Ugrás a tartalomra

Megújult a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház kardiológiai és onkológiai eszközparkja

Javult az egészségügyi ellátás színvonala annak a csaknem 800 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásnak köszönhetően, amelyből fejlesztették a vármegyei központi kórház és tagkórházainak onkológiai és kardiológiai eszközparkját.

Kardiológiai és onkológiai eszközpark2

Dr. Büdi László, a központi kórház orvosigazgatója kifejtette: a kor elvárásainak megfelelő kardiológiai eszközparkot mintegy 560 millió forintból alakították ki. Egyebek mellett lecserélték a Kardiovaszkuláris és Belgyógyászati Centrum régi angiográfiás berendezését egy közel 300 millió forint értékű, korszerű, kardiológiai beavatkozásokra alkalmas berendezésre. Mindhárom telephelyre új szívultrahang-állomások érkeztek, amelyek segítik a szakrendelések munkáját. Emellett számos új diagnosztikai berendezéssel is bővült a meglévő eszközpark. Vásároltak egy szív MRI leletező szoftvert is.

 

Kardiológiai és onkológiai eszközpark3

Mintegy 240 millió forintból fejlesztettek az onkológiai területen is: diagnosztikai, besugárzástervezési és terápiás eszközöket, szoftvereket szereztek be. Csaknem 100 millió forint értékben egy új endobrochyális videobronchoscopos rendszer segíti a gyógyítást - ilyen korábban nem volt elérhető a régióban. A Sugárterápiás Centrumba pedig egy új betegátfektető rendszer érkezett, amihez vásároltak egy speciális kamerát, a megfelelő diagnosztikai szoftverekkel.

- Mindezek hozzájárulnak a minőségi betegellátáshoz, meggyorsítják a kezelési folyamatokat, amivel javulnak a páciensek gyógyulási esélyei - hangsúlyozta az orvosigazgató.

Dr. Nagy Gergely György, a Kardiovaszkuláris és Belgyógyászati Centrum vezető főorvosa kiemelte, mind a minőséget, mind a mennyiséget tekintve "új dimenziókat nyit" a fejlesztés a régió szív- és érrendszeri ellátásában.

Úgy fogalmazott, hogy a beruházás "zászlóshajója" a C-íves képerősítő angiográf, amelynek köszönhetően a szív- és érrendszeri betegek invazív kardiológiai vizsgálatát tudják magasabb minőségben, gyorsabban és nagyobb hatékonysággal végrehajtani.

Kardiológiai és onkológiai eszközpark4

 

(Fotó: Dr. Ondrejkó Zsolt - Kardiovaszkuláris és Belgyógyászati Centrum - részlegvezető főorvos)

 

Kardiológiai és onkológiai eszközpark5

Szintén új lehetőség a centrum számára, hogy az infarktusos betegeket már a mentőautóból tudják fogadni, és a közvetlenül mellette található röntgenműtőben korszerű gépekkel szívkatéteres beavatkozást végezhetnek. A vezető főorvos elmondása szerint akár 30-40 percet is nyerhetnek, az idő pedig életet jelent a szívinfarktusos beteg számára.

Kardiológiai és onkológiai eszközpark6

(Fotó: Dr. Szabó Imre - Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum – Sugárterápiás Osztály osztályvezető főorvos)

 

Kardiológiai és onkológiai eszközpark8

 

Kardiológiai és onkológiai eszközpark8

Dr. Oross Endre, az Onkológiai és Sugárterápiás Centrum vezetője elmondta, a 240 millió forintos támogatás legnagyobb szeletét a nőgyógyászati daganatok sugárkezelését támogató rendszer beépítése jelentette. És kaptak egy olyan berendezést is, ami leköveti a beteg mozgását, légzésfázisát, így segítve, hogy a sugárkezelés ne kerüljön más helyre, kímélje az ép szerveket. A harmadik eszköz pedig egy többdimenziós nyomtatóval készít külső maszkot, amely a célzott bőrsugárkezelést segíti.

Kapcsolódó hírek

2024-02-23

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2024-02-23

A Magyar Országgyűlés 2014-i határozatával február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Jó példa ő, egy követendő életút. Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete volt az alapköve a hazai ápolás fejlődésének. Minden évben…

2024-02-22

Az új tanévtől a Diósgyőri Gimnázium tizenegyedik évfolyamos diákjai heti egy tanórában honvédelem tárgyat is tanulnak. A fiatalok az elméleti képzés mellett gyakorlati oktatást is kapnak, így az év során 36 órában találkozhatnak a Magyar Honvédség tevékenységét és munkáját érintő ismeretekkel. –…