Ugrás a tartalomra

Pályaorientációs nap a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Szerencsi SZC. Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium, valamint a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház Pályaorientációs Napot tartott.

A célcsoport: a térség általános iskoláinak végzős tanulói voltak.

A diákok – amellett, hogy információt kaptak az intézményről, a lehetőségekről -, megismerhették a kórház laboratóriumát, RTG-CT részlegét, Belgyógyászati és Sürgősségi Betegellátó Osztályait, illetve Fizioterápiás-gyógytorna egységét is.

Sátoraljaújhely-pályao

Kababik Edina, az oktatási intézmény vezetője tájékoztatójában elmondta: az egészségügyi képzés 1971 óta működik az iskolában. A kórház kiemelt partnerük ebben a munkában, ahol egészségügyi szakoktatók oktatják a diákokat. A képzés magas színvonalú, amit az igazol a legszembetűnőbben, hogy tanulóik országos megmérettetéseken is remekül szerepelnek – sorolta a részleteket.

Bereiné dr. Jakab Beáta, a sátoraljaújhelyi kórház főigazgatója kiemelte: azért nyitották ki a kórház ajtajait a diákok előtt, hogy megfelelő képet kaphassanak egy élő, működő egészségügyi intézmény tevékenységéről. Így jobban megismerhetik ennek a hivatásnak a sokszínűségét látva például azt, hogy nem csupán a gyógyításban dolgozók tevékenykednek egy egészségügyi intézményben, hanem mások mellett a laboratórium vagy a radiológia munkatársai, akik másfajta képességekkel és képzettséggel rendelkező munkát végeznek – közölte. Reményét fejezte ki, hogy a meglehetősen nagyszámú érdeklődő közül többekkel évek múlva úgy találkoznak majd a kórházban, mint egészségügyi dolgozóval. 

Tóthné Farkas Evelin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara B.-A.-Z. Vármegyei Szervezetének szakképzési referense arról beszélt, hogy a térségben az intézmény és a kórház közötti kapcsolat révén jól működik a duális képzés, ennek köszönhetően a diákok élő környezetben szerezhetik meg a szükséges gyakorlatot. Megerősítette: az egészségügyi hivatás szép és nemes feladat, ezért reméli, hogy sokan jelentkeznek majd a képzésre.

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő felidézte az újhelyi kórház történetét, amelynek gyökerei kétszáz éves múltra tekintenek vissza, a mai egészségügyi intézmény elődje pedig az 1900-as évek elején nyílt meg – mondta. Hozzátette: a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház az északkeleti régió meghatározó egészségügyi intézménye, amellyel szinte mindenki kapcsolatba került a térségben betegként, vagy ha másképp nem, hozzátartozóként.

Dr. HörcsikR

A pályaválasztás nehéz dolog, hiszen ilyenkor gyakran egy életre választ hivatást a fiatal – jelentette ki; ezért fontos megismerni azt, hogyan lehet bekapcsolódni a gyógyító tevékenységbe – erősítette meg a honatya. A képviselő méltatta a kórház gesztusát, mert ezzel az intézmény elősegíti az alapos és jól megfontolt választást a fiatalok számára. Fontos ez a nap a zempléni betegek számára is, hiszen biztosítja számukra azt, hogy a jövőben is odaadó, elkötelezett és felkészült szakemberek ápolják őket – jegyezte meg Dr. Hörcsik Richárd.

(boon.hu;)

Kapcsolódó hírek

2024-04-26

Tisztelt Miskolciak, Vármegyében Élők! Kedves Betegeink, Hozzátartozók!   Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. április 15-től - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve annak valamennyi telephelyén -, a fekvőbeteg osztályokon kezelt betegekkel és a…

2024-04-23

 

2024-04-13

Vidám napsütésben várta a miskolci Szentpéteri kapu a garantált városnéző séta résztvevőit – intézményünkben is. Azok, akik rászánták a szombat délelőttöt, nem is csalódtak. A városrész felfedező séta a nemrégiben megújult József Attila Könyvtárból indult.  Aztán útra keltek, Kupcsik Sarolta …