KAIBO

A MISEK Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály

Megbízott osztályvezető főorvos Dr. Enyedi Ernő aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvos

Tel: +36 46 555 – 666 / 1065 mellék

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A MISEK Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztálya 1986. március 1.-tõl működik önálló egységként a Kórházban. Jelenleg a Tüdőgyógyászati, Neurológiai, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Központépületében az I. emeleten található.

Az osztály szakmai teljesítménye jellemezhető azzal is, hogy országosan elsőként vezetett be számos eljárást és gyógyszeres alkalmazást. A speciális légútbiztosítási eszköz, a laryngealis maszk rendszeres használata itt valósult meg 1991-től. Az informatikai módszerek alkalmazásában úttörő szerepet töltött be az aneszteziológia szakterületen. A régióban itt fogadott betegeket először az aneszteziológiai ambulancia, és annak idején ez a hely fájdalom ambulanciaként is biztosított ellátást. II. és III. fázisú gyógyszervizsgálatok helyszíne volt több esetben a KAIBO, valamint a már regisztrált gyógyszerkészítmények közül is számosat úgyszintén elsőként használtunk. Műtőinkben a legkorszerűbb technikákatalkalmazzuk. Modern, nagy tudásszintű altatógépekkel dolgozunk, amelyek nagymértékben csökkentik az érzéstelenítések lehetséges szövődményeit, s ezzel növelik betegeink biztonságát. Költség hatékonyan alkalmazzuk mindazokat az altató-, illetve érzéstelenítőszereket, melyek a legkisebb szövődményt jelenthetik a beteg szervezetére. Kiemelt helyen állunk olyan érzéstelenítések kivitelezésében, melyek leromlott állapotú, nagy rizikójú betegek érzéstelenítését teszik biztonságosabbá. Az osztályt a Debreceni Orvostudományi Egyetem akkreditálta, így annak Oktató Kórházi Osztályaként a rezidensképzésben részt vesz. A MISEK szakdolgozói részére szervezett időszakos és orientációs továbbképzések keretén belül, újraélesztés témakörben a vezető aneszteziológus szakasszisztens tart oktatást.

A dolgozók magas szakmai képzettsége megfelelő feltételeket biztosít a kiemelt szintű minőségi ellátáshoz. Ennek részeként támogatjuk dolgozóink részvételét mind hazai, mind külföldi tudományos továbbképzéseken, konferenciákon.

Megbízott osztályvezető főorvos:                        Dr. Enyedi Ernő aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvos

Osztályvezető főnővér:                                          Makkayné Béres Piroska intenzív szakápoló

Vezető aneszteziológus asszisztens:               Hudák Ibolya aneszteziológus szakasszisztens, diplomás ápoló

Az osztály dolgozói:

11 fő orvos

14 fő intenzív terápiás szakápoló

1 fő diplomás ápoló, intenzív terápiás szakápoló

3 fő OKJ ápoló

1 fő felnőtt szakápoló

7 fő aneszteziológus szakasszisztens

1 fő aneszteziológus szakasszisztens, diplomás ápoló

2 fő adminisztrátor

 

Az osztály orvosi kara:

Az osztályon 12 aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvos és szakorvosjelölt dolgozik.

Főállásban:

Dr. Kotány Éva főorvos

Dr. Burján Ildikó főorvos

Dr. Enyedi Ernő mb. osztályvezető főorvos

Dr. Imri István főorvos

Dr. Boda Zita adjunktus

Dr. Márton Zita adjunktus

Dr. Kovács Orsolya szakorvos

Dr. Bene József szakorvos

Dr. Dominyák Ildikó szakorvos

Dr. Hajnal Cristina szakorvos

Dr. Sütő Renáta szakorvosjelölt

AZ OSZTÁLY ELLÁTÁSI TERÜLETE:

Miskolc város területe, Bükk és Déli agglomeráció, a pontos területi ellátási kötelezettség a http://www.antsz.hu/portal/portal/tek2009.html oldalon látható. Ezen kívül regionális és megyei szintű ellátást is biztosít a KAIBO tüdőgyógyászat, a haematológia, az infektológia, bőrgyógyászat, és a pszichiátria területén.

