Ugrás a tartalomra

Negyvenéves a Gyermekrehabilitáció Miskolcon

A jubileum alkalmából tudományos ülést tartottak az érintett osztály szakmai vezetői. A tanácskozás részeként workshopokat szerveztek, ahol kipróbálhatták az érdeklődők a kerekesszék használatát. Részt vehettek a Csodalámpa Alapítvány által támogatott GyógyBűvész Program bemutatóján, emellett betekinthettek a mindennapi munkába.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Gyermekegészségügyi Központban (GYEK) a Gyermekrehabilitációs Osztály az országban elsőként, 40 évvel ezelőtt, 1982-ben dr. Peja Márta főorvos vezetésével kezdte meg a krónikus betegek, fogyatékossággal élők teljes körű rehabilitációs ellátását.

A páciensek elsősorban az Észak-magyarországi Régió, ezen belül B.-A.-Z. megye területéről érkeznek. Súlyos, traumás, égett betegeink az ország egész területéről előfordulnak.

Emberek ülnek egy asztalnál

A rehabilitációra szoruló betegeink 47 százaléka neurológiai eredetű, 24 százalék mozgásszervi, 8 százalékuk légúti beteg, 9 százaléka túlsúlyos, 6 százalék traumás, 3 százalék égett, 7 százalékuk pedig egyéb betegségben szenved.

A nemzetközileg elfogadott terápiák mellett, speciális magyar módszereket (Katona-féle korai neuroterápiát, konduktív pedagógiát, Dévény-féle speciális manuális terápiát) és neurofeedback terápiát is végzünk, amely utóbbi az agy teljesítőképességének fokozását, többek között figyelemfejlesztését szolgálja.

A fizikoterápiás kezelőben az elektromos-, ultrahangos-, mágnes-, lézer-, és egyéb (pl. fényterápiás) kezelések is elérhetőek. Terápiáink során szükség szerint alkalmazunk gyógymasszázst és kiegészítjük víz alatti sugármasszázs (tangentoros) kezeléssel is. A rehabilitációt e célra kialakított uszoda segíti.

Tankonyhánkban mozgássérültek számára is használható, speciális eszközök és berendezések állnak rendelkezésre, hogy életszerű, szituációs helyzetekben szerezzenek tapasztalatot a gyerekek. 

Évente 500-600 gyermek rehabilitációját végezzük a fekvőbeteg részleg 36 ágyán. 2021-ben a kórtermek egy része saját fürdőszobával, akadálymentesített illemhelyiséggel bővült, emellett minden helyiség légkondicionálttá vált.

2006-tól 13 férőhelyen a „nappali kórház” keretei között - 2016-tól egy sportterápiás részleggel területileg is bővítve -, a rehabilitációs kezelések évi 200-300 gyermek rehabilitációját szolgálják.  

Az ellátó csapat részét képezi a pszichológus, az ergoterapeuta, a gyógypedagógus, a fejlesztőpedagógus, valamint a logopédus.

1989-től A Gyermekrehabilitációs Osztályon két miskolci általános iskola is folyamatos oktatást tart, hogy a hosszú gyógykezelés alatt álló ép és értelmileg akadályozott gyermekeknek ne kelljen félbeszakítani tanulmányaikat.

Az ország minden részről fogadunk továbbképzésére gyógytornászokat, testnevelőket, védőnőket, ápolókat, rehabilitációs szakvizsgára készülő szakorvosokat.

Kapcsolódó hírek

2023-02-02

HR Ügyfélszolgálati Irodát nyitott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház az ügyintézések megkönnyítése érdekében a munkatársak számára. A Főigazgatóság épületének földszintjén kapott helyet az iroda, amely február 6-tól (hétfőtől) várja a dolgozókat. Az ügyfélszolgálat kialakítása -…

2023-01-31

A verseny célja az egészségügyi szakmák társadalmi presztízsének növelése, a szakképzés vonzóvá tétele. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az együttműködő szakmai szervezetekkel, egészségügyi szolgáltatókkal együttműködve 2010 óta szervezi meg szakmai versenyeit. A versenyszervezés eddigi…

2023-01-30

Tisztelt Betegeink!   Változik a Központi Kórház Oltópontjának működése: keddi napon 09.30-tól 17.30-ig; pénteki napon 09.00 órától 19:00 óráig várják az oltakozókat.     Felnőttek oltása: keddi és pénteki napokon - akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is - van lehetőség…