Ugrás a tartalomra

A robotsebészet bevezetése Magyarországon – mesterséges intelligencia a gyógyításban

Hamarosan lezárul „A robotsebészet bevezetése Magyarországon” elnevezésű projekt, amelynek részeként budapesti és vidéki kórház(ak)ban honosítják meg az új műtéti technológiát. Most Miskolcon mutatkozott be a minimál invazív, robotasszisztált eljárás: a Da Vinci gépet – amely high-tech technológián alapul, - ki is lehetett próbálni.

Az Országos Onkológiai Intézet és konzorciumi partnere, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet közös projektje a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő EU-s forrásból. 

Orvosi gép

A fejlesztés célja, hogy a robotasszisztált laparoszkópos sebészet (robotsebészet) magyarországi bevezetésén keresztül a szakmai színvonal emelésével a betegek gyógyulási esélyei és életminőség-kilátásai javuljanak.

Egy ember beszél a közönség előtt

A projekt részeként a Miskolci Egyetem adott otthont csütörtökön a disszeminációs rendezvénynek, amely pénteken és szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Logisztikai Központjában folytatódott. A sajtótájékoztatóval egybekötött szakmai bemutatón a projekt során szerzett tapasztalatokról és jó gyakorlatokról számoltak be a robottechnológiát alkalmazó szakterületek sebészei, aneszteziológusai és maga a gyártó. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Logisztikai Centrumában az intézmény orvosai közelebbről is megismerhetik az eszközt: a pénteki és szombati tréningnapon valamennyi érintett szakterület képviselője „gyakorol” a da Vinci gépen.

Orvosi gép

Dr. Révész János, kórházunk főigazgatója hangsúlyozta: megyei központként kórházunkban a közeljövőben is olyan magas színvonalú ellátást kívánunk biztosítani, amely Európában elvárható, és ma már ennek a részét képezi a robotsebészet.

Az intézmény törekvése az, hogy a jövőben társadalmi összefogással, kormányzati és esetlegesen uniós támogatással a megyei központi kórházba is telepítsünk egy da Vinci eszközt – tette hozzá a főigazgató.

Kapcsolódó hírek

2023-05-26

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2023-05-23

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, illetve a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Segítő Szolgálata közös rendezvényére, a Betegakadémiára várták az érdeklődőket május 23-án, kedd délután. A Prónay Gábor Orvosi Könyvtárban tartott eseményen ezúttal a…

2023-05-18

Először szervezett nagyszabású üzleti konferenciát a fenntarthatóságról az Universitas Miskolcinensis Alapítvány és a Miskolci Egyetem. A Miskolci Campus Forum Green and Smart rendezvényen a fenntarthatóság kérdéseit vállalatvezetők és politikai döntéshozók vitatták meg. Átadták a Miskolci Campus…