Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház,
Semmelweis Tagkórház

Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály
„Csanyik”

A pszichoterápia segíthet, ha:
    • lelkileg egészségesebben akar élni
    • hatékonyabban akar működni és kommunikálni
    • családjában, munkájában, társasági körében szeretne sikereket megélni
    • életvezetési problémákkal küzd
    • pszichés és kapcsolati nehézségei vannak
    • fokozott mértékű és tartós stresszt, feszültséget él át
    • nehézségei vannak a munkahelyén vagy tanulmányaiban
    • párkapcsolati problémákkal küzd
    • váratlan és megterhelő életesemények érik
    • szorongásos, depressziós panaszokkal küzd
    • gyászol vagy veszteség érte


Módszereink
A pszichoterápia lélektani eszközöket használó, gyógyító eljárás, amelyet a pszichoterápiás osztály rendszerszemléletben, vezető kezelési módként alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy osztályunkon a terápiás hatás az élettér és több terápiás forma kölcsönhatásából tevődik össze, amelyek a következők:
    • Osztályos nagycsoport

A heti háromszor, 60 percben ülésező nagycsoport, közösségi összejövetel. A reflektív munkamód központi fóruma és generátora. Funkciója a szervezet (pszichoterápiás osztály) formális és informális alrendszerei (pl. páciensek, személyzet, szobaközösség, kiscsoportok, baráti társaságok) közötti kölcsönhatások tükrözése. Részvevői a benn fekvő és bejáró páciensek, a személyzet munkaidőben lévő tagjai. Munkamódja szerint verbális, strukturálatlan, kötetlen tematikájú, tehát mindenki szabadon beszélhet érzéseiről, gondolatairól. A nagy létszám miatt az egyéni identitás átélése nehezített. Jellemző lehet az érzelmek összehangolódása, felerősödése. Gyakran felkavaró, sodró lendületű. A nagycsoport élmények feldolgozása kiscsoportokon és az egyéni betegvezetésben folytatódhat.


    • Pszichoterápiás kiscsoport

A pszichoterápiás kiscsoportok heti kétszer 60 percben 8-12 páciens és 1 vagy 2 csoportvezető részvételével működnek. Funkciójuk a szűkebb (maga az adott csoport) és tágabb (az osztályos kezelés egésze) értelemben vett „itt és most” élményeken keresztül a csoporttagok kapcsolati problémáinak elemzése, átdolgozása. A megértés korábbi, gyerekkori élmények irányába mélyülhet. Azt kérjük, adjanak visszajelzéseket egymás lelki, kapcsolati működéséről, így a csoporttagok mintegy kettős szerepben, páciensként és segítőként vannak jelen.


    • Szocioterápiás kiscsoportok

Osztályunkon a rehabilitációs tevékenység terepe a pszichoterápia. Fő feladatunk segíteni a páciensek teljesebb illeszkedését a társadalom különböző tereibe, és a kapcsolataikba. Ennek magvalósulásáért a pszichoterápiás ellátás a szocioterápiás tevékenységgel karöltve működik.

A szocioterápiás aktivitások egyrészt előkészítik a pácienseket a lényegi pszichoterápiás munkára érzelmileg, és a szükséges készségeket megerősítve, mint amilyen a figyelem, az empátia, az önkifejezés. Az elvonatkoztatás képessége és az önreflexió ill. a társakra és a helyzetekre való reflektálás. A gyógyító személyzet irányába való bizalom alakulása és így az együttműködés készségének a formálódása.

Más szempontból pedig a szocioterápiás aktivitások a szabadidő hasznos kitöltését, az ember erőforrásainak újra termelődését, vagy a korábban az eredeti közösségekben megélhető tevékenységek és szociális interakciók terápiás célú fejlesztését célozzák meg.

Ennek megfelelően a munkához választott eszközök is az ember szociális és kulturális közegét mintázzák. Dolgozunk irodalmi alkotásokkal: mesével, verssel, novellával. Zenével aktív, és passzív formában. Filmmel és képzőművészeti technikákkal. Játékkal és mozgással: torna, relaxáció. Szerepet kap a vallás illetve a spiritualitás: biblia és meditáció. Természetes eszköznek tekinthető maga a közösség és a csoport is, melynek terében mindezen aktivitások mentén az élmények megszülethetnek, átélhetővé és megoszthatóvá válnak.


