Ugrás a tartalomra

Tájékoztatás - Lakossági oltások

Lakossági oltások tájékoztatási rendje – 2021.03.11-től - 2021.03.14-ig

 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház

 

Tisztelt Állampolgárok!

Kedves Betegeink, Hozzátartozók!

 

Kórházunk OLTÓPONTJÁN – valamint egészségügyi intézményünk közreműködésével - eddig mintegy 25 ezer páciens kapta meg a COVID-19 elleni védőoltást.

 

Csütörtöktől vasárnapig nagyszabású oltási program lesz intézményünkben, ezért kérjük együttműködésüket.

  • 2021.03.11-én, csütörtökön várjuk azon állampolgárokat, akik értesítést kaptak, hogy megkapják első védőoltásukat (AstraZeneca vakcinát) és második körös oltakozók is érkeznek, akik korábban Pfizer vakcinát már kaptak.
  • 2021.03.12-én, pénteken második körös oltakozókat várunk; azon állampolgárokat, akik korábban első oltásként Pfizer vagy Szputnyik vakcinát kaptak.
  • 2021.03.13-án, szombaton szintén második körös oltakozók érkeznek az Oltópontra (Pfizer és Szputnyik vakcinák).
  • 2021.03.14-én, vasárnap ugyancsak második körös oltásokat szolgálunk ki (Pfizer és Szputnyik vakcinák).
  • A rendvédelmi dolgozók oltása szintén ezen időszak alatt történik.

Lakossági oltások

  1. Kit várunk az OLTÓPONTON?

 

  • aki értesítést/időpontot kapott, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház (Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.) Oltópontján kapja meg a Covid elleni vakcinát. A járványügyi biztonság érdekében a várakoztatás épületen kívül – sátorban - történik majd, ezért kérjük, hogy az időjárásnak megfelelő öltözetben érkezzen!

 

  1. Hogyan érkezzen?

 

  • lehetőség szerint (amennyiben egészségi állapota is engedi) tömegközlekedéssel érkezzen az oltást igénylő páciens (maximum egy kísérő személy jelenlétével); gépkocsival történő érkezés esetén behajtás a Blaskovics utca felől. Mindkét esetben a tájékozódást kórházunk dolgozói, illetve katonák segítik.

 

  1. Mikor érkezzen?

 

  • kérjük, hogy a megadott időpontra pontosan érkezzen – maximum az oltási idő előtt 20 perccel -, semmiképpen ne korábban, a zsúfoltság elkerülése érdekében. Az OLTÓPONT épületébe kizárólag a pácienseket engedjük be, kísérőt csak abban az esetben, ha a páciens mozgáskorlátozott, kommunikációjában korlátozott, szellemileg sérült, vagy bármely okból az egészségügyi személyzettel nem képes a kontaktus felvételre.
  • Gyalogos forgalom a Szentpéteri kapui főbejáraton, gépkocsik behajtása a Blaskovics utca felől.

 

  1. Mit hozzon magával?

 

  • Kérjük, készítse elő MÁSODIK KÖRÖS oltás esetén az oltási emlékeztető kártyát; ELSŐ OLTÁS alkalmával az értesítőjét, a mobilkészülékére érkezett SMS-t, hogy már a belépéskor, a kapukban ellenőrizni tudjuk a belépési jogosultságot, emellett kinyomtatva, ha teheti, kitöltve hozza magával a beleegyező nyilatkozatot. 

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/file s/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf

 

Gondolja végig, van-e krónikus betegsége, a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban), volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése? Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült, jelezze azt az oltóorvosnak.

A kórházi oltópontra hozza magával a személyazonosító iratait és a TAJ-kártyáját!

 

  1. Hogyan készüljön az oltásra?

 

  • A kórházba érkezését követően egészségügyi dolgozók segítik az ÖN tájékozódását.
  • A parkolókban katonák, illetve az illetékes hatóságok munkatársai segítik a gépkocsival érkező beteget. Mivel a parkolási lehetőség véges a kórház területén, kérjük, pontosan, maximum a megadott időpont előtt 20 perccel érkezzen, - majd, amikor az oltást már megkapta és problémamentesen elhagyta az OLTÓPONTOT -, ezt követően ne várakozzon tovább az intézmény területén.
  • A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően – igyon és egyen! Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor az oltásra hozzon magával egy palack vizet, esetleg szőlőcukrot! Ezt mindenképp jelezze az oltás előtt az oltóorvosnak.

Lehetőleg olyan öltözékben érkezzen a kórházi oltópontra, amiben könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját.

 

  1. Hogyan zajlik az oltás?

 

  • Az oltóorvos az oltást megelőzően kikérdezi, szükség esetén megvizsgálja az oltandó személyt. Az oltás kapcsán - amennyiben nem hozta magával - néhány dokumentumot ki kell tölteni, pl. hozzájárulási nyilatkozatot.
  • Az oltást a felkarba adják. Az oltást követően 15 percig a védőoltásban részesülteket meg kell figyelni, hogy esetleg fellép-e oltási reakció.
  • Az első oltás során közlik a második oltás időpontját is. Az oltásemlékeztető kártyán a védőoltás nevét és gyártási tételszámát az oltóhelyen egyértelműen fel kell tüntetni. A kártyát a második adag beadásakor az oltandó személynek magával kell vinnie, és a továbbiakban is megőrizni!

 

  1. Mikor alakul ki a védettség a koronavírus ellen?

 

  • A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség. Már az első oltás is kivált egy bizonyos védettséget, de az oltottak teljes védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-3 héten belül.
  • Mint minden védőoltásnál, a COVID-19 fertőzés elleni védőoltás esetében is előfordulhat, hogy az nem véd meg minden beoltott személyt, így kevesen, de lehetnek olyanok, akik mégis megfertőződhetnek, azonban az oltással nagymértékben csökkenthető a súlyos megbetegedés kockázata.

 

  1. Vissza lehet utasítani az oltást, a vakcinát?

 

  • Az oltás önkéntes, senki sem kötelezett a védőoltásra. Az oltást megelőzően az oltandónak mindig ki kell tölteni a hozzájáruló nyilatkozatot.

 

  1. Ki nem kaphat oltást?

 

Ellenjavallatok esetén:

  • Akut lázas betegség
  • A beadandó vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció
  • Az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl.penicillin) vagy védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció
  • Egyéb ellenjavallatokat az egyes vakcinák alkalmazási előírása tartalmazhat, amelyet az oltóorvosok ismernek, és aszerint döntenek az olthatóságról. 
  • A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.

 

  1. Milyen oltási reakciók léphetnek fel?

 

  • Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. Magyarországon az eddig beoltottaknál - beleértve az időseket is – csak néhány esetben tapasztaltak enyhe oltási reakciót.
  • A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos fogja felhívni a figyelmet. Ezek azonban átmeneti reakciók, amelyek szövődmények nélkül megszűnnek. A leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. Ezek általában enyhék vagy közepesen súlyosak és a vakcina beadása után pár napon belül elmúlnak.
  • A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és / vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. Paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható.

 

        Ezúton is köszönjük megértésüket és türelmüket! 

 

        Miskolc, 2021. március 10.

Kapcsolódó hírek

2024-03-25

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2024-03-21

Tisztelt Betegeink! Tisztelt Hozzátartozók!   A betegellátási és kapcsolattartási rendet segíti a hozzátartozók számára biztosított telefonos elérhetőség, amelyet – már korábban a fertőzésveszély csökkentése érdekében - alakított ki az intézmény. Kórházunk célja, hogy a reguláris ellátásban…