Ugrás a tartalomra

Gyöngyőrzők 2023 - Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

Magyarországon minden évben mintegy ezer méhnyakrák-diagnózist regisztrálnak, több száz nő veszti életét egy olyan daganatos betegség miatt, amelyet egy vírus, a humán papillomavírus (HPV) okoz, és amely rendszeres szűrővizsgálatokkal, illetve védőoltással megelőzhető, illetve korai stádiumban felfedezve jól kezelhető!

Egy orvos ultrahang kezelést végez

Idén január 23-a és 29-e között tartják kontinens-szerte az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét eseményeit, amelyet a European Cervical Cancer Association (ECCA) kezdeményezéséhez csatlakozva tizedik alkalommal szervez meg hazánkban a Mályvavirág Alapítvány.

 

Az idei kampány címe: Gyöngyőrzők.

Gyöngyőrző mindenki, aki foglalkozik a méhnyakrákkal, a prevencióval, aki elmegy szűrésre, aki továbbadja a HPV-megelőzés üzenetét, és aki gyöngyből karkötőt fűz, ugyanis a gyöngy a humán papillomavírus elleni védekezés szimbóluma.

Gyöngyök felfűzve

Gyöngyőrzők azok az orvosok, nőgyógyászok, onkológusok, daganatsebészek és további szakemberek is, akik nap, mint nap felveszik a küzdelmet a méhnyakrák ellen. A Mályvavirág Alapítvány online kampányában őket ismerhetjük most meg, kicsit másként, orvosi köpeny nélkül. Az Alapítvány január 23-tól kezdődően minden nap bemutat a Facebook oldalán a Szakmai Bizottságából egy-egy olyan szakembert, aki mindent megtesz a nőgyógyászati daganattal érintettek gyógyulásáért.

 A Megelőzési Hét alkalmából ebben az évben is rengetegen, köztük az országos Mályvavirág Pontok, több mint 200 település, védőnői szolgálatok, Egészségfejlesztési Irodák csatlakoznak a programhoz előadásokkal, beszélgetésekkel és az elmaradhatatlan gyöngyfűzéssel. Az országszerte elkészített gyöngy karkötőket ezúttal is eljuttatják nőgyógyászati daganattal érintetteknek, azzal az üzenettel, hogy nincsenek egyedül.

“Azt szeretnénk, ha ezen a héten minden nőhöz és férfihez eljutna, mennyire fontos a HPV-prevenció, hiszen a vírus a méhnyakrák mellett számos további daganatos betegséget is okozhat. El kell járnunk szűrésre, meg kell fontolnunk a HPV elleni védőoltást, beszélnünk kell a HPV-ről. Nem engedhetjük, hogy ez a téma tabu legyen!” - fogalmaz Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

 

Az Alapítvány hazai és nemzetközi platformon is azért dolgozik, hogy elősegítse az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon célkitűzésének megvalósulását, hogy a méhnyakrák teljesen eltűnjön a Föld színéről. Ehhez a WHO szerint arra van szükség, hogy 15 éves korukra a lányok legalább 90 százaléka megkapja a HPV elleni védőoltást, a felnőtt nők legalább 70 százaléka rendszeresen járjon szűrésre, illetve azon nők közül, akiknél elváltozást okoz a HPV, legalább 90 százalék kapja meg a megfelelő kezelést akár rákmegelőző állapot, akár rákos invazív állapot fennállása esetén.

Gyöngyök felfűzve

Az Alapítványról:

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusa óta dolgozik a HPV-prevencióért és a nőgyógyászati daganattal érintettekért. Fő célja a megelőzés, azaz a szűrések és a védőoltások népszerűsítése annak érdekében, hogy a méhnyakrákos és az egyéb nőgyógyászati daganatos megbetegedések, halálozások száma jelentősen csökkenjen. Célja továbbá az érintettek támogatása és a teljes betegútjuk segítése. Az alapítvány 2017-ben csatlakozott az Európai Nőgyógyászati Daganatok Társaságának (ESGO) betegszervezeti hálózatához, így nemzetközi partnerekkel dolgozhat tovább. Tóth Icó 2019-től 2021-ig az ESGO-Engage társelnöke volt.

