pontjára az orvosi diagnosztikát a Magyar Rákellenes Liga és a vármegyei központi kórház, a „Négy keréken az egészségért, a korai diagnózisért” programjában; remélve, hogy azokhoz is eljutnak, akik nem mennek el az orvosukhoz vizsgálatra. A „Helybe visszük a…