Ugrás a tartalomra

2024-ben is vár a Betegakadémia

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Segítő Szolgálatával együttműködésben újító kezdeményezésként - 2024-ben is - megszervezi az úgynevezett Betegakadémiát. A rendezvény célja, hogy a betegek megismerjék intézményünket, az ellátásokat; információt kapjanak arról, milyen tünetekkel hová fordulhatnak, milyen kezelési-terápiás lehetőségük van, mit-hol találhatnak meg. Az itt megszerzett tudás új alapokra helyezheti a kórház (orvos/szakdolgozó) és a beteg kapcsolatát.

Betegakadémia-2024-1

Az idei első rendezvényen Dr. Kardos Zsófia, intézményünk orvosigazgató-helyettese, a Reumatológiai Osztály osztályvezető főorvosa tartott előadást a Szent Ferenc Tagkórház struktúrájáról, az ellátásokról, betegutakról, emellett a résztvevők a reumatológiai betegségekről, a terápiás lehetőségekről is érdekes ismertetőt hallhattak.

Kifejtette: a rehabilitáció célja, hogy minél rövidebb idő alatt vissza tudják adni a betegeknek azt a teljes mozgástartományt, funkciót, stabilitást, amit el tudnak érni a kezelésekkel. A cél az, hogy a páviens teljesebb életet élhessen.

Emlékeztetett arra, hogy nemrég világszínvonalú, elsősorban az ideggyógyászati betegségek következtében mozgáskorlátozottá vált betegek rehabilitációs kezelésében használható robot és számítógép által támogatott terápiás eszközökkel gazdagodott a közelmúltban a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház.

betegakadémia-2024-2

Hozzátette: ma már a kezelések szinte minden spektrumát meg tudják valósítani az intézményben. A tudomány, a technika és a gyógyítás találkozásával évek alatt fejlesztették ki ezeket a gépeket, így a roboteszközt is, amely a betegek gyógyulásában segít, visszaadja azokat a funkciókat, amiket elvesztettek. A fizikoterápiás készülékek mellett a rehabilitációs robotterápiának előnye, hogy a hagyományos kezelésekhez képest a páciensek többször tudják megismételni a gyakorlatokat, a gép csak éppen annyira és abban segíti a beteget, amelyre és amennyire szüksége van. Integrált ügyességi játékok, virtuális valóság segíti a kezelést. 

Arról is beszámolt, hogy a Szent Ferenc Tagkórházban működik kardiológiai rehabilitáció, ahol elsősorban a szívinfarktuson, szívműtéten átesett betegeknél történik fizikális helyreállítás, illetve teljes kivizsgálás és ezáltal próbálnak a funkcionális állapotukon javítani. Emellett két osztályon mozgásszervi rehabilitációt végeznek.

betegakadémia - 2024 - 3

A főorvosnő a Szent Ferenc Tagkórház jelenlegi struktúrájával összefüggésben felsorolta az intézményben működő osztályokat is. Kiemelte: Budapest után a legtöbb biológiai terápiával kezelt beteg Miskolcon, a Szent Ferenc telephelyen fordul meg. A tagkórházban valamennyi rendelés beutaló köteles – magyarázta a szakember. 

A főorvosnő a tagkórház struktúrájának ismertetése után a reumatológiai betegségekről és kezelésükről beszélt. Dr. Kardos Zsófia rávilágított: a kopásos, degeneratív elváltozások tekintetében is nagyon fontosnak tatja, hogy elnyerjék a betegek együttműködését, amelynek érdekében mindent elkövetnek a Reumatológiai Osztályon.

Beszélt a mozgásszervi problémák tüneteiről, így a : 

  • gerincpanaszok (nyak-, hát-, derékfájdalmak),
  • végtagfájdalmak,
  • ízületi porckopás (arthrosis) okozta panaszok,
  • ízületi gyulladás okozta panaszok,
  • csontritkulás (osteoporosis) okozta panaszok okozta fájdalomról.

betegakadémia - 2024 - 4

Hangsúlyozta az egészséges életmód fontosságát, különösen a mozgás szerepét a gyógyulás, illetve a prevenció tekintetében is.

Kapcsolódó hírek

2024-04-15

Tisztelt Miskolciak, Vármegyében Élők! Kedves Betegeink, Hozzátartozók!   Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. április 15-től - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve annak valamennyi telephelyén -, a fekvőbeteg osztályokon kezelt betegekkel és a…

2024-04-13

Vidám napsütésben várta a miskolci Szentpéteri kapu a garantált városnéző séta résztvevőit – intézményünkben is. Azok, akik rászánták a szombat délelőttöt, nem is csalódtak. A városrész felfedező séta a nemrégiben megújult József Attila Könyvtárból indult.  Aztán útra keltek, Kupcsik Sarolta …

2024-04-11

Szűrőbusszal viszi el Miskolc öt pontjára az orvosi diagnosztikát a Magyar Rákellenes Liga és a vármegyei központi kórház, a „Négy keréken az egészségért, a korai diagnózisért” programjában; remélve, hogy azokhoz is eljutnak, akik nem mennek el az orvosukhoz vizsgálatra. A „Helybe visszük a…