Ugrás a tartalomra

Helybe vittük a szűrővizsgálatokat Miskolc görömbölyi városrészében

Szűrőbusszal viszi el Miskolc öt pontjára az orvosi diagnosztikát a Magyar Rákellenes Liga és a vármegyei központi kórház, a „Négy keréken az egészségért, a korai diagnózisért” programjában; remélve, hogy azokhoz is eljutnak, akik nem mennek el az orvosukhoz vizsgálatra.

szűrések_Görömböly1

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” című program a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház munkatársaival együttműködésben valósul meg. A program során szűrőbusszal járjuk be a várost, amellyel csütörtökön, a túra első helyszínén, a Görömbölyi Művelődési Ház előtt parkoltak le a szűréseket végző szakemberek. 

szűrések_Görömböly2

Dr. Szabó Miklós, a vármegyei központi kórház orvosigazgató-helyettese elmondta: a kitelepülésen a méhnyakszűrés, a szájüregi rákszűrés, a bőrdaganatszűrés, a prosztatavizsgálat és a hallásszűrés mellett vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és oxigénszaturáció-mérést is végeznek a munkatársai. Természetesen szabadon választható, ki, milyen vizsgálatra tart igényt, egy gyors regisztrációt követően.

Az orvosigazgató-helyettes nyomatékosította, az emberek nem elég aktívak és egészségtudatosak, nagyon nehéz őket rávenni arra, hogy elmenjenek rendszeresen szűrővizsgálatokra, pedig a korai felismerés életet menthet. Helybe visszük a lehetőséget, szinte szó szerint négy keréken, hogy minél többen éljenek ezzel az eséllyel – tette hozzá.

Szakemberként felhívta a figyelmet arra, hogy a korai felismeréssel például a legtöbb daganatos betegség és halálozás megelőzhető lenne. A felgyorsult életvitel és a munkahelyek rugalmatlansága is lehet hátrány, sok dolgozó nem tud eljönni a munkahelyéről, ezért igyekszenek együttműködni a vállalatokkal, munkaadókkal, hogy közösen szervezzenek egészségügyi szűrőakciókat a munkatársaiknak, vagy legalább tegyék lehetővé a részvételt ezeken a vizsgálatokon.

szűrések_Görömböly3

A szűréseket szervező Virág Judit, a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezet és Segítő Szolgálat vezetője elmondta, az országjáró szűrőbusz rendkívül népszerű, ezért is örömteli, hogy a helyi szervezők a Nemzeti Rákellenes Nap programsorozatához kapcsolódva Miskolcon öt helyszínen biztosítják a szűrési akciót.

Mint mondta, a Magyar Rákellenes Liga szinte a kezdetektől aktív résztvevője a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” című programnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház munkatársaival szoros együttműködésben. A program során – az egészségügyi intézménynek, illetve a kórházfenntartó Országos Kórházi Főigazgatóságnak (OKFŐ) köszönhetően – a kapott szűrőbusszal vesznek részt a szűrések lebonyolításában. 

Kiemelte, a rendezvénysorozat alkalmával a szűrések mellett a különböző helyszíneken számos egészségügyi előadás is elhangzik, amelyek „önvizsgálatra” tanítanak, azaz megtanulható, hogyan lehet egy előzetes vizsgálatot otthon, magunkon is elvégezni. Emellett rámutatnak arra is, hogyan előzhetjük meg a szívinfarktust, valamint a stroke-ot.

szűrések_Görömböly4

 

A görömbölyi állomáson helyi óvodások és általános iskolások egy-egy csoportja is részt vett a nekik is értelmezhető eladások egy részén. Például azon, amelyen a dohányzás ártalmait ismerhették meg. 

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program folytatódik:

Helyszínek:

  • 2024.04.11.  Miskolc – Görömböly, Szolártsik tér 4. (Művelődési Ház); 9.00-15.00
  • 2024.04.12. Miskolc – Hejőcsaba, Sütő János u. 42. (Gárdonyi Művelődési Ház); 9.00-15.00
  • 2024.04.15. Miskolc – Középszer u. 5. (Napraforgó Óvoda); 9.00-15.00
  • 2024.04.16. Miskolc – Szentpéteri kapu 66. (20 emeletes bérház előtt); 9.00-15.00
  • 2024.04.17. Miskolc – Görgey Artúr u. 11. (II. Rákóczi Ferenc Könyvtár mellett); 9.00-15.00

(minap.hu)

Kapcsolódó hírek

2024-05-16

Május 12. napján szerte a világon ünneplik az Ápolók Nemzetközi Napját annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, a modern ápolóképzés megalapítója. Kórházunkban 2024. május 10-én tartottunk ünnepélyes keretek között szakmai napot ez alkalomból, a tiszteletadás és a…

2024-05-16

Tisztelt Betegeink! Kedves Páciensek, Látogatók!   Gyomor-, és bél traktus fertőzéses megbetegedés halmozódása miatt - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya javaslatára - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház látogatási…

2024-05-15

A hagyományoknak megfelelően, Miskolc város napján, az ünnepi közgyűlésen adja át a vármegyeszékhely mindenkori vezetése a város díjait és kitüntető címeit a Miskolci Nemzeti Színházban az azokra érdemes személyeknek és szervezeteknek. Minden év május 11-én vehetik át elismeréseiket azok a városért…