Ugrás a tartalomra

Beszédrehabilitáció teljes gégeeltávolítás után

Beszédrehabilitáció teljes gégeeltávolítást követően címmel konferenciát, illetve továbbképzést tartott a vármegyei kórház Fül-Orr-Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztálya.

fül-orr-gége-konf

Dr. Karosi Tamás Ph.D, egyetemi docens, osztályvezető főorvos Beszédrehabilitáció teljes gégeeltávolítást követően című előadásában elmondta: orvosok és szakdolgozók számára rendezték a kurzust olyan betegek eseteiről, akik teljes gégeeltávolításon estek át és ennek következtében a legfontosabb kommunikációs eszközüket a hangjukat vesztették el.

Fül-Orr-Gége-műtét

(korábbi felvétel)

Egy nagyon komplex rehabilitációs feladat ez, ugyanis ezek a betegek a társadalom perifériájára hajlamosak sodródni megfelelő vezetés nélkül, nemcsak egy egyszerű orvosi beavatkozás, a hang visszaadása, hanem kifejezetten team-munka.

fül-orr-gége-konf2

Osztályunkon két évtizede működik egy „gége-klub”. Magyarországon összesen három ilyen van, ahol a betegek a nyelőcső beszédet tanulhatták meg és egy közösséget teremtett a betegek és családtagjaik számára. A régiónkban a legmagasabb az érintett betegek száma, így kikényszerítődött a feladat, ne pusztán a legmodernebb sebészi technikákkal szervmegtartó műtétekkel, hanem bizonyos esetekben csonkoló műtétekkel is kezeljük a betegeket, a sugárkezelés és kemoterápia mellett, valamint visszaadjuk nekik a beszéd lehetőségét. A nyelőcső beszédet a betegek mintegy 30 százaléka tudta megtanulni, viszont a hangprotézis beültetéssel – amely egy alig észrevehető műgége – a beteg a műtét után két héttel már tökéletesen tud beszélni – fejtette ki a szakember.

Szakmai előadások

Rozványi Balázs a Magyar Rákellenes Liga elnöke a liga szerepéről a gégeműtött betegek rehabilitációjában témájáról tartott előadást. Zatrok Csaba, Vezető Gyógytornász a gégeműtöttek gyógytorna lehetőségeiről beszélt. Dr. Farkas Tamásné, Rehabilitációs szak- logopédus, gyógypedagógus pedig a gégeműtött betegek logopédiai kezelését ismertette. Nagy Julianna szakasszisztens a Gégeklub működését mutatta be. 

Fül-Orr-Gége-konferencia

Dr. Feczkó Gábor Speciális szempontok a tracheostomával, hangprotézissel élő betegek anesztéziája során címmel tartott előadást. Sztaniszlovszki Erzsébet diplomás ápoló a Stoma gondozást ismertette, míg Kiss Szilvia egészségügyi menedzser a teljes gége eltávolításon átesett betegek otthoni rehabilitációját mutatta be. Végül Horváth Gergely, a Ready Mediczintekhnik Kft. ügyvezetője HME, Kanülök, Paradigmaváltás címmel adott tájékoztatást.

Műtéti demonstráció

A program csütörtökön műtéti demonstrációval folytatódott; Dr. Karosi Tamás Ph.D, egyetemi docens, osztályvezető főorvos Primer és Szekunder hangprotézis implantációt és Ambulanter hangprotézis cserét mutatott be.

(boon.hu)

Kapcsolódó hírek

2024-04-26

Tisztelt Miskolciak, Vármegyében Élők! Kedves Betegeink, Hozzátartozók!   Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. április 15-től - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve annak valamennyi telephelyén -, a fekvőbeteg osztályokon kezelt betegekkel és a…

2024-04-23

 

2024-04-13

Vidám napsütésben várta a miskolci Szentpéteri kapu a garantált városnéző séta résztvevőit – intézményünkben is. Azok, akik rászánták a szombat délelőttöt, nem is csalódtak. A városrész felfedező séta a nemrégiben megújult József Attila Könyvtárból indult.  Aztán útra keltek, Kupcsik Sarolta …