Egészség Fejlesztési Iroda (EFI)

 

A TÁMOP-6.1.2/11/3 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségekben” című pályázaton elnyert közel 125 millió Ft támogatásból az intézményben 2013. augusztus 1-én Kistérségi Egészség Fejlesztési Iroda (EFI) létrehozására került sor, melynek működése jól illeszkedik a Térségi Diagnosztikai Szűrőcentrum tevékenységéhez.

A projekt fő célja a Miskolci kistérség lakosságának egészségi állapot javítása, a várható élettartam növekedése és az életminőség javítása, ill. szemléletformálás. A cél egy olyan EFI működtetése, amely összefogja és koordinálja a kistérségben a prevenciós és egészségfejlesztési feladatokat, szakmai segítséget nyújt az egészségfejlesztés szereplőinek, továbbá egy olyan szakmai egység működtetése, amely konkrét szűrési, egyéb prevenciós és egészségfejlesztési tevékenységeivel hatékonyan hozzájárul a célok eléréséhez.

Az EFI-ben igénybe vehető szolgáltatások köre széleskörű: a Szűrőcentrumban elhelyezést nyert rendelő lehetőségei mellett a két éves projekt időtartam alatt 48 db kitelepült lakossági szűrőnap szervezése, mellyel valamennyi település elérhetővé válik; az EFI-ben megjelenő kliensek állapotfelmérése, majd ennek alapján életmódváltást támogató programba irányítása, a részvétel és eredményesség nyomon követése; rendszeres, életvitelszerűen megjelenő, térítésmentes mozgáslehetőségek és étrendi tanácsadás biztosítása; lelki segítségnyújtás; klubfoglalkozások szervezése; rendszeres sport, szabadidő és lelki egészségfejlesztést is magába foglaló programok biztosítása.

Kiemelt hangsúlyt kap a keringési- és a cukorbetegség kockázatának szűrése, a dohányzásról való leszokás támogatása, az alkohol-betegek korai kezelésbe irányítása, a pszichés krízishelyzetbe kerülő emberek támogató szolgáltatásba irányítása, valamint az időskorú lakosság közösségben tartása, szellemi és fizikai aktivitásának megőrzése.

Az EFI, programjainak megvalósításában a térségben tevékenykedő civil szervezetek, az alapellátás és egyéb szakmai szervezetek együttműködésével is számol.

Letölthető ismertető