Ugrás a tartalomra

Cukorbetegség világnapja

A cukorbetegség (diabétesz) világnapját (World Diabetes Day, WDD) 1991 óta minden évben november 14-én tartják. A világnap célja, hogy felhívja a népesség figyelmét a cukorbetegségre, amellyel emberek milliói élnek világszerte.

A világnapot 1991-ben rendezte meg először a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közreműködésével.

diabétesz1

A cukorbetegségben a szervezet részlegesen vagy teljesen képtelen az inzulin nevű hormon megfelelő mennyiségű elválasztására. Az inzulin a vércukorszint csökkentéséért felelős hormon. Kétféle típusú cukorbetegség létezik. Az 1-es típusban a hasnyálmirigy egyáltalán nem termel inzulint, ezért azt mesterségesen előállított inzulinnal pótolják, amelyet adagolópumpával vagy injekcióval juttatnak a szervezetbe. A 2-es típusú cukorbetegséget általában diéta és tabletta formájú gyógyszerek kombinációjával kezelik.

Fontos, hogy a cukorbetegséggel élők megfelelően kezeljék betegségüket és állapotukat, hogy csökkentsék a diabétesz hosszú távú szövődményeinek kialakulását. Az utóbbi időben, a folyamatos kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően, a cukorbeteg emberek is egyre teljesebb, az egészséges társaikhoz hasonló életet élhetnek.

diabétesz2

A cukorbetegség világnapját 1991-ben rendezték meg első alkalommal a Nemzetközi Diabétesz Szövetség és a WHO közreműködésével, hogy felhívják a figyelmet a betegség egyre gyakoribbá váló előfordulására. 2006 óta az ENSZ is támogatja a világnapot, és azóta világszerte megrendezik az eseményt minden évben november 14-én Sir Frederick Banting kutató tiszteletére, aki 1922-ben Charles Besttel felfedezte az inzulint.

Kapcsolódó hírek

2023-11-29

Ismét megszervezte az úgynevezett Betegakadémiát a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Segítő Szolgálatával együttműködésben a Prónay Gábor Orvosi Könyvtárban. A rendezvény célja, hogy a betegek megismerjék az intézményt, az…

2023-11-27

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2023-11-27

Tisztelt Állampolgárok! Kedves Betegeink!   Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a különböző légúti megbetegedések emelkedő száma miatt 2023. november 27-től (hétfőtől) az intézmény valamennyi tagkórházának területén kötelező az orr- és szájmaszk viselése. A munkavállalók - egészségügyi és…