    • Befogadó csoport

 

A befogadó csoport az első héten segíti az új páciensek tájékozódását az osztályon. A csoport egy közös beszélgetés során áttekintést ad az osztály működéséről, a terápiás keretekről és a házirendről. A befogadó csoport támogatja a páciensek integrálódását a terápiás közösségbe, illetve lehetőséget ad a csoporthelyzet megtapasztalására, amivel a pszichoterápiás munkával való ismerkedés is elkezdődik.


    • Egyéni pszichoterápiás betegvezetés

Az egyéni pszichoterápiás betegvezetést orvos vagy pszichológus pszichoterapeuták, klinikai szakpszichológusok végzik (a pszichoterápiás ellátás tekintetében az orvos és pszichológus mellérendelt viszonyban van). Funkciója a terápiás szerződés előkészítése, a terápiás célkitűzés pácienssel közösen történő kidolgozása, a terápia tervezése, összefogása, a különböző helyzetekben megélt pszichés bevonódások elemzése, ezeknek összefüggésbe helyezése a páciens eredeti kapcsolati problémáival a terápiás célkitűzés által meghatározott fókusz szerint. Időtartama 20 perc, gyakorisága heti 2 alkalom.


    • Gyógyszeres terápia

A gyógyszeres kezelést a pszichoterápiás ellátásba ágyazottan, a pácienssel és a betegvezetővel egyeztetve a kezelőorvos végzi.

  • Pszichológiai Ambulancia

Osztályunkon egy pszichoterapeuta szakember teljes munkaidőben ambuláns pszichoterápiát folytat.

Osztályunk Pszichológiai Ambulanciáján lehetőség van ambuláns egyéni pszichoterápiás ellátásra. A közös munka kétszemélyes kapcsolatban, dinamikus szemléletben történik. Ennek során az a lélektani nehézség – pl. gyász, válás, munkahelyi problémák, elakadás a tanulásban, párkapcsolati konfliktusok, depresszió, szorongás – kerülhet a pszichoterápiás ülések központjába, amely a páciens számára problémát jelent.

A kapcsolatfelvétel minden héten, a szerdai ambuláns napon történik fél 10 és 12 óra között, amihez érkezéskor szükséges regisztrálni osztályunk adminisztrációs irodájában.

Minden osztályunkon dolgozó orvos és pszichológus vállalhat támogató vagy módszerspecifikus ambuláns pszichoterápiát.

 


Ellátási formáink
Osztályunkon fekvőbeteg ellátás, nappali kórházi ellátás, illetve ambuláns terápiás ellátás folyik.


Jelentkezés
Az ország egész területéről várjuk jelentkezésüket. A kezelés TB finanszírozott. A felvétel előzetes vizsgálathoz kötött, mely egy pszichoterápiás szakemberrel folytatott tájékozódó beszélgetés. Szerdánként 09:30-12:00 között végezzük, beutaló, előzetes bejelentkezés nem szükséges. A vizsgálatot követően előjegyzést adunk, vagy szükség esetén más ellátási formára teszünk javaslatot. A rendeléssel kapcsolatban további tájékoztatást az alábbi elérhetőségeken kérhet:
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 06-46/555-845 (iroda)
    06-46/555-836 (nővérállás)


Megközelíthetőségünk és elérhetőségeink
Gyalogosan a Csabai kapu felőli bejáratnál, autóval a Bottyán J. utca felőli kapunál lehet osztályunkat megközelíteni.
Épületünk a Fertőző és a Pszichiátriai Osztályok között található.

 PszichotRehab terkep

 

Cím: B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Semmelweis Tagkórház,
Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály
3529 Miskolc, Csabai kapu 9-11.
Telefon: 06-46/555-845 (iroda)
    06-46/555-836 (nővérállás)
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

PRkep1PRkep2