Ugrás a tartalomra

Új épületet kaptak a gasztroenterológiai szakrendelések a Borsod megyei központi kórházban

GasztroÚj épületbe költöztek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gasztroenterológiai profilú szakrendelései idén, még az év elején. 
A zöldmezős beruházás építését/kivitelezését a Jánosik és Társai Kft. munkatársai végezték, és az ütemtervnek megfelelően fejezték be a munkát; ennek köszönhetően a megyei tagkórház belgyógyászati tömbje egy teljesen új gasztroenterológiai épületegységgel bővült. Az ünnepélyes átadást ez év március elejére tervezte az egészségügyi intézmény, ám a világméretű pandémia közbeszólt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház (3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.) területén, a meglévő Onkosebészeti épület és a Belgyógyászati épületek közötti építették meg az új gasztroenterológiai szakrendelő részt, amely főbejárattal kapcsolódik a belső udvari térhez, mozgáskorlátozott bejárattal az udvaron kialakított 78 férőhelyes térburkoló kővel és parkosított zöldfelülettel ellátott parkoló területhez, valamint belső ajtókkal az onkosebészeti pavilon és a belgyógyászati-kardiológiai épülettömb földszinti szakrendelőinek elérhetőségéhez. 
Az új épületben kialakították a 100 fő elhelyezését biztosító betegvárót - betegirányító pulttal, a 7 vetkőző fülkével ellátott rendelő-vizsgáló egységet, egy kétágyas fektető helyiséget, központi endoszkóp mosóhelyiséget, betegforgalmi és személyzeti szociális vizesblokkokat, valamint raktárhelyiségeket.

A rendelő-vizsgáló helyiségek orvosszakmai funkciók szerint:

  • 1 db gasztroenterológiai szakrendelő
  • 1 db gasztroenterológiai  vizsgáló-kezelő
  • 2 db colonoscopia vizsgáló-kezelő
  • 1 db UH vizsgáló  és terápiás colonoscopia kezelő 
  • 1 db  IBD ( irritábilis bélszindróma) szakrendelő 
  • 1 db IBD kezelő

Az új épületrész beépített alapterülete: 676 m2 - (hasznos alapterülete 586,52 m2)
A beruházás összköltsége: bruttó 674 millió forint - saját forrás 
A kivitelezés 2019.03.11-én kezdődött, 2019. november hóban fejeződött be. Az új betegellátó egységben - a kórházi mobiliákkal és egészségügyi gép-műszerekkel történő felszerelést követően - a szakmai ellátás 2020. január 13-tól indult.

Az emésztőszervi betegségek, ezen belül is a vastag- és végbél rosszindulatú megbetegedéseinek korai felismerése kiemelt népegészségügyi feladat, mivel az időben felfedezett daganatos páciensek jó arányban, egyszerűbb műtéti beavatkozásokkal is gyógyíthatók. A szűrések folyamán a rákmegelőző állapotok felismerése, a rosszindulatúan elfajulni hajlamos polypok eltávolítása nagymértékben javítani tudja a megbetegedési, halálozási statisztikákat, emellett a gyomor, hasnyálmirigy és egyéb emésztőszervek kórképeinek felismerése is komoly fejlődésen ment át. A gyulladásos bélbetegségek biológiai kezelése, az idült vírusos májgyulladásban szenvedő páciensek gyors, szakszerű ellátása már rutinszerű gyakorlat, de mindehhez támogatólag járul hozzá a nagy értékű beruházás, amelynek eredményeként a megyei központi kórház gasztroenterológiai profilú szakrendelései új, jól felszerelt műszerparkú és XXI. századi technológiával rendelkező épületbe költözhettek.  A járó- és fekvőbetegek ellátása immáron ezen épületben zajlik, amelynek kialakításánál figyelembe vették a könnyű megközelíthetőséget, a korszerű betegirányító rendszert, a beavatkozások utáni megfigyelési lehetőséget is. A fejlesztések eredményeként hamarosan bővíthető lesz a népegészségügyi szűrésre kerülő páciensek köre és lerövidíthető a vastagbélvizsgálatra történő várakozási idő is az új intézményrészben. 
 

Képek az átadásról

Kapcsolódó hírek

2024-04-15

Tisztelt Miskolciak, Vármegyében Élők! Kedves Betegeink, Hozzátartozók!   Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. április 15-től - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve annak valamennyi telephelyén -, a fekvőbeteg osztályokon kezelt betegekkel és a…

2024-04-13

Vidám napsütésben várta a miskolci Szentpéteri kapu a garantált városnéző séta résztvevőit – intézményünkben is. Azok, akik rászánták a szombat délelőttöt, nem is csalódtak. A városrész felfedező séta a nemrégiben megújult József Attila Könyvtárból indult.  Aztán útra keltek, Kupcsik Sarolta …

2024-04-11

Szűrőbusszal viszi el Miskolc öt pontjára az orvosi diagnosztikát a Magyar Rákellenes Liga és a vármegyei központi kórház, a „Négy keréken az egészségért, a korai diagnózisért” programjában; remélve, hogy azokhoz is eljutnak, akik nem mennek el az orvosukhoz vizsgálatra. A „Helybe visszük a…