Ugrás a tartalomra

Regionális invazív kardiológiai műtő rekonstrukció és új szívkatéteres laboratórium kialakítása a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház I. Belgyógyászat - Kardiológiai Osztályán

Borsod-Abaúj-Zemplén megye, tágabb értelemben pedig egész Észak-Magyarország népegészségügyi mutatói kedvezőtlenek; az idült betegségekből adódó halálozás az Európai Unión belül ebben a régióban az egyik legmagasabb. Különösen súlyos a helyzet a szívbetegségek területén. A megyében a keringési betegségeknek betudható halálozás csaknem kétszerese annak, mint ami a legjobb mutatókkal rendelkező hazai megyékben észlelhető, holott az időben alkalmazott modern szívkatéteres és invazív kardiológiai műtéti eljárásokkal a halálozás jelentősen csökkenthető, a betegek életkilátása és életminősége javítható.

katéteres-műtő

Észak-Magyarország egyetlen invazív kardiológiai központja a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház I. Belgyógyászat – Kardiológiai Osztályán található, amely ellátja a teljes B.-A.-Z. megyét és Heves megye keleti felét, sőt mentőhelikopteres szállítás esetén a Nógrád megyei betegeket is. A két szívkatéteres műtőben évente több mint 3000 szívkatéterezés és 500 pacemaker műtét történt. Az Osztály az ország egyik legnagyobb szívinfarktus központja, ahol évi 1400 beteget szívinfarktus miatt kezelnek, ebből nagyjából 1000 beteg szorul intenzív ellátásra, körülbelül 100 beteg esetén pedig hirtelen szívhalált követő sikeres újjáélesztés miatt végeznek speciális kezelést. A két katéteres műtő 2004-ben kezdte meg működését és az évről évre bővülő műtétes tevékenységi kör, illetve a növekvő orvosi létszám miatt egyre nagyobb igénybevételnek voltak kitéve. Időszerűvé vált az akkor beszerzett és mostanra több mint 15 esztendős, a szív és koszorúserek műtét közbeni leképezését lehetővé tevő röntgen képerősítők cseréje, emellett szükségessé vált a műtői kapacitás bővítése.

Az idei évben a mintegy 650 millió forintos beruházásból – amely saját forrás - megtörtént a Kardiológiai Osztályon az egyik szívkatéteres és pacemaker műtő felújítása, továbbá kialakítottunk egy új katéteres műtőt. Komoly sikerként könyvelhető el, hogy az új koronavírus pandémia miatti járványügyi vészhelyzet és a Kórházra háruló extrém feladatok mellett sikerült zökkenőmentesen, a betegellátás fennakadása nélkül végrehajtani ezt az országos szinten is jelentősnek mondható egészségügyi beruházást. A két beszerzett röntgen képerősítő az elérhető legmodernebb hasonló eszközök közé tartozik. Az új szívkatéteres egység egy műtőbe integrált, intenzív osztályos felkészültséget nyújtó betegfogadó hellyel is rendelkezik, ezért az infarktusos betegek az Országos Mentőszolgálat segítségével azonnal a műtőbe kerülhetnek. Ezzel a lépéssel jelentősen csökkenthető szívinfarktus esetén az elzáródott koszorúsér megnyitásáig eltelt idő, ezáltal nagyobb szívizom terület megmenthető. Fontos előrelépés továbbá, hogy az új műtő önálló légtechnikával és izolált infrastruktúrával rendelkezik, ennek köszönhetően alkalmas COVID-19 fertőzött beteg ellátására, anélkül, hogy közben veszélybe kerülne a nem koronavírus fertőzött betegek műtéti kezelése. A járvány második, őszi hulláma alatt az invazív kardiológusok számos COVID-19 pozitív beteg katéterezését sikeresen elvégezték.  

kardiológia-műtő

Szorosan kapcsolódik a fejlesztéshez, hogy a Kardiológiai Osztályon az invazív kardiológiai műtétekre egy szeparált, ún. „egynapos” szívkatéteres egységet hozott létre az intézmény, ahol jól megválogatott és erre alkalmas betegek esetén egynapos ellátás kereti között elvégezhető a szívkatéteres műtét vagy pacemaker beültetés. Ez a betegek számára kényelmes megoldás, egyben járványügyi szempontból is kedvező és ugyanolyan fekvőbeteg ágyszám mellett hatékonyabb betegellátást tesz lehetővé. Az egynapos szívkatéteres egységben önálló személyzet és erre kiképzett, egészségügyi szervező felelős a gördülékeny betegellátás megszervezéséért.

Összességében a fejlesztéssel 2020 decemberére az eddigi 2 helyett 3 invazív kardiológiai műtő és új egynapos szívkatéteres egység áll a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórházban az észak-magyarországi betegek rendelkezésére. A fejlesztés igen jelentős kapacitás növekedésre ad alapot, amelyhez a humánerőforrás is rendelkezésre áll, több mint 40 orvos és 90 szakdolgozó tevékenykedik a Kardiológiai Osztályon. A miskolci központ akár önmagában is képes ellátni az egész észak-magyarországi régió invazív kardiológiai beteganyagát, bizonyos profilok tekintetében együttműködve országos vagy egyetemi központokkal. A beruházás reményeink szerint hozzájárul a regionális népegészségügyi mutatók javulásához és az alapját képezheti a jövőben egy kardiológiát, angiológiát, szívsebészetet és érsebészetet is magában foglaló komplex szív- és érgyógyászati centrum kialakításának.

Kapcsolódó hírek

2024-04-23

 

2024-04-15

Tisztelt Miskolciak, Vármegyében Élők! Kedves Betegeink, Hozzátartozók!   Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. április 15-től - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve annak valamennyi telephelyén -, a fekvőbeteg osztályokon kezelt betegekkel és a…

2024-04-13

Vidám napsütésben várta a miskolci Szentpéteri kapu a garantált városnéző séta résztvevőit – intézményünkben is. Azok, akik rászánták a szombat délelőttöt, nem is csalódtak. A városrész felfedező séta a nemrégiben megújult József Attila Könyvtárból indult.  Aztán útra keltek, Kupcsik Sarolta …