Ugrás a tartalomra

Ápolók Nemzetközi Napja

Május 12-én ünnepli a világ az Ápolók Nemzetközi Napját. 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, az ápolóképzés kiemelkedő alakja.

ápolók nemzetközi napja1

Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa (International Council of Nurses, ICN) a modern ápolás alapítója, Florence Nightingale születésének évfordulója tiszteletére 1974-ben választotta május 12-ét az Ápolók Nemzetközi Világnapjának, amelyet 1982-től Magyarországon is megtartanak.
Florence Nightingale már életében legendává vált (1820-1910) az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. A katonáktól kapta a Lámpás Hölgy nevet, mert éjszaka is ápolta a betegeket a laktanyafolyosón berendezett kórházban.
Angliába visszatérve az emberek hősként tisztelték és óriási hírnévre tett szert. Megfogalmazta, hogy „az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt”.
1907-ben VII. Edward király Becsületrenddel tüntette ki, ezt a kitüntetést először kapta nő a brit birodalomban.
Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja Kossuth Zsuzsanna (1817-1857), akinek nevét az országban több egészségügyi intézmény is viseli. Ő volt hazánk első országos főápolónője, aki tevékenységét Florence Nightingale-nél előbb kezdte meg. Az ápolói hivatás hitvallását a következőkben fogalmazta meg: „Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt”.

Akiket az ünnepnap alkalmából köszöntünk, azok a szakdolgozók, akik most is a betegellátásban teljesítenek szolgálatot, vagy épp a letelt műszakot pihenik ki, és méltó képviselői Florence Nightingale szellemi örökségének, ugyanis a jelenkor kihívásai mellett a legelhivatottabbakra és legkitartóbbakra nagy szükség van a pályán. Bármely korban élünk, az ápolók/ápolónők meghatározó személyek az egészségügyi ellátásban.
Május 12-e minden évben az ápolókról szól, akiknek elkötelezettségükért is köszönetet mondunk.

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából szeretettel köszöntjük intézményünk valamennyi Ápolóját és Asszisztensét!

Hálásan köszönjük áldozatkész munkájukat, odaadó szorgalmukat, odafigyelésüket.

Kapcsolódó hírek

2024-05-16

Május 12. napján szerte a világon ünneplik az Ápolók Nemzetközi Napját annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, a modern ápolóképzés megalapítója. Kórházunkban 2024. május 10-én tartottunk ünnepélyes keretek között szakmai napot ez alkalomból, a tiszteletadás és a…

2024-05-16

Tisztelt Betegeink! Kedves Páciensek, Látogatók!   Gyomor-, és bél traktus fertőzéses megbetegedés halmozódása miatt - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya javaslatára - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház látogatási…

2024-05-15

A hagyományoknak megfelelően, Miskolc város napján, az ünnepi közgyűlésen adja át a vármegyeszékhely mindenkori vezetése a város díjait és kitüntető címeit a Miskolci Nemzeti Színházban az azokra érdemes személyeknek és szervezeteknek. Minden év május 11-én vehetik át elismeréseiket azok a városért…