Ugrás a tartalomra

Kollégáinkra emlékeztünk

„Köszönjük neked, Uram, hogy Ő a miénk volt és az is marad, mert aki él szeretettel szívében, az nem hal meg, csak távol van...”

(Szent Ágoston)

Mindenszentek ünnepén és Halottak napján elhunyt szeretteinkre gondolunk. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban mécsesgyújtással emlékeztünk munkatársainkra az „Isteni Irgalmasság” Ökumenikus Kápolna falán felhelyezett feszületnél.

Halottak napja2

Dr. Nagy Gábor orvosigazgató úgy fogalmazott: Halottak napja az emlékezés ideje. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi.

Mint mondta, mindenkinek van kitől búcsúzni, van kire emlékezni; valaki mindig pótolhatatlanul hiányzik valakinek.

E napon ma is szokás, hogy a halottak emlékére, tiszteletére rendbe rakják a sírokat, feldíszítik, és gyertyákat, mécseseket gyújtanak. A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak az elhunytak, ezért sokfelé szokás volt, hogy számukra is megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra odahaza.

Régen, ezen a napon tiltották a munkát, nehogy megzavarják a holtak nyugalmát; a kórház ezen tekintetben más, egy szolgálat, amely folyamatos. „Épp ezért most álljunk meg és csendesedjünk el egy percre, így emlékezve elhunyt kollégáinkra!” – tette hozzá.

„Mi, kórházi dolgozók, akiknek felesküdött feladatunk a gyógyítás, az élet és a halál közötti mezsgyén segédkezünk” – mondta az orvosigazgató. "Naponta éljük meg a születést és az elmúlást. Tudjuk, hogy a halál éppúgy az élet része, mint a születés, azonban megszokni és természetesnek venni mégsem lehet, még nekünk sem" – hangoztatta.

Halottak napja3

A rendezvényen kórházunk lelkészei: Molnár József evangélikus, Tótszegi István görögkatolikus és Gecse Attila református lelkipásztorok végezték az igeszolgálatot; majd az egészségügyi intézmény munkatársai elhelyezték a megemlékezés virágait és az örök világosság jelképeit, a mécseseket.

További képek a megemlékezésről a képgalériában érhetők el.

Kapcsolódó hírek

2022-12-02

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, a járványügyi, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése…

2022-11-29

A felfekvés megelőzésére használható, illetve a terápiában alkalmazható ágyakat, matracokat adományozott a Rotary Magyarország és többek között a Rotary Miskolc-Tapolca a megyei központi kórháznak. Dr. Büdi László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház orvosigazgató-helyettese azt mondta: …

2022-11-25

Biztonság, egészség! Alapvető értékek mentén szerveződött ismét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház közös programja, ahol a BÜKK Bevetési Alegység látványos bemutatót tartott kis pácienseknek egy kis…