Ugrás a tartalomra

Egyedülálló a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum Miskolcon, a Semmelweis Tagkórházban

Sajtónyilvános bejárás részeként mutattuk be a Multidiszciplináris Sebészeti Centrumot a Semmelweis Tagkórházban.

Egynaos-Semmelweis

A közismertebb nevén Egynapos Sebészeti Központban a megvalósult beruházás mellett az ellátás mikéntjét, folyamatát  is ismertettük.

A szakmai bázisnak fontos szerepe van az egészségügyi ellátásban. Ma már rendelkezünk olyan sebészeti technológiával, amelynek köszönhetően a gyógyulási folyamatok rendkívül gyorsak és biztonságosak – ismertette Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója. Hozzátette: egynapos sebészetről akkor beszélünk, ha a páciens ápolási ideje nem haladja meg a 24 órát. „A betegnek ez azért előnyős, mert olyan sebészeti technikákat alkalmazunk, amelyek gyorsan gyógyulnak, azaz szokásos életviteléből kevésbé zökkentjük ki” – részletezte.

A főigazgató rámutatott: naponta 50-70 műtét elvégzését teszi lehetővé az épületkomplexum, a számok tükrében ez azt jelenti, hogy éves szinten 10-15 ezer műtétet végeznek el a szakemberek. Mindez kórházüzemeltetési szempontból  nagy precizitást igényel.

Dr. Révész János azt is elárulta, hogy az intézmény pályázott egy 230 milliós európai uniós támogatásra is, amelynek segítségével - reményeik szerint - még egy műtőt kialakíthatnak. 

Egynapos-Semmelweis2

A projekt során beszerzett eszközök és a kialakított új, egynapos sebészeti műtők hozzájárulnak az intézményben a betegellátás színvonalának növeléséhez.

Dr. Szalmás Attila, a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum osztályvezető főorvosa beszámolt arról, hogy tavaly 6600 műtétet végeztek el a komplexumban, nyolc szakma dolgozik az intézményben, és mintegy 13 ezer járóbeteget láttak el egy esztendőben. Az egynapos sebészeti centrum országosan egyedülálló,  nincs még egy ilyen felszereltségű intézmény – fűzte hozzá.

Kifejtette: a műtéttechnikai felkészültségben, az elvégzett műtétek számában, eszközi felszereltségben és a betegutak elválasztásában is kivételes a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum.

Egynapos-Semmelweis3

Öt műtő áll rendelkezésre, 70 betegággyal, szubintenzív részleggel és intenzív részleggel.

Egynapos-Semmelweis4

A sajtótájékoztatót követően a szerkesztőségek munkatársai megtekintették a Multidiszciplináris Sebészeti Centrumot, ahol betekintést nyertek az egynapos sebészet valamennyi helyszínébe. A Semmelweis Tagkórházban kialakított centrumban működő szakmák: a szemészet, sebészet, ortopédia számára nagy értékű laparoszkópos torony, szemészeti operációs mikroszkópok, és artroszkópos eszközök beszerzése is megtörtént, a fejlesztés folyamatos.

Kapcsolódó hírek

2023-03-24

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2023-03-23

Hamarosan lezárul „A robotsebészet bevezetése Magyarországon” elnevezésű projekt, amelynek részeként budapesti és vidéki kórház(ak)ban honosítják meg az új műtéti technológiát. Most Miskolcon mutatkozott be a minimál invazív, robotasszisztált eljárás: a Da Vinci gépet – amely high-tech technológián…

2023-03-16

Tisztelt Állampolgárok! Kedves Betegeink!   Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2023. 03. 17-től (péntektől) a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Oltóközpontja az intézmény központi telephelyéről (3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.) a Semmelweis Tagkórház…