Ugrás a tartalomra

Rákellenes világnap – február 4.

A Rákellenes világnapot (World Cancer Day) immár 24 éve tartják minden év február 4-én. A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) központi kampánytémája az esélyegyenlőség a daganatos betegek ellátásában, „Méltányos ellátást mindenkinek” (Close the care gap).

Az unió magyar tagszervezete, a Magyar Rákellenes Liga ezen apropóból, egy eddig kevésbé reflektorfényben lévő betegkörre kívánja felhívni a figyelmet: a ráktúlélőkre. Látható, hogy az egészséges életmód és a rendszeres szűrővizsgálatokon történő megjelenés egy „már gyógyult betegnél” is komolyan javítja a hosszú távú kilátásokat.

A gyakori daganatos megbetegedések legalább egyharmada megelőzhető lenne, ha a megelőzésre, egészséges(ebb) életmódra, korai felismerésre, valamint a szűrővizsgálatok fontosságára helyeznénk a hangsúlyt! 

Az egyre hatékonyabb diagnosztikai eszközöknek, valamint folyamatosan fejlődő kezelési lehetőségeknek köszönhetően, egyre több ember él túl azt követően, hogy rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála.

Hazánkban, és a világon a második leggyakoribb haláloknak tekinthető a daganatos megbetegedés. Elfogadott szempont, hogy a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők onkológiai rehabilitációja mihamarabb el kell, hogy kezdődjön.

A Magyar Nemzeti Rákellenes Program 2018-2030 (MNREP) szerves része a rehabilitáció, illetve az onkológiai betegek rehabilitációs és hospice hálózatának kiépítése.

Ezt az aspektust figyelembe véve – országosan egyedülálló módon -, egy úgynevezett komplex onkológiai ellátás érhető el Centrumunkban. Cél, hogy az onkológiai betegek prehabilitációja-rehabilitációja szervezett formában valósuljon meg az ellátásuk során.

A program célja, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház onkológiai ellátásban részesülő betegei egy komplex onkológiai rehabilitációban vehessenek részt.

A program segítségével  a daganatos betegek kezelése eredményesen, team munkában végezhető, ahol az orvos mellett gyógytornász, dietetikus, pszichológus, Simoton-csoport, szociális munkás, lelkész, stoma-gondozó, egészégfejlesztő, edukátor, mentálhigiénés szakember, hospice, és az elérhető civil szervezetek is részt vesznek a betegek ellátásában. (https://www.bazmkorhaz.hu/prehabilitacio;)

(Magyar Rákellenes Liga)

Kapcsolódó hírek

2024-07-08

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2024-07-06

Európában egyedülálló módon népszerűsítő kampányt indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Magyarország egyik legnagyobb Gyermekegészségügyi Központjának (GYEK) a megismeréséhez. A Szeleta Park július 06-án - szombaton - is otthont adott a népszerű…

2024-07-02

Ápolási Igazgatóság - Központi Szociális Szolgálat A szociális munka egy fontos terület, amely az emberek társadalmi jólétének javítására és segítségnyújtásra fókuszál.   Tájékoztató a kórházi szociális munkáról „Gyógyító erő a szeretet. Ki teste, ki lelke egészségét köszönheti e csodának, ki…