Ugrás a tartalomra

Kardiovaszkuláris Centrum épül Miskolcon

Hat szint, 15 ezer négyzetméter, 176 kórházi ágy, 10 műtő. Ezek a legfontosabb jellemzői a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban épülő kardiovaszkuláris centrumnak.

Széleskörű szakmai, egészséggazdasági és szakmapolitikai egyeztetéseket követően a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház (BAZMK) komplex szívérrendszeri fejlesztést tervez, amely a fent említett szakterületek mindegyikét pozitívan érinti. Társadalmi és egyéb kihatása alkalmassá teszi egy egész országrész egészségügyi ellátásának fejlesztésére, hogy az megfeleljen a társadalom és a kor elvárásainak.

Emberek ülnek egy tárgyalóasztalnál, mikrofonok előtt

A fejlesztés központi eleme egy használaton kívüli épület helyén megépülő, nettó 15.240 négyzetméteres, komplex szívérrendszeri fekvő-, járóbetegellátó központ, amelyben a Kórházból jelenleg hiányzó szívsebészeti háttér megteremtése mellett, valamennyi cardiovascularis betegellátással kapcsolatos specialitás (kardiológia, angiológia, érsebészet, invazív radiológia, szív- és érrendszeri rehabilitáció) integrálásával létrehozzuk a XXI. századi igényeket kielégítő, a maga nemében vidéken páratlan, IIIb csúcs-progresszivitású Miskolci Szívérrendszeri Központot.

A tervek sikeres megvalósulása esetén a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Intézetével együttműködésben egy kétpólusú komplex cardiovascularis intervenciókat és műtéteket kínáló ellátórendszer jöhet létre, amely alkalmas az egész észak-magyarországi és észak-alföldi régió öt-hat megyéjének és az ehhez tartozó 2.7 millió főt számláló populáció igényeinek kielégítésére. A tervezés során már a COVID-19 pandémia miatt megváltozott igények és újonnan megjelenő kockázati tényezők is figyelembe vételre kerültek. A fejlesztéshez valamennyi releváns szakmai szervezet, köztük a Szívsebészeti, Kardiológiai, Érsebészeti és Angiológiai Szakmai Kollégiumi Tagozatok írásos támogató nyilatkozatokat adott ki.

Látványterv egy kijelzőn, a háttérben emberek ülnek egy tárgyalóasztalnál

Részletes orvosszakmai tervezés, egészséggazdasági elemzések és stratégiai modellezést követően, a helyi szervezeti adottságok és lehetőségek figyelembevételével készült el az építészeti engedélyezési terv, amelynek részeként pince-, és további öt szinten számos egészségügyi ellátó és kiszolgáló funkciók kerülhetnek elhelyezésre.

A fejlesztés építési kivitelezési munkálatainak prognosztizált költségvetése a 2022-2023. évre tervezett árszinten bruttó 29,89 milliárd forint. További 7-8 milliárd forint egyéb költséget jelent a gép-műszerek, mobiliák, informatikai eszközök és szakmai képzések költségei.

Az építési engedélyezési tervdokumentáció elkészült, a hatósági építési engedélyt az intézmény megkapta.

Látványterv a centrum főbejáratárólLátványterv a centrum északi oldalárólLátványterv a centrum észak-nyugati oldalárólLátványterv a centrum nyugati utcájárólLátványterv a centrumról légifelvételen keresztül

Kapcsolódó hírek

2023-06-06

„Prof. Dr. Velkey László a Gyermekegészségügyi Központ GYEK) alapítójának élete és munkássága” címmel nyílt kiállítás a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban. A tárlat megnyitóján részt vettek a kollégái, egykori munkatársak, a kiállítás megálmodói, valamint a…

2023-06-04

„Gyere és fuss velünk a sérült gyermekekért” mottóval hirdette meg a Sok KIS Kéz Közhasznú Egyesület 4. Jótékonysági futóversenyét  június 4-én, vasárnap reggel a Sajóbábonyi Ipari Park Rendezvényházánál. Mindazok, akik vállalták, hogy a négyféle táv - 1200 méter, 5, 10 és 20 kilométer – egyikén…

2023-06-02

Az elmúlt időszakban új pszichiátriai épülettel bővült a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórháza és megújult a felnőtteket ellátó részleg is. A beruházásnak és fejlesztésnek köszönhetően –  új ellátási keretek között - várja a pácienseket a…