Légzőszervi Rehabilitáció

 

A Légzőszervi Rehabilitációs Osztály 50 ágyon, két részlegen fogadja a betegeket, mely a MISEK infrastruktúráját

tekintve a Semmelweis Kórházrészben helyezkedik el.

Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi Adrien főorvos, 46/ 555- 802 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Osztályvezető főnővér: Csapóné Sveda Andrea 46/555-666/5858  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Elérhetőség: Adminisztráció: 46/ 555- 800/ 5712

Építészeti adottságok, kórtermi lehetőségek

5 db 4 ágyas kórterem saját akadálymentes vizesblokkal

1 db 3 ágyas kórterem saját vizes blokkal

1 db 5 ágyas kórterem közös vizes blokkal

4 db 2 -2 ágyas kórterem közös vizes blokkal

1 db 3- 4 ágyas kórterem közös vizes blokkal

Feladata:

Az osztály ellátási kötelezettsége elsősorban Borsod – Abaúj – Zemplén megye lakosságának, légzőszervi rehabilitációra szoruló betegeinek az ellátása. Másodsorban területen kívüli / országos / szintén légzőszervi rehabilitációra szoruló betegellátás. A területen kívüli betegellátás vállalása olyan mértékben alkalmazható, hogy a területi ellátási kötelezettség maradéktalanul teljesüljön.

A beutalást kezdeményezheti az alap – és szakellátás orvosa.

Helybiztosítás feltétele az előzetes szakorvosi konzílium:

Személyesen - a régióból

Írásos dokumentáció megküldése – távoli lakhelyű beteg esetében, előjegyzés útján történik. A várólista szabályainak megfelelően.

Programozott rehabilitáció esetén a várólista figyelembevételével.

Korai rehabilitáció esetén a várólistától függetlenül kerülhet felvételre.

Külföldi állampolgárságú betegek gyógykezelésére, intézeti felvételre vonatkozó jogszabályok rendelkezései az irányadóak.

Az osztályhoz tartozó ambulancián járó beteg légzésrehabilitáció, valamint a beutalt betegek rehabilitációs kezelését megelőző kivizsgálása – rehabilitációs kezelés elbírálása céljából. – zajlik.

Az osztály rehabilitációs programja komplex, az állapotfelmérést követően, egyénre szabottan valósul meg. A gyógyszeres terápia mellett klímaterápia ( Lillafüred - Szent István Barlang, Sóterápia ),valamint mozgásterápia segíti a betegek gyógyulását. A gyógykezelés során fontos szerepet kap az életmódterápia keretében megvalósuló dohányzásról leszokást segítő program, és a diétás tanácsadás is.

Szakmai program:

Osztályunk 1991-ben kezdte meg működését a Miskolc-Csanyiki Intézetben. Azóta is folyamatosan gyógyítjuk a krónikus légzőszervi betegeket változatlan szakmai programmal.

Rehabilitációs kezelésünk kardinális komponense a mozgásterápia, melyet magasan képzett gyógytornászaink- önálló fiziotherápiás osztály munkatársai – végeznek kiváló eredménnyel, az egyéni terhelhetőség figyelembevételével.

Az 1991-től gyógybarlanggá nyilvánított Barlangtherápiás egységünk Fekete-termébe szakszemélyzet kíséretében szállítjuk betegeinket, mely országszerte egyedülálló paraméterekkel rendelkezik.

Tekintettel arra, hogy a Barlangterápiánk speciális kezelésnek minősül, ezért a területi ellátási kötelezettségen túl van lehetőségünk területen kívüli betegek fogadására is az OEP által finanszírozott módon, így tehát a betegek utazási utalvánnyal történő ellátása sem jelent akadályt.

Légzőszervi Rehabilitációs egységünk három szinten látja el a betegeket:

Légzőszervi Rehabilitációs Ambulancia: a teljeskörű vizsgálat lehetővé teszi a rehabilitáció lehetőségének és módjának megítélését.

Légzőszervi Rehabilitáció Nappali ellátási forma: a rehabilitációs program teljességére van lehetőség fekvőbetegágy igénybevétele nélkül, napi egyszeri meleg étkezés biztosításával.

Légzőszervi Rehabilitációs Osztály: fekvőbeteg ellátási formában, felújított 2-3-4 ágyas, fürdőszobás elrendezésben, azokban az esetekben, amikor a földrajzi távolság és a beteg állapota ezt szükségessé teszi.

Milyen típusú betegeiket várjuk?

Elsősorban COPD, Asthma bronchiale, mellkasi műtét körüli esetek, dohányzásról leszokni vágyó, valamint egyéb krónikus, nem fertőző,mozgásképes, kompenzált állapotú betegeket, akik a beállított gyógyszeres kezelésük ellenére panaszokkal küzdenek és igény merül fel az életminőségük javítására.

A Rehabilitáció szükségessé teszi a beteg aktív közreműködését a kezelés során, passzív-ágyban fekvő betegek gyógyítására ezen az osztályon nincs lehetőségünk.

A nyári időszak kifejezetten ajánlott a 14. életévüket betöltött diákok-pedagógusok allergiás eredetű, vagy egyéb elhúzódó légzőszervi betegségek panaszainak enyhítésére, átmeneti megszüntetésére.

Tartós állapotjavulás, minőségi életmód visszaállítására rendszeres rehabilitációs kezelések alkalmazásával érhető el.

