Ugrás a tartalomra

Kardiovaszkuláris Centrum épül Miskolcon

Hat szint, 15 ezer négyzetméter, 176 kórházi ágy, 10 műtő. Ezek a legfontosabb jellemzői a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban épülő kardiovaszkuláris centrumnak.

Széleskörű szakmai, egészséggazdasági és szakmapolitikai egyeztetéseket követően a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház (BAZMK) komplex szívérrendszeri fejlesztést tervez, amely a fent említett szakterületek mindegyikét pozitívan érinti. Társadalmi és egyéb kihatása alkalmassá teszi egy egész országrész egészségügyi ellátásának fejlesztésére, hogy az megfeleljen a társadalom és a kor elvárásainak.

Emberek ülnek egy tárgyalóasztalnál, mikrofonok előtt

A fejlesztés központi eleme egy használaton kívüli épület helyén megépülő, nettó 15.240 négyzetméteres, komplex szívérrendszeri fekvő-, járóbetegellátó központ, amelyben a Kórházból jelenleg hiányzó szívsebészeti háttér megteremtése mellett, valamennyi cardiovascularis betegellátással kapcsolatos specialitás (kardiológia, angiológia, érsebészet, invazív radiológia, szív- és érrendszeri rehabilitáció) integrálásával létrehozzuk a XXI. századi igényeket kielégítő, a maga nemében vidéken páratlan, IIIb csúcs-progresszivitású Miskolci Szívérrendszeri Központot.

A tervek sikeres megvalósulása esetén a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Intézetével együttműködésben egy kétpólusú komplex cardiovascularis intervenciókat és műtéteket kínáló ellátórendszer jöhet létre, amely alkalmas az egész észak-magyarországi és észak-alföldi régió öt-hat megyéjének és az ehhez tartozó 2.7 millió főt számláló populáció igényeinek kielégítésére. A tervezés során már a COVID-19 pandémia miatt megváltozott igények és újonnan megjelenő kockázati tényezők is figyelembe vételre kerültek. A fejlesztéshez valamennyi releváns szakmai szervezet, köztük a Szívsebészeti, Kardiológiai, Érsebészeti és Angiológiai Szakmai Kollégiumi Tagozatok írásos támogató nyilatkozatokat adott ki.

Látványterv egy kijelzőn, a háttérben emberek ülnek egy tárgyalóasztalnál

Részletes orvosszakmai tervezés, egészséggazdasági elemzések és stratégiai modellezést követően, a helyi szervezeti adottságok és lehetőségek figyelembevételével készült el az építészeti engedélyezési terv, amelynek részeként pince-, és további öt szinten számos egészségügyi ellátó és kiszolgáló funkciók kerülhetnek elhelyezésre.

A fejlesztés építési kivitelezési munkálatainak prognosztizált költségvetése a 2022-2023. évre tervezett árszinten bruttó 29,89 milliárd forint. További 7-8 milliárd forint egyéb költséget jelent a gép-műszerek, mobiliák, informatikai eszközök és szakmai képzések költségei.

Az építési engedélyezési tervdokumentáció elkészült, a hatósági építési engedélyt az intézmény megkapta.

Látványterv a centrum főbejáratárólLátványterv a centrum északi oldalárólLátványterv a centrum észak-nyugati oldalárólLátványterv a centrum nyugati utcájárólLátványterv a centrumról légifelvételen keresztül

Kapcsolódó hírek

2024-04-15

Tisztelt Miskolciak, Vármegyében Élők! Kedves Betegeink, Hozzátartozók!   Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. április 15-től - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve annak valamennyi telephelyén -, a fekvőbeteg osztályokon kezelt betegekkel és a…

2024-04-13

Vidám napsütésben várta a miskolci Szentpéteri kapu a garantált városnéző séta résztvevőit – intézményünkben is. Azok, akik rászánták a szombat délelőttöt, nem is csalódtak. A városrész felfedező séta a nemrégiben megújult József Attila Könyvtárból indult.  Aztán útra keltek, Kupcsik Sarolta …

2024-04-11

Szűrőbusszal viszi el Miskolc öt pontjára az orvosi diagnosztikát a Magyar Rákellenes Liga és a vármegyei központi kórház, a „Négy keréken az egészségért, a korai diagnózisért” programjában; remélve, hogy azokhoz is eljutnak, akik nem mennek el az orvosukhoz vizsgálatra. A „Helybe visszük a…