Ugrás a tartalomra

Megújult a gyermeksürgősségi járóbeteg-ellátás Miskolcon

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában (GYEK) tavaly indult el egy nagy volumenű korszerűsítés mintegy 3 milliárd forint értékben. A beruházás jelenlegi szakaszáról tartottunk sajtótájékoztatót az intézményben. A sajtó munkatársai megtekinthették a már elkészült épületrészt a helyszíni bejárás alkalmával.

A GYEK épülete

A kivitelezési munkálatok 2021.októberében kezdődtek, a teljes befejezés-, üzembe helyezés 2023. nyár elejére várható. A fejlesztéssel érintett szakmai feladatok, épületrészek: a gyermeksebészeti járóbeteg és sürgősségi ellátás, az égési osztály, a gyermeksebészeti műtők, illetve egy összekötő híd a GYEK és a központi betegellátó épület között. A rekonstrukciós munkálatok első ütemét 2022 októberében vették birtokba a páciensek. A második ütem munkálatai ettől az időponttól indulva 2023 februárjáig tartottak, s ezzel együtt a GYEK sürgősségi és baleset ellátási betegfogadására kialakított mintegy 1200 négyzetméter teljes egészében elkészült.

Emberek állnak egy kórteremben

Csaknem egy éve zajlanak a munkálatok. A menedzsment számára kiemelt volt a gyermekgyógyászati ellátás, az utóbbi években számos beruházást végeztek a GYEK területén, de a legnagyobb ívű a jelenlegi – mondta Dr. Révész János főigazgató. - Jó ütemben, dinamikusan haladnak a munkálatok, most nagyjából 70 százalékos készültségben vannak – emelte ki a főigazgató.

Emberek állnak maszkban egy mikrofon előtt

A következő lépésben a műtőket is korszerűsítik, ezzel zárul majd a teljes beruházás – ismertette Breitenbach Sándor műszaki igazgató. - A gyermeksürgősségi, baleseti, járóbeteg ellátási területen 800 négyzetméteren, két ütemben valósult meg a beruházás. Új épülettel is bővítették a meglévőt, mintegy 400 négyzetméterrel. Mindez fejlett, az okos technológiai elvárásoknak megfelelő kialakításokkal – jegyezte meg a műszaki igazgató. - Szakrendelőket, fektetőket, elkülönítőket és kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. Bővültek a váróterek, amelyeket elkülönítettek más ellátási területektől. Reményeik szerint április elsejétől átadhatják a beteg forgalomnak a megújult épületrészt – tette hozzá.

Fénykép egy rendelő belsejéről

Ez az a terület, ahol a betegek belépnek az épületbe, ahol először találkoznak a kórházi környezettel és fontos, hogy ez milyen érzéseket kelt bennük – hangsúlyozta Dr. Hauser Péter, a GYEK felügyeletéért felelős orvosigazgató-helyettes. - Nagy öröm, hogy hamarosan át is adhatják az ide érkező gyermekeknek, szüleiknek és természetesen az itt dolgozóknak, hiszen ez tőlük is áldozatokat követelt. 1976 novemberében nyitották meg a gyermekegészségügyi központot, amely akkoriban Európa egyik legmodernebb gyerekkórháza volt, közelítünk ehhez az állapothoz ismét – fogalmazott Dr. Hauser Péter.

Fénykép egy rendelő belsejéről

1956 nem csak történelmi fordulópont volt, ekkor alakult meg Miskolcon a gyermeksebészet a Semmelweis tagkórházban, az országban ötödikként – tudatta dr. Papp János, a GYEK sürgősségi és baleseti osztályának osztályvezető főorvosa. - 1976-ban költöztek át a Szentpéteri kapui intézménybe és azóta itt működik a legnagyobb alapterületű és legszélesebb profilú gyermeksebészeti osztály. Ezt a számok is alátámasztják: évente nagyjából 28 ezer járóbeteget látnak el, az elmúlt évben 2800 műtétük volt – jegyezte meg a főorvos.

(boon.hu)

Kapcsolódó hírek

2023-09-22

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2023-09-14

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szűrőbuszainak és a szervező intézményeknek köszönhetően egész szeptemberben zajlanak szájüregi szűrések 19 helyszínen. Szeptember 18-tól 23-ig rendezik meg világszerte a Make Sense kampányt, amelynek elsődleges célja a figyelemfelhívás, az, hogy minél többen…

2023-09-12

Lezárult a Gyermekegészségügyi Központ – GYEK - Sürgősségi és Baleseti Ellátás Fejlesztése elnevezésű projektje a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban. A beruházásnak köszönhetően átépült és megújult a Traumatológiai és Égési Osztály fekvőbeteg részlege; a…