Ugrás a tartalomra

A jövő ápolói versenyeztek

Egészségügyi szakképzésben tanuló fiatalok versenyeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórházban. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezésében immár másodszor rendeztük meg a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Versenyt.

Kossuth Zs- eü verseny - országos

A háromfordulós megmérettetésre az ország 48 iskolájából 813 tanuló jelentkezett, a döntőbe 144 versenyző jutott be. A versenyt idén 13 versenycsoportban szervezték meg Budapesten és három vidéki helyszínen, Kecskeméten, Miskolcon és Nyíregyházán.  A miskolci döntőben 2 iskolából összesen 8 perioperatív és műtéti szakasszisztens tanuló vett részt. 7 diák a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum tanulója volt, egy versenyző pedig Budapestről érkezett. 

A miskolci döntőnek intézményünk Skill-I. Laborja adott otthont. 

Dr. Büdi László, az intézmény megbízott főigazgatója köszöntőjében azt mondta: megtiszteltetést jelent az intézménynek az, hogy másodszorra is részt vehet az országos verseny döntőjének a megrendezésében. Rámutatott: a verseny létrejötte több szempontból is fontos; „...egyfelől emeli az ápoló szakképzés színvonalát és minőségét, hiszen a versenyzők példamutatást nyújthatnak társaiknak, valamint a verseny által a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalokon keresztül oktatóik és iskoláik is elismerésben részesülnek és országosan is ismertté válnak. Másfelől a szakmák bemutatásával vonzóvá is teszi az egészségügyi szakképzést". A megbízott főigazgató beszéde végén a jó versenyzés mellett azt kívánta a diákoknak, hogy vigyenek magukkal az eseményről sok-sok pozitív élményt és osszák meg azokat társaikkal.

Kossuth Zs- eü verseny - országos1

Gondolatait Florence Nightingale idézettel zárta:  Ments meg egy életet és hős vagy, ments meg száz életet és ápoló vagy.

Dulibán Lászlóné szervező, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Területi Szervezetének elnöke közölte: a verseny megszervezésének legfontosabb célja ennek a csodálatos hivatásnak a bemutatása és az utánpótlás segítése.

A hallgatók a verseny által is ismerkedhetnek az önállósággal és a felelősséggel.

Kossuth Zs- eü verseny - országos2

Fontos cél, hogy olyan módon tudják majd ellátni a feladataikat, ahogyan az szakmailag elő van írva, és ami a betegnek a legjobb. A szimulációs gyakorlatok, amelyeket a tanulóknak a verseny közben el kell végezni is ezt a célt szolgálják. Fontosnak tartja, hogy a fiatalok érzelmi intelligenciája fejlődjön, így idővel a betegekre rá tudjanak hangolódni, érzelmeiket és problémáikat mélyebben megérteni és ezáltal akár bizonyos helyzetekben őket képviselni.

Egy ilyen rendezvény jó alkalom a szakképzésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok és felkészítő tanáraik eredményeinek elismerésére is.

Kossuth Zs- eü verseny - országos3

A verseny országos döntőjének legjobbjai a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum tanulói voltak. Első helyezett lett Váradi Bettina, második Olasz Eszter, a harmadik pedig Balla Dorina.

Kapcsolódó hírek

2024-04-26

Tisztelt Miskolciak, Vármegyében Élők! Kedves Betegeink, Hozzátartozók!   Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. április 15-től - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve annak valamennyi telephelyén -, a fekvőbeteg osztályokon kezelt betegekkel és a…

2024-04-23

 

2024-04-13

Vidám napsütésben várta a miskolci Szentpéteri kapu a garantált városnéző séta résztvevőit – intézményünkben is. Azok, akik rászánták a szombat délelőttöt, nem is csalódtak. A városrész felfedező séta a nemrégiben megújult József Attila Könyvtárból indult.  Aztán útra keltek, Kupcsik Sarolta …