Hogyan juttathatják el betegeiket?

Beutaló és előző dokumentáció birtokában várjuk a betegeket a Légzőszervi Rehabilitációs Ambulancián, vagy telefonos megbeszélést követően a kérés sürgősségére való tekintettel.

Rendelő és az Osztály helye:MISEK,Légzőszervi Rehabilitációs Osztály,

                                                           3529.Miskolc,Csabai kapu 9-11.

                                                           tel: 46/555-666     5712,5802,5858 mellék

Osztályunk szervezeti összetétele

Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi Adrien főorvos, tüdőgyógyász, rehabilitációs szakorvos, elérhetősége  tel: 46/ 555- 802 e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Osztályvezető főnővér: Csapóné Sveda Andrea 46/555-66/5858 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Orvosi szoba 2.emelet: Dr. Dezső Edit főorvos, tüdőgyógyász, allergológus, rehabilitációs szakorvos, elérhetősége tel: 46/555-666/5887-es mellék

Orvosi szoba: Dr. Malyik Erika főorvos, tüdőgyógyász, onkológus, rehabilitációs szakorvos, elérhetősége tel: 46/555-666/5841-es mellék

Kezelő: 46/555-666/5718

Nővérállás: 46/555-666/5803

Az osztályhoz tartozó ambulanciák elhelyezkedése és elérhetősége:

Légzőszervi Rehabilitációs Szakambulancia: Semmelweis Kórházrész/ Légzőszervi Rehabilitációs Osztály/ 5718

Rendel Dr. Munkácsi Adrien főorvos Kedd- Szerda- Csütörtök 9 - 12-ig.

Tüdőgyógyászat/Onkológiai Gondozó Semmelweis Kórházrész/Légzőszervi Rehabilitációs Osztály

Rendel: Dr. Malyik Erika főorvos/5885 mellék

Allergológia I. rendelő: Semmelweis Kórházrész/ Légzőszervi Rehabilitációs Osztály/ 5834

Rendel: Dr. Márton Mária főorvos

Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek 7,30 – 13,30

Allergológia II. rendelő: Semmelweis Kórházrész/ Légzőszervi Rehabilitációs Osztály/5833

Rendel: Dr. Lipták Éva főorvos Hétfő 7,30 – 13,30-ig

Dr. Dezső Edit főorvos Kedd – Szerda – Csütörtök – Péntek 7,30 – 13,30 ig

 

ALLERGOLÓGIAI ÉS PULMONOLÓGIAI  SZAKRENDELŐ  I-II.


A B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház  Semmelweis Kórházrészben/Csabai kapu 9-11./a Légzőszervi Rehabilitaciós Intézetén belül működik  két légzőszervi allergológiai szakrendelés, ahol lehetőség nyílik mind a kültéri, mind a beltéri /aero/allergénekkel szembeni érzékenység, szénanátha, allergiás kötőhártya gyulladás  okának kivizsgálására.
A tüdőgyógyászati betegségek közül itt történik a hörgő asztma fennállásának kizárása, ill. igazolása, valamint az ettől nem messze álló chronicus hörgőgyulladás súlyosságának a meghatározása is lehetséges.

Az általunk kivizsgált betegek gyógyszeres ajánlást kapnak, ellenőrző vizsgálatokon jelennek meg, gondozásukat tartósan ellátjuk.

Szakmavezető: Dr Dezső Edit Főorvos
I.Rendelő:
rendel:  Dr Márton Mária Főorvos /tüdőgyógyász,Klinikai immunológia és allergológiai szakorvos/
rendelési idő: hétfőtől péntekig naponta

II.Rendelő:
rendel:   Dr Dezső Edit Főorvos/tüdőgyógyász,klinikai immunológia és allergológiai, légzőszervi rehabilitaciós szakorvos/
rendelési idő: keddtől péntekig naponta

             Dr Lipták Éva Főorvos/tüdőgyógyász, Klinikai immunológia és allergológiai szakorvos/
rendelési idő: hétfő
          
A rendelés előjegyzéssel működik, regisztráció a 06/46/555-880-as, ill. 555-666/5781-es  telefonszámon.

Vizsgáló módszerek:
    • bőrteszt allergen kivonatokkal
    • vérvétel specialis ellenanyagok meghatározására
    • légzésfunkciós vizsgálat állapot felmérés céljából      
- amennyiben normális tartományba eső értékeket kapunk, provokáló anyaggal  végzünk tesztet
- ha alacsonyabb értéket kapunk a vártnál, hörgőtágító gyógyszert használunk a teszt során
 
Amennyiben egyéb tüdőgyógyászati kórkép gyanúja merül fel,lehetőség van röntgen felvétel készítésére és teljes körű labor vizsgálatra is.

                     KARDIO-PULMONÁLIS TERHELÉSES LABORATÓRIUM


Rendelési idő hétfőtől péntekig
Előjegyzéssel, beutalóval történik a vizsgálat. Konkrét időpont egyeztetés  a
06 46 555-666/5781 számon lehetséges.

Vizsgálómódszerek:
    • állapot felmérő légzésfunckcó
    • vérgáz vizsgálat/vér oxygen, szén-dioxid tartalom meghatározás/
    • állapot felmérő terheléses vizsgálatokon
    • terheléses vizsgálat betegség csoportok elkülönítése céljából