Ugrás a tartalomra

„Rácsok mögül szárnyaló művészet" – fogvatartottak kiállítása a Miskolci Nemzeti Színházban

A börtönrácsok mögül szárnyalt a művészet Miskolcon – fogvatartottak képeiből nyílt ugyanis kiállítás a Miskolci Nemzeti Színházban. Az elítéltek egy jóvátételi program részeként alkothattak, ebben pedig egy miskolci művész segítette őket. Az elkészült festményeket később árverésre bocsátják, a befolyt összegből a megyei központi kórház vásárolhat új műszereket.

Dugas-Jóvátétel-BVOP

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Dugas Galéria közös vállalásának eredménye a Rácsok mögül szárnyaló művészet című kiállítás. 

– A produktumot tekintve nem volt kétség, tudtam, hogy ezt így sikerre visszük, azt viszont még nem, hogyan fogunk együttműködni – emlékszik vissza Dugas Erika, a galéria tulajdonosa/vezetője és az ötletgazda a közös munkára. A festőnő hetekig járt a börtönbe és együtt alkotott az elítéltekkel. Sokan közülük életükben először fogtak ecsetet.

Hozzátette: a munkához inspirációs fotókat használtak, amelyeken Leonid Afremov, Gleb Goloubetski, és Graham Gercken festményei szerepeltek. Az elítéltek kedvük szerint választhattak motiváló képet, és önállóan dolgoztak, egyéni útmutatás alapján. „Műhelyem jelmondata: A művészet mindenkié. Most ismét bebizonyosodott, hogy ez valóban így van." – fűzte hozzá.

Szeidl Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka közölte: az alkotás egy jóvátételi program része volt, amelyben 12 fogvatartott vehetett részt, összesen 28 festmény készült el. Mint mondta, a fogvatartottak lehetőségként élték meg festészetet, volt mivel foglalkozniuk.

A fogvatartottak az elkészült festményeket jótékony célra ajánlották fel. A képeket később árverésre bocsátják, a befolyt összeget pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház kapja.

Dr. Révész János, az egészségügyi intézmény főigazgatója szerint az, hogy fogvatartottak segítenek betegeken, nyilvánvalóan egy rendkívül erős erkölcsi üzenettel bír.

A képek elárverezéséből befolyó összeg pedig segíti a kórházat, gépeket, műszereket vásárolnak majd az árukból.

Béres Attila, a színház direktora az alkotások üzenetéről szólt. Úgy fogalmazott: a képeken szinte minden esetben látható az ég, az égbolt; ott ez a szabadságot szimbolizálja. A színház pedig épp a lehetőségeket jelenti, a zártság helyett a nyitottságot képviseli, azt, amit az ember a művészettel, a kultúrával elérhet.

Az elítéltek korábban a megyei központi kórház kórtermeinek kifestésében is segítettek, de készítettek már bútorokat és végeztek kerti munkát is. A jóvátételi program célja, hogy a fogvatartottak visszaadjanak valamit a társadalomnak.

További képek a kiállításról a galériában találhatók.

Kapcsolódó hírek

2024-05-09

Május 12-én ünnepli a világ az Ápolók Nemzetközi Napját. 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, az ápolóképzés kiemelkedő alakja. Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa (International Council of Nurses, ICN) a modern ápolás alapítója, Florence Nightingale születésének évfordulója…

2024-04-30

Mintegy 12 ezer magyar vett részt szűrésen vagy egészségfelmérésen - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Színben, a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat program sajtótájékoztatóján. Takács Péter közölte: a megvizsgált emberek 29 százalékánál találtak olyan…

2024-04-26

Tisztelt Miskolciak, Vármegyében Élők! Kedves Betegeink, Hozzátartozók!   Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. április 15-től - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve annak valamennyi telephelyén -, a fekvőbeteg osztályokon kezelt betegekkel és a…