Ugrás a tartalomra

Ápolók Nemzetközi Napja

Május 12-én ünnepli a világ az Ápolók Nemzetközi Napját. 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, az ápolóképzés kiemelkedő alakja.

FlorencN

Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa (International Council of Nurses, ICN) a modern ápolás alapítója, Florence Nightingale születésének évfordulója tiszteletére 1974-ben választotta május 12-ét az Ápolók Nemzetközi Világnapjának, amelyet 1982-től Magyarországon is megtartanak.
Florence Nightingale már életében legendává vált (1820-1910) az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. A katonáktól kapta a Lámpás Hölgy nevet, mert éjszaka is ápolta a betegeket a laktanyafolyosón berendezett kórházban.
Angliába visszatérve az emberek hősként tisztelték és óriási hírnévre tett szert, a róla elnevezett nővérképzőt 1860-ban nyitotta meg. Megfogalmazta, hogy „az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt”.
1907-ben VII. Edward király Becsületrenddel tüntette ki, ezt a kitüntetést először kapta nő a brit birodalomban.
Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja Kossuth Zsuzsanna (1817-1857), akinek nevét az országban több egészségügyi intézmény is viseli. Ő volt hazánk első országos főápolónője, aki tevékenységét Florence Nightingale-nél előbb kezdte meg. Az ápolói hivatás hitvallását a következőkben fogalmazta meg: „Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt”.

Akiket ma az ünnepnap alkalmából köszöntünk, azok a szakdolgozók, akik most is a betegellátásban teljesítenek szolgálatot, vagy épp a letelt műszakot pihenik ki, és méltó képviselői Florence Nightingale szellemi örökségének, ugyanis a jelenkor kihívásai mellett a legelhivatottabbakra és legkitartóbbakra nagy szükség van a pályán. Bármely korban élünk, az ápolók/ápolónők meghatározó személyek az egészségügyi ellátásban.
A május 12-e minden évben az ápolókról szól, akik lelkiismeretes és elkötelezett munkájáért mondunk köszönetet és fejezzük ki hálánkat.
Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából szeretettel köszöntjük intézményünk valamennyi Ápolóját és Asszisztensét!

Hálásan köszönjük áldozatkész munkájukat, odaadó szorgalmukat, odafigyelésüket.

Kapcsolódó hírek

2022-06-27

Interaktív műtétek és vizsgálatok is szerepeltek a rendhagyó programban, a megyei központi kórház műtőjébe és a Központi Laborba is ellátogathattak a résztvevők.  A Támogatók Társaságának tagjai – akik eddig is sokféle segítséget nyújtottak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórháznak – június…

2022-06-24

Változik az oltási rend 2022. július 4-től az Országos Kórházi Főigazgatóság által kiadott határozat értelmében. A COVID elleni oltás felvételére pénteki napokon, 14:00 órától 19.00 óráig van lehetőség. A felnőtt oltakozók előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is jelentkezhetnek az …

2022-06-23

Mintegy 23 millió forintos támogatásból fejlesztette Gyermekdiabétesz Centrumát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház A „Fejlődés a szövődménymentes felnőttkorért - Gyermekdiabétesz Központ Miskolcon 2021” című projekt részeként az intézmény az 1-es típusú diabétesz…