Ugrás a tartalomra

Modern HIV-terápia vidéken is! - Miskolcon is a legkorszerűbb, államilag finanszírozott kezelést kapják a HIV-vel élők

Már három vidéki nagyvárosban, Miskolcon, Debrecenben és Pécsett is biztosított a HIV-vel élők számára a 100%-ban államilag finanszírozott, korszerű terápiás kezelés. Az ötödik éve működő miskolci decentrumban 12-15 HIV-pozitív férfi és nő kezelését látják el. A HIV-fertőzés akkor kezelhető eredményesen, ha már a korai, tünetmentes szakaszban felismerik, a szakemberek ezért hangsúlyozzák a rendszeres szűrés jelentőségét.[1],[2] A hazai HIV-helyzet stabil, de szűrésre kevesen járnak, ez az oka, hogy minden negyedik ember már későn, AIDS-stádiumban kerül az ellátórendszerbe.

modren HIV terápia

Ma már nemcsak Budapesten érhető el a legkorszerűbb, teljes egészében államilag finanszírozott terápia, hiszen az elmúlt években a korábban főváros-központú ellátást decentralizálták. A HIV-vel élőknek az ország déli és keleti részén nem kell a kezelés miatt a fővárosba utazniuk, mivel három nagyvárosban, Miskolc mellett Debrecenben és Pécsett is egy-egy ellátóközpont, úgynevezett decentrum biztosítja a térítésmentes, korszerű terápiás kezelést.[4]

A miskolci HIV-decentrum 5 éve működik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Infektológiai Osztályán belül, jelenleg egy orvos és egy asszisztens munkatárssal. A HIV-fertőzés miatt kezelt páciensek száma 12-15 között mozog, egy részüket a miskolci régióban szűrték ki, mások korábban az Egyesített Szent István és Szent László kórház gondozottai voltak.

A vidéki ellátóközpontokat azért hozták létre, hogy a HIV-vel élők Budapesten kívül is a lakóhelyükhöz közel vehessenek részt a gondozásban, a rendszeres ellenőrzéseken és vizsgálatokon, különös tekintettel a HIV-vel összefüggő betegségekre. A decentrumokban lehetőség van a szükséges gyógyszeres terápia kialakítására és a legkorszerűbb gyógyszerek felírására és kiváltására is.[5]

Modern antiretrovirális terápiával a HIV-fertőzés jól kezelhető: a vírusszám a kimutathatósági határ alá csökkenthető, az időben elkezdett és szakszerű gyógyszeres kezelés mellett pedig ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma.[6],[7],[8]

„Ma már szerencsére elmondhatjuk, hogy egy kiválóan kezelhető betegségről van szó, amennyiben sikerül időben diagnosztizálni a fertőzést, és elkezdődhet a beteg kezelése – hangsúlyozta dr. Csilek András infektológus főorvos.

A miskolci decentrumban elsősorban kezelést végzünk, nem HIV-szűrést. Amikor új beteg kerül intézményünkbe, labor- és képalkotó vizsgálatokat végzünk, az eredményeket pedig a Szent László Kórházba küldjük meg. Az ottani kollégákkal konzultálva, velük együttműködve tervezzük meg a terápiát. Fontos elmondani, hogy hazánkban a legmodernebb kezelésben részesülnek a HIV-fertőzéssel élők, és az ellátás teljesen ingyenes számukra.”

Az ellátóközpontban gondozottaknak 3 havonta kell gyógyszerkontrollra, félévente pedig immunológiai kivizsgálásra járniuk. A szakorvosi ellátás is a kórházon belül történik, a társosztályokkal együttműködésben.

A Miskolcon kezelt gondozottak nemek szerinti megoszlása nem tér el jelentősen az országos mintától:[9] 80% férfi, 20% nő, túlnyomó többségük 25-40 éves kor között van.

Dr. Csilek Andrástól megtudtuk, hogy a miskolci regionális ellátóközpontban kezelésben részesülők két irányból érkeznek: egy részük a Szent László kórházból jön, beállított terápiával, hogy közelben lakóként kényelmesebb legyen számukra a szakorvosi ellátás biztosítása. Mások újonnan diagnosztizált HIV-pozitívak. Az AIDS-stádiumban lévő betegeket a Szent László Kórházban kezelik.

Sokan már későn tudják meg, hogy fertőzöttek

Tavaly 229 új HIV-fertőzöttet szűrtek ki Magyarországon, amely megegyezik a korábbi évek nagyságrendjével, a helyzet tehát stabilnak mondható. Aggasztó azonban, hogy továbbra is magas azok aránya, akiket csak a betegség előrehaladott szakaszában szűrnek ki: 2018-ban 57 beteget már AIDS stádiumban jelentettek, tehát minden 4. fertőzött későn szembesül a ténnyel, hogy beteg.[10]

3-4000 főre becsüli a hazai HIV-fertőzöttek számát dr. Lakatos Botond,  a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének infektológus főorvosa.

