Ugrás a tartalomra

Elhunyt Kollégáinkra emlékeztünk

Mindenszentek ünnepén és Halottak napján elhunyt szeretteinkre gondolunk; ilyenkor mindenki kilátogat a temetőbe, felkeresi hozzátartozói, ismerősei sírját. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban mécsesgyújtással emlékeztünk elhunyt munkatársainkra az „Isteni Irgalmasság” Ökumenikus Kápolna falán felhelyezett feszületnél.

Halottak napja-2019

Dr. Nagy Gábor orvosigazgató beszédében úgy fogalmazott: Halottak napja az emlékezés szokása. „Szerte a földön világos lesz minden temető, a milliónyi mécses lobogó lángjától. Mindegyik mécses valakiért világít, az örök világosságot jelképezvén”.

Mint mondta, ilyenkor szívünk kicsit gyászba borul, felidézvén emlékeinkben mindazokat, akik már nincsenek közöttünk. A gyász hozzánk tartozik, kegyetlensége ellenére is ki kell mondani, hogy a halál is az emberi élet része, s hasonlóan részei a könnyek, a szenvedés, a fájdalom éppúgy, mint az öröm, a nevetés és a mosolygós tekintet. Halottja mindenkinek van, valaki mindig pótolhatatlanul hiányzik valakinek - fűzte hozzá.

Mint mondta, az elmúlást kikerülni nem lehet. „Félünk attól, hogy szeretteink emlékeiből kikopunk, talán elfelejtenek. Ennek a megerősítése a Halottak napi megemlékezés, hogy szeretteinket és a hozzájuk fűződő emlékeinket felidézzük. Az emlékezés kincs, mert a szeretet élteti” – jegyezte meg.

A rendezvényen kórházunk lelkészei: Molnár József evangélikus, Tótszegi István görögkatolikus és Gecse Attila református lelkipásztorok végezték az igeszolgálatot; majd az egészségügyi intézmény munkatársai elhelyezték a megemlékezés virágait és az örök világosság jelképeit, a mécseseket.

Kapcsolódó hírek

2024-05-15

A hagyományoknak megfelelően, Miskolc város napján, az ünnepi közgyűlésen adja át a vármegyeszékhely mindenkori vezetése a város díjait és kitüntető címeit a Miskolci Nemzeti Színházban az azokra érdemes személyeknek és szervezeteknek. Minden év május 11-én vehetik át elismeréseiket azok a városért…

2024-05-09

Hatodik alkalommal díjazták a családbarát kórházat, a családbarát kórházi osztályokat a Magyar Kórházszövetség Kongresszusán. Összesen 18 osztály nyert Családbarát Kórházi Osztály címet. A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány Balansz Intézetének 2024-es pályázatán nyerte el a Családbarát…

2024-05-09

Május 12-én ünnepli a világ az Ápolók Nemzetközi Napját. 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, az ápolóképzés kiemelkedő alakja. Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa (International Council of Nurses, ICN) a modern ápolás alapítója, Florence Nightingale születésének évfordulója…