Ugrás a tartalomra

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye valamennyi kórháza – így a megyei központi kórház és az irányítása alá tartozó városi intézmények is – elnyerte az Energiatudatos Kórház címet

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye valamennyi kórháza – így a megyei központi kórház és az irányítása alá tartozó városi intézmények is – elnyerte az Energiatudatos Kórház címet. Az elismerést az Országházban vehették át az egészségügyi intézmények vezetői a Virtuális Erőmű Program XIII. Díjátadó Gáláján. 

A rangos eseményt a Parlament Felsőházi termében rendezték meg: az impozáns környezetben – országosan egyedülálló módon - a vármegye minden kórháza, tehát a miskolci mellett az edelényi, kazincbarcikai, ózdi és a sátoraljaújhelyi is díjat vehetett át.

energaitudatos kórház1

A program célja: igazolt energia-megtakarításokkal létrehozni egy virtuális erőművet Magyarországon és annyi megtakarítást elérni, amely kiváltja egy valódi erőmű létesítését.

 

A Virtuális Erőmű Program (VEP) példaértékű, hozzájárul ahhoz, hogy az életünkbe egyre inkább beleillik a takarékosság, az erőforrások felelős használata – hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, a VEP örökös védnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke az Országházban, a Virtuális Erőmű Program XIII. Díjátadó Gáláján.

energaitudatos kórház2

 

Felidézte, hogy a magyar parlamentben létrejött a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, 2013-ban az Országgyűlés megalkotta a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégiát. A dokumentum választóvíznek tekinthető, mert indikátorokat és felelősségi rendszert vezetett be, és kétévente lehetővé teszi, hogy „tükröt tartsunk magunk elé” – fogalmazott.

Emberek oklevelet tartanak a kezükben

Szili Katalin köszöntőjében szólt arról, hogy a program tizenhárom évvel ezelőtti indulásakor egyebek közt célul tűzték ki, hogy a Virtuális Erőmű legyen Paks után a második legnagyobb erőmű.

 Ez teljesült, hiszen a Virtuális Erőmű 2022 végére átlépte az 1000 megawattot (MW), ezzel megerősítette második helyét Paks mögött az erőművi rangsorban.

energaitudatos kórház3

Szili Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a világ jelentős kihívásokkal néz szembe, a bolygó lakossága a következő generáció élhető környezetét használja el.

A rendezvényt videóüzenetben köszöntötte New Yorkból Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlésének elnöke, aki arról beszélt, hogy a világ elindult egy fenntarthatósági fordulat felé, de ez az átállás nem azonos sikerrel zajlik világszerte.

A fenntarthatósági fordulat lényege, hogy kevesebb energia felhasználásával növeljék az előállított érték mennyiségét, és egyik kulcseleme, hogy le tudják-e lassítani az emberi tevékenység okozta egyre gyorsuló klímaváltozást – mutatott rá.

Molnár Ferenc, a Virtuális Erőmű Program jogtulajdonosa, a programot működtető Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonosa és ügyvezetője kiemelte, az energiahatékonysági programot a lakosság számára is elérhetővé kívánják tenni.

 A gálán mintegy 150 kiválósági elismerést adtak át egészségügyi intézményeknek, önkormányzatoknak, mentoroknak, vállalatoknak, szakmai szervezeteknek, szövetségeknek a programban elért teljesítményükért.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által 2011-ben elindított Virtuális Erőmű Program a legnagyobb szakmai és társadalmi összefogással rendelkező hazai energiahatékonysági program, amelyhez eddig több ezer vállalkozás, iskola, önkormányzat és egyéb szervezet csatlakozott.

 

Kapcsolódó hírek

2024-03-25

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2024-03-21

Tisztelt Betegeink! Tisztelt Hozzátartozók!   A betegellátási és kapcsolattartási rendet segíti a hozzátartozók számára biztosított telefonos elérhetőség, amelyet – már korábban a fertőzésveszély csökkentése érdekében - alakított ki az intézmény. Kórházunk célja, hogy a reguláris ellátásban…