„Közülük kétezren részesülnek kezelésben, tehát sajnos csak minden második fertőzött. Ők azonban az elérhető legkorszerűbb kezelést kapják, a közelmúltban új, még hatékonyabb gyógyszerek jelentek meg, amelyek egyre kevesebb mellékhatást okoznak, a vírusszámot viszont rendkívüli mértékben lecsökkentik. Ezek a gyógyszerek itthon is elérhetőek, államilag támogatottak – hangsúlyozta az Infektológiai Intézet főorvosa.

A modern terápia radikális változást hozott a HIV-pozitív emberek életminőségét tekintve. Éppen ezért fontos rendszeresen szűrésre járni[11]a korai szakaszban elkezdett és pontosan követett terápia mellett a HIV-pozitív emberek is teljes értékű életét élhetnek,[12] dolgozhatnak, sportolhatnak, nemi életet élhetnek, sőt akár gyereket is vállalhatnak. Másrészt, amennyiben a terápiában részesülő tisztában van az állapotával és folyamatos kezelést is kap, megszakad a vírus átadásának láncolata. A HIV ugyanis hosszú évekig lappang a szervezetben tünetmentesen, és ez idő alatt a szexuális partnerek is megfertőződhetnek.[13],[14]

A legújabb kutatások is azt igazolják, hogy ha a vírusszámot sikerül lényegében nullára redukálni a szervezetben, akkor a fertőzés esélye is gyakorlatilag nullára csökkenhet.[15]

„A megfelelő védekezés, az óvszerhasználat jelentőségét továbbra is minden fórumon érdemes elmondani – tette hozzá dr. Csilek AndrásA rizikócsoportba tartozóknak rendszeresen, évente legalább egyszer ajánlott a szűrővizsgálat. Pozitív eredmény esetén pedig forduljanak az ellátóközpontokhoz, hiszen a korszerű terápiának köszönhetően tünetmentesen, jó életminőségben élhetnek.”

A HIV-szűrés menetével, illetve a hazai szűrőhelyekkel kapcsolatban a www.hivszures.hu oldalon részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők.

További képek a galériában találhatók.

 

[1] http://www.testingweek.eu/why-test Utolsó felkeresés: 2019.07.30.

[2] https://www.cdc.gov/hiv/testing/index.html Utolsó felkeresés: 2019.07.30.

[3] https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/hivaids/HIV_adatok/HIV_2018_eves Utolsó felkeresés: 2019.07.30.

[4] https://anonimaids.hu/hiv-gondozo-decentrumok/ Utolsó felkeresés: 2019.07.30.

[5] https://anonimaids.hu/hiv-gondozo-decentrumok/ Utolsó felkeresés: 2019.07.30.

[6] https://www.cdc.gov/hiv/testing/index.html Utolsó felkeresés: 2019.07.30.

[7] https://www.cdc.gov/hiv/basics/livingwithhiv/index.html Utolsó felkeresés: 2019.07.30.

[8] https://www.hiv.gov/hiv-basics/staying-in-hiv-care/hiv-treatment/hiv-treatment-overview Utolsó felkeresés: 2019.07.30.

[9] https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/hivaids/HIV_adatok/HIV_2018_eves Utolsó felkeresés: 2019.07.30.

[10] https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/hivaids/HIV_adatok/HIV_2018_eves Utolsó felkeresés: 2019.07.30.

[11] https://anonimaids.hu/szolgaltatasaink/szures/ Utolsó felkeresés: 2019.07.30.

[12] https://www.hiv.gov/hiv-basics/staying-in-hiv-care/hiv-treatment/hiv-treatment-overview Utolsó felkeresés: 2019.07.30.

[13] https://www.hivguidelines.org/antiretroviral-therapy/when-to-start-art/#tab_1 Utolsó felkeresés: 2019.07.30.

[14] https://www.cdc.gov/hiv/testing/index.html Utolsó felkeresés: 2019.07.30.

[15] DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)30418-0 https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30418-0/fulltext Utolsó felkeresés: 2019.07.30.

 

 

Kapcsolódó hírek

2024-07-08

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2024-07-06

Európában egyedülálló módon népszerűsítő kampányt indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Magyarország egyik legnagyobb Gyermekegészségügyi Központjának (GYEK) a megismeréséhez. A Szeleta Park július 06-án - szombaton - is otthont adott a népszerű…

2024-07-02

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! A védőnői tanácsadásokat és elérhetőségeket tartalmazó táblázat a következő hivatkozásra kattintva érhető el: Védőnői tanácsadás időpontok