ANESZTEZIOLÓGIA

Anesztéziológiai Ambulancia

Ambulanciánk működését a szakmában az elsők között kezdte meg, a régióban pedig 1987-től elsőként rendszerbe lépve fogadja a betegeket. A műtétre kerülő páciensek részletes vizsgálata itt történik. Megbeszélésre kerül a tervezett műtét típusa és a beteg állapotához alkalmazható, illetve legjobb választható aneszteziológiai eljárás.

Természetesen lehetősége van a betegnek kérdéseket feltenni az altatással, illetve érzéstelenítéssel kapcsolatban.

Ambulanciánk, amely a Kistérségi Szűrőcentrumban (a Belgyógyászat épülete mellett), az első emeleten található (106-os szoba) mindennap működik, ahol a betegek adatait, kórtörténetüket és az érzéstelenítés módját, beleegyezésüket írásban rögzítve számítógépes program segítségével tároljuk.

Rendelési idő: hétfő – péntek 0800 - 1400


Aneszteziológiai ellátás műtőben és műtőn kívül

Munkaterületeink:

* Szemészet 1- műtőasztal

* Szülészet-Nőgyógyászat 4- műtőasztal

  • Emlősebészet
  • Oncodermato-chirurgia (bőrsebészet)

* Ébredő-Megfigyelő Szoba

* Gasztroenterológiai vizsgálatok altatásban

* Pszichiátria Osztály – elektrosokk terápia

Feladatunk a fájdalommentesség, amnézia, szükség esetén izomellazulás biztosítása stabil keringés és jó oxigenizáció mellett a operatív és egyéb beavatkozások során.

Ébredő szoba

Ébredő szobánkat a szükség esetén a műtő belterületén és szülészet III. szintjén alakítottuk ki. Az operatív egységek szoros részeként, hogy az aneszteziológus, ill. intenzív terápiában jártas szakember a lehető legrövidebb időn belül rendelkezésre állhasson. Az Ébredő - Megfigyelő feladata: altatás, vagy egyéb érzéstelenítés mellett végzett invazív beavatkozást követően a beteg megfigyelése és szövődmények azonnali elhárítása. Az itt elhelyezett betegek folyamatos monitorizálását és szükség szerinti ellátását aneszteziológus szakasszisztensek, nővérek végzik, orvosi felügyelet mellett.

INTENZÍV

Intenzív részleg

Jelenleg 8 ágyon működik az Intenzív betegellátás. A MISEK ellátási területéről, a BAZ Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályáról (SBO), ill. más kórházakból beszállított betegek (újraélesztett, intubált, gépi lélegeztetésre szorulók) intenzív ellátását biztosítjuk. Emellett posztoperatív intenzív terápia feladatát is betöltjük nagyobb műtéten átesett betegeinknél. Látogatási rendünk rugalmas, de a folyamatos ellátás azt korlátozhatja. Az ápolók 12 órás munkarendben dolgoznak. 24 órás többparaméteres (pulzus, vérnyomás, oxigén telítettség, EKG, légzési paraméterek) beteg-megfigyelést tudunk végezni központi monitorral ellátott hálózati rendszerben. Korszerű technikai berendezések állnak rendelkezésünkre az intenzív terápiához.

Osztályunk Intenzív jellegénél fogva a munkavégzés folyamatosan történik. A betegellátás érdekében azonban a látogatást nem tudjuk folyamatosan biztosítani. A gyógyulása érdekében a látogatás az alábbi időpontokban ajánlott:

Délután:          14.00 – 14.30 és 15.30 – 16.30 között


Osztályunk elérhetősége:

Osztályvezetõ fõorvos                                        +36 46 555 666 / 6008 mellék

Osztályvezetõ fõorvos / FAX                              +36 46 365 411

Osztályvezető főnővér / vezető asszisztens   +36 46 555 666 / 1060 mellék

Orvosi szobák                                                     +36 46 555 666 / 1061, 1063, 1666 mellék

Iroda                                                                     +36 46 555 666 / 1064 mellék

Intenzív részleg                                                   +36 46 555 666 / 1065 mellék

Aneszt.ambulancia                                            +36 46 555 666 / 1069 mellék

Aneszt.asszisztensek                                        +36 46 555 666 / 1662 mellék