Ugrás a tartalomra

Gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztése

Projektazonosító száma
EFOP-2.2.1-VEKOP-16-2016-00001
A kedvezményezett neve
Országos Kórházi Főigazgatóság
A támogatás összege
19 176 078 853 Ft
A támogatás mértéke (%-ban)
100.00%
A projekt megvalósításának kezdete
A projekt tervezett befejezési dátuma
Projekt tartalom

Konzorcium vezető: Országos Kórházi Főigazgatóság

Konzorciumi tagok:
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet
Debreceni Egyetem
Pécsi Tudományegyetem
Szegedi Tudományegyetem
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház (Győr)
Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház (Miskolc)

A projekt eredményeinek bemutatása:

Az EFOP-2.2.1-VEKOP-16-2016-00001 „Gyermek sürgősségi, és baleseti ellátás fejlesztése” c. Országos Kórházi Főigazgatóság által vezetett konzorciumi projekt keretében a BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN VÁRMEGYEI KÖZPONTI KÓRHÁZ ÉS EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ, önálló konzorciumi tagként 3,387 milliárd forint hazai és európai uniós támogatási forrásból valósította meg a Regionális Gyermek Sürgősségi, Baleseti Ellátó Központ fejlesztését.

A projekt keretében tervezett kivitelezési munkák mintegy 2,841 milliárd Ft támogatásból valósultak meg. Ehhez kacsolódott, mintegy 281 millió Ft értékű orvostechnikai eszköz- és műszerbeszerzés, és mintegy 18 millió Ft értékű informatikai eszközbeszerzés. A projekt keretében megvalósult beruházás során az érintett osztályok teljes felújítása, és bővítése valósult meg, a betegutak megfelelő kialakítása érdekében, hogy a projekt szakmai céljainak eleget téve a betegfogadás, triázsolás, az egyutas betegfelvétel megvalósítható legyen, illetve a sürgősségi szakrendelések koncentráltan, egy helyen, könnyen megközelíthetően helyezkedjenek el. 

A kivitelezési munkák 2021.09.30.-2023.07.17. között valósultak meg szakaszosan. Egyrészt a kivitelezési feladatok sokfélesége miatt, másrészt azért, hogy a kivitelezés ideje alatt se sérüljön a napi feladatellátás működtetése. Első ütemben a két betegellátó épület közötti összekötő Híd, majd az Égési Osztály került átadásra, ezt követte a Sürgősségi Részleg átadása két részletben, először a felújított, majd a bővített terület átadásával. A kivitelezés legnagyobb kihívást, és költséget jelentő része a 3. emeleti Gyermek Sebészeti, Traumatológiai Műtők teljes felújítása és bővítése volt. A kivitelezés mellett jelentős, a gyermek sürgősségi, baleseti ellátás biztosításához szükséges korszerű orvostechnikai eszközöket, berendezéseket, műszereket, és informatikai eszközöket várásoltunk. A beszerzett eszközökkel lehetőség nyílik a légúti idegentest eltávolítás biztosítására, 0-18 éves korosztály számára, a korszerű endoszkópos torony, és 2 különböző méretű videobronhoszkóp segítségével. A sürgősségi részleg, és a műtők bővítéséhez kapcsolódoan további eszközöket szereztünk be, többek között műtőasztalt, műtőlámpákat, sürgősségi kocsikat, asztali pulzoximétereket, különféle kéziműszereket és sebészeti tálcákat, valamint egy felsőkategóriás C-íves röntgen képerősítő berendezést.

A fejlesztés által megvalósult a gyermeksürgősségi ellátás elérhetőségének és a szolgáltatás színvonalának emelése, a megfelelő infrastruktúra kialakításával valamint az eszközellátottság és ellátó szakszemélyzet folyamatos biztosításával. A projekt megvalósulásával elkerülhetővé válik a gyermekkori késedelmes vagy hibás, sikertelen ellátás, mely az egész életre kiható életminőség romlást eredményezhet nemcsak a gyermek, hanem a családja számára is.

A projekt európai uniós támogatásból valósult meg.