 

A HPV-ről:

A humán papillomavírusnak több mint 200 altípusa ismert. Legtöbbjüket az emberi immunrendszer legyőzi anélkül, hogy a fertőzést egyáltalán észrevennénk. Az alacsony kockázatú típusok nem rákkeltő vírusok, de okozhatnak kellemetlen tüneteket, például szemölcsöket a bőrön és a külső nemi szerveken. A magas kockázatú HPV-típusok a nemi szervek, a fej-nyaki és az anális régió hámjában okozhatnak fertőzést, amelyekből idővel daganatos elváltozások alakulhatnak ki.

A HPV felelős a méhnyakrákos betegségek csaknem 100 százalékáért, a szeméremtestrákok 70- és a hüvelyrákok 75 százalékáért. A vírus azonban nemcsak a nők számára jelent veszélyt. Férfiaknál kiváltó tényezője lehet a hímvessző, a végbélnyílás és a középgarat egyes rákos megbetegedéseinek. A HPV elleni védekezés két pillére a védőoltás és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. Az oltás akkor a leghatékonyabb, ha még a szexuális élet megkezdése előtt kapják meg, de később is felvehető: ajánlott férfiak, valamint nők számára is.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház:

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Centruma a Mályvavirág Alapítvány Méhnyakrák megelőzési, szűrési és gyógyítási programjának elkötelezett támogatója. A méhnyakrák a világon a 4. leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos betegség a nők körében, Magyarországon is több mint ezer ilyen betegséget diagnosztizálnak évente. Tudományosan alátámasztott tény, hogy a méhnyakrák kialakulásáért 97-99 százalékban a humánpapilloma vírus fertőzés a felelős.

A nőgyógyászati és daganatsebészeti osztályunk megyei centrumként aktívan kiveszi a részét a humánpapilloma vírus elleni védőoltás szükségességére való tájékoztatásban a fiatalok körében. Emellett több tízezres számban végezzük a méhnyakrák megelőző kóros állapotainak, valamint a humánpapilloma vírus fertőzésének szűrését.

A méhnyakrák megelőző állapotait, a már kialakult betegséget osztályunk nőgyógyász szakorvosai a kórházunk onkológus szakorvosaival közösen, komplex kezelési protokoll szerint látják el. A szükséges gyógyító beavatkozások, a műtétek, a kiterjedt radikális műtétek, a kemoterápia és a sugárkezelések alkalmazásával nagyon sok betegnek adtuk vissza egészségét.

A jövőben is nagy elhivatottsággal folytatjuk felvilágosító és szűrő-, gyógyító tevékenységünket, ezért is csatlakozunk teljes szívvel az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetéhez (2023.01.23. és 29. között)!

Kapcsolat:

  • Mályvavirág Alapítvány
  • Naszvadi Viktória
  • email: naszvadi.viktoria [kukac] malyvavirag.hutarget="_blank"
  • Telefonszám: 0620/930-9301

*https://onkol.hu/nemzeti-rakregiszter/

**https://malyvavirag.hu/kiadvanyok/a-fele-se-mese-hpv-vedooltas-kisokos

 

A miskolci Mályvavirág Pont 2023.01.25-én, szerdán 9.00-15.00 között gyöngyözésre és beszélgetésre várja a program iránt érdeklődőket.

Helyszín:

B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Egészségfejlesztési Iroda és Onkológiai (P)Rehabilitációs Központ

Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.

 

Kapcsolat:

  • Dr. Rimaszékiné Mazurka Dóra
  • szakmai vezető/pontvezető
  • Telefonszám: 0646/515-200 / 11754-es mellék
  • email: dora.mazurka [kukac] bazmkorhaz.hutarget="_blank" title="mailto:dora.mazurka [kukac] bazmkorhaz.huA hivatkozás követéséhez a CTRL billentyű lenyomása közben kattintson a hivatkozásra";

Kapcsolódó hírek

2024-06-03

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! A védőnői tanácsadásokat és elérhetőségeket tartalmazó táblázat a következő hivatkozásra kattintva érhető el: Védőnői tanácsadás időpontok    

2024-06-03

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2024-06-03

Ápolási Igazgatóság - Központi Szociális Szolgálat A szociális munka egy fontos terület, amely az emberek társadalmi jólétének javítására és segítségnyújtásra fókuszál.   Tájékoztató a kórházi szociális munkáról „Gyógyító erő a szeretet. Ki teste, ki lelke egészségét köszönheti e csodának, ki…