Ugrás a tartalomra

A robotsebészet bevezetése Magyarországon – mesterséges intelligencia a gyógyításban

Hamarosan lezárul „A robotsebészet bevezetése Magyarországon” elnevezésű projekt, amelynek részeként budapesti és vidéki kórház(ak)ban honosítják meg az új műtéti technológiát. Most Miskolcon mutatkozott be a minimál invazív, robotasszisztált eljárás: a Da Vinci gépet – amely high-tech technológián alapul, - ki is lehetett próbálni.

Az Országos Onkológiai Intézet és konzorciumi partnere, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet közös projektje a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő EU-s forrásból. 

Orvosi gép

A fejlesztés célja, hogy a robotasszisztált laparoszkópos sebészet (robotsebészet) magyarországi bevezetésén keresztül a szakmai színvonal emelésével a betegek gyógyulási esélyei és életminőség-kilátásai javuljanak.

Egy ember beszél a közönség előtt

A projekt részeként a Miskolci Egyetem adott otthont csütörtökön a disszeminációs rendezvénynek, amely pénteken és szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Logisztikai Központjában folytatódott. A sajtótájékoztatóval egybekötött szakmai bemutatón a projekt során szerzett tapasztalatokról és jó gyakorlatokról számoltak be a robottechnológiát alkalmazó szakterületek sebészei, aneszteziológusai és maga a gyártó. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Logisztikai Centrumában az intézmény orvosai közelebbről is megismerhetik az eszközt: a pénteki és szombati tréningnapon valamennyi érintett szakterület képviselője „gyakorol” a da Vinci gépen.

Orvosi gép

Dr. Révész János, kórházunk főigazgatója hangsúlyozta: megyei központként kórházunkban a közeljövőben is olyan magas színvonalú ellátást kívánunk biztosítani, amely Európában elvárható, és ma már ennek a részét képezi a robotsebészet.

Az intézmény törekvése az, hogy a jövőben társadalmi összefogással, kormányzati és esetlegesen uniós támogatással a megyei központi kórházba is telepítsünk egy da Vinci eszközt – tette hozzá a főigazgató.

Kapcsolódó hírek

2023-12-05

A Velkey László Gyermekegészségügyi Központban ápolt gyermekekhez is megérkezett a Mikulás. A Supersum Közhasznú Alapítvány a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal együttműködve idén is meglepetéssel készült a Velkey László Gyermekegészségügyi Központban ápolt gyermekek…

2023-12-01

December 3-a a fogyatékossággal élő emberek világnapja. Mára már tradíciónak számít, hogy a GYERE Gyermekrehabilitációs Alapítvány minden évben ebből az alkalomból ünnepséget rendez a gyermekeknek és szüleiknek a vármegyei központi kórházban. A cél, hogy felhívják a figyelmet a baleset, betegség és…

2023-11-29

Ismét megszervezte az úgynevezett Betegakadémiát a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Segítő Szolgálatával együttműködésben a Prónay Gábor Orvosi Könyvtárban. A rendezvény célja, hogy a betegek megismerjék az intézményt, az…