Ugrás a tartalomra

Ápolók Nemzetközi Napja

 

Május 12-én ünnepli a világ az Ápolók Nemzetközi Napját. 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, az ápolóképzés kiemelkedő alakja.

Ápolók Nekzetközi Napja - Május 12.

A már életében legendává vált asszony (1820-1910) az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. A katonáktól kapta a Lámpás Hölgy nevet, mert éjszaka is ápolta a betegeket a laktanyafolyosón berendezett kórházban.

Angliába visszatérve az emberek hősként tisztelték és óriási hírnévre tett szert, a róla elnevezett nővérképzőt 1860-ban nyitotta meg. Megfogalmazta, hogy "az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt".

1907-ben VII. Edward király Becsületrenddel tüntette ki, ezt a kitüntetést először kapta nő a brit birodalomban.

Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja Kossuth Zsuzsanna (1817-1857), akinek nevét az országban több egészségügyi intézmény is viseli. Ő volt hazánk első országos főápolónője, aki tevékenységét Florence Nightingale-nél előbb kezdte meg. Az ápolói hivatás hitvallását a következőkben fogalmazta meg: "Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt".

A világméretű pandémia rámutatott, hogy az élet nehéz pillanataiban a remény lángját ma is az egészségügyben dolgozók, köztük az ápolók tartják a kezükben.

Az új típusú koronavírus-járvány teljes kontinenseket bénított meg és nemcsak a lakosság, de az egészségügyi szakemberek is új kihívásokkal szembesültek – az ápolók is, akik nap mint nap a betegágyak mellett teljesítenek szolgálatot.

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából szeretettel köszöntjük intézményünk valamennyi Ápolóját és Asszisztensét! Hálásan köszönjük áldozatkész munkájukat, odaadó szorgalmukat, odafigyelésüket. Külön köszöntjük a COVID-frontvonalban és az Oltóközpontban szolgálatot teljesítő Dolgozóinkat. Most Ők a legfontosabb szereplői a járvány elleni küzdelemnek.

Ezúton is köszönet önfeláldozó tevékenységükért, odaadásukért.

Kép (forrás: wikipedia.org)

Kapcsolódó hírek

2024-03-25

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2024-03-21

Tisztelt Betegeink! Tisztelt Hozzátartozók!   A betegellátási és kapcsolattartási rendet segíti a hozzátartozók számára biztosított telefonos elérhetőség, amelyet – már korábban a fertőzésveszély csökkentése érdekében - alakított ki az intézmény. Kórházunk célja, hogy a reguláris ellátásban…