Ugrás a tartalomra

Megújult a kórház aszeptikus gyógyszerkészítő laboratóriuma

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház Intézeti Gyógyszertárában aszeptikus gyógyszerkészítő laboratórium segíti a betegellátást. Az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően a szakterület megújult, a kor és a szakma legmagasabb elvárásainak megfelelő körülmények erősítik a gyógyszerelés biztonságát. Az átadott új egység olyan területek ellátását segíti, ahol az egyénre szóló, precíz gyógyszerelés folyamata rendkívül kritikus (például koraszülött ellátás, gyermekgyógyászat, gyermek onkohaematológia), lehetővé téve akár regionális feladatok ellátását is. A laboratóriumot sajtónyilvános rendezvény részeként adtuk át július 07-én.

intézeti gyógyszertár1

Egy kórháznak vannak olyan területei, amelyeket a betegek nem látnak, ezek közül kettőnek a felújításával foglalkozunk idén – mondta Dr. Révész János, a kórház főigazgatója. Az egyik a Központi Sterilizáló, amely steril eszközökkel szolgálja ki az osztályokat: például az endoszkópos laboratóriumokat és a műtőket. Ez egy nagy volumenű beruházás, amely decemberre fejeződhet be.

A másik ilyen terület az Intézeti Gyógyszertár, amelynek a felújítása szükségessé vált. Annyit fejlődött a gyógyszertechnológia, illetve az előírások is annyit szigorodtak, hogy ezt le kellett követnünk – tette hozzá a főigazgató.

intézeti gyógyszertár2

Dr. Kozma Ádám főgyógyszerész ismertette: olyan speciális táplálkozási igényű betegek egyedi tápláló oldatainak elkészítését is itt végzik, amelyek osztályos körülmények között nem valósíthatók meg; a legfontosabb a beteg biztonsága – hangsúlyozta. Hozzáfűzte: a szemészeti gyógyszerek előkészítése is steril körülményeket igényel, és ezzel a felújítással lehetővé vált az, hogy a terület a szakmai elvárásoknak megfelelően tudjon működni.

intézeti gyógyszertár3

A beruházás során érintett terület nagysága belső térben lévő helyiségeket tekintve 72 négyzetméteren, a tiszta téri feltételeket kiszolgáló gépészeti infrastruktúra kiépítése 20 négyzetméteren, külterületi részen valósult meg – közölte Breitenbach Sándor műszaki igazgató. Kiemelte: egyebek mellett megújult a burkolat, légtechnikát és szűrőrendszereket, valamint a levegő hőfokát és páratartalmát kezelő hűtő és gőznedvesítő egységeket építettek be, optimális légnyomásbiztosító rendszereket telepítettek, továbbá az anyagmozgások optimalizálását lehetővé tevő átadó rendszereket, zsilipeket alakítottak ki. Kicserélték a beltéri nyílászárókat és a fűtőrendszer beltéri elemeit. A fejlesztés teljes összege bruttó 91 millió forint, amelyet az intézmény saját forrásából finanszírozott. 

(boon.hu)

Kapcsolódó hírek

2023-09-22

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2023-09-14

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szűrőbuszainak és a szervező intézményeknek köszönhetően egész szeptemberben zajlanak szájüregi szűrések 19 helyszínen. Szeptember 18-tól 23-ig rendezik meg világszerte a Make Sense kampányt, amelynek elsődleges célja a figyelemfelhívás, az, hogy minél többen…

2023-09-12

Lezárult a Gyermekegészségügyi Központ – GYEK - Sürgősségi és Baleseti Ellátás Fejlesztése elnevezésű projektje a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban. A beruházásnak köszönhetően átépült és megújult a Traumatológiai és Égési Osztály fekvőbeteg részlege; a…