Erzsébet Hospice Otthon és Alapítvány

Dr. Simkó Csaba
osztályvezető főorvos


A hospice ellátás lényegeHospice (menedék) néven illetik szerte a világon azon intézményeket, ahol aktív, gyógyító célú onkológiai kezelésben nem részesülő daganatos betegeket ápolnak, igyekezve csökkenteni panaszaikat, ezáltal elviselhetővé tenni életüket. Míg az egészségügy más területein a gyógyíthatatlan betegekről sokszor lemondanak, a hospice az a hely, ahol a súlyos betegre irányul minden figyelem, ahol ő áll az ápolás középpontjában, és ahol soha nem adják fel a reményt, hogy tudnak segíteni. A hospice szemlélet a halált az élet természetes részének tekinti, ennek megfelelően elutasítja az eutanázia alkalmazását, csakúgy, mint az élet mesterséges és gyötrelmes meghosszabbítását. A gondozás célja a betegek életminőségének javítása, testi és lelki szenvedéseik enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk fokozása, valamint a hozzátartozóik segítse. A gondozásban orvos, nővér, gyógytornász, lelkész, szociális munkás, dietetikus és képzett önkéntes segítő vesz részt, a munkacsoport tagjai így átfogó támasz nyújtására képesek. Valamennyi szakember őszinte, de tapintatos beszélgetéssel segít a betegség pszichés terheinek csökkentésében.

Milyen formában vehető igénybe a hospice ellátás?

A beteg állapotától és panaszainak intenzitásától függően az ellátás történhet járóbeteg szakorvosi konzílium, komplex otthoni hospice ellátás, vagy fekvőbeteg osztályon nyújtott ápolás formájában. Befekvésre Borsod és Hajdú-Bihar megye területének jelentős részéről, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területéről fogadunk betegeket, járóbeteg rendelésünket Borsod megyei lakosok vehetik igénybe, az otthoni ellátás Miskolc város 35 km-es vonzáskörzetében valósulhat meg.

Hospice otthonápolás

Az Erzsébet Hospice Alapítvány a magyar hospice szervezetek egyik úttörőjeként 1994-ben kezdte meg végállapotú rákbetegek otthoni ápolását. Alapvető célja, hogy minden ellenszolgáltatás nélkül jelentős szakmai segítséget nyújtson azon családoknak, akik utolsó stádiumba került rákbeteg hozzátartozójuk otthoni ápolását vállalják. Számukra térítésmentesen kölcsönzünk a mindennapi életvitelt könnyítő és az ápolást, mozgást segítő eszközöket (pl. tolókocsi, szobai WC, felfekvést megelőző matracok stb.).Gondozásunkat 2008-ban már Borsod-Abaúj-Zemplén megye 102 településére terjesztettük ki, és mintegy 3800 látogatás során 180 beteg otthoni gondozását végeztük. Otthonápolt betegeink 62%-a saját otthonában fejezte be az életét. Az ellátást palliatív jártasságú (hospice) orvos javaslatára a háziorvos rendelheti el.

Járóbeteg szakellátás

Az Erzsébet Hospice Otthon épületén belül, heti 3 órában fogadjuk azokat a betegeket, akik számára az utazás, az 1-1,5 órás itt eltöltött idő nem túl megterhelő. Az ellátás során elsősorban fájdalomcsillapítás, ill. a betegséghez társuló egyéb panaszok csökkentése történik. Háziorvosi beutaló ill. telefonos időpont egyeztetés szükséges. Kérjük, valamennyi időrendbe rakott orvosi dokumentációját, valamint valamennyi szedett gyógyszerét hozza magával!

Kórházi hospice ellátás

A Misek telephelyén található 20 ágyas Erzsébet Hospice Otthon barátságos környezetben, 2 ágyas szobákban magas színvonalú, igényes, szeretetteljes betegellátást biztosít 1995. óta. Elsősorban azoknak ajánljuk, akik betegségükből fakadó gyengeségük következtében önálló életvitel folytatására nem képesek, vagy akik panaszai olyan intenzívek, hogy napi többszöri orvosi vizsgálatot igényelnek. A kórházi felvételhez valamennyi orvosi dokumentáció és háziorvosi beutaló szükséges. A felvétel várólistáról, súlyossági sorrendben, telefonos kiértesítés alapján történik, átlagosan 7-10 napos várakozási idővel.

Oktatás

Ezidáig több mint kétezren – orvosok, ápolók, szociális munkások, pszichológus és mentálhigiénés hallgatók, papnövendékek – vettek részt különböző képzéseinken, melyeknek célja egyrészt szakmai ismeretek nyújtása, másrészt a haldoklókkal való emberséges bánásmód szemléletének elterjesztése. Oktatási tevékenységünk elismeréseként 2000-ben a New York-i székhelyű Open Society Institute-tól Oktatási és Módszertani Központ címet nyertünk el.

Ellátásunk valamennyi formája ingyenes, függetlenül a beteg származásától, világnézetétől, politikai és felekezeti hovatartozásától, valamint anyagi helyzetétől. Mind a fekvő, mind az otthoni hospice ellátás társadalombiztosítási támogatottsága a működési költségek kb. 70%-át fedezi. Munkatársaink és önkénteseink jelentős karitatív munkával járulnak hozzá a betegellátás magas színvonalához. Tevékenységünk fenntartása és fejlesztése a TB finanszírozáson túl pályázatokból, személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásaiból, oktatási tevékenységeink bevételéből illetve egyéni és céges adományokból történik.

Igénybejelentés munkaidőben az 555-619-es telefonon.

Elismertség

Gondozásunkban kb. évi 550 beteget látunk el, mely a miskolci agglomeráció végállapotú rákbetegek kb. 80%-a. Korábbi felméréseink alapján házigondozásunk során végzett szakmai munkánkat a háziorvosok 89,2%-ban találták igen értékesnek, a hozzátartozók 95%-ban értékelték maximálisan megbízhatónak, és 100%-ban ajánlották volna más családoknak is. A szolgálat szakmai munkája az országhatáron túl is ismert. Az Otthon osztályvezető főorvosa 2004-2011. között a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület alelnöki tisztét töltötte be, részt vett az első, orvostanhallgatók számára írt egyetemi jegyzet, valamint a 2010-ben megjelent palliatív szakmai irányelvek kidolgozásában. Az ápolói közösség 1999-ben Miskolc város nívódíját, 2000-ben az egészségügyi miniszter elismerő oklevelét, egyik önkéntesünk 2001-ben az Egészségügyi Miniszter dícsérő oklevelét, az otthonápoló munkacsoport vezetője 2002-ben a Magyar Köztársaság Aranykereszt Érdemrendjét vehette át, az osztály főorvosa a „Miskolc Gyémántja”, Kartal-Veczán díj, Benkő Sámuel díj, Semmelweis és Polz Alaine emlékplakett kitüntetettje. Az Alapítvány elnöke, Dr. Sallai Zsolt Miskolc város díszpolgára.

Betegeink ellátásához szükség van az Ön segítségére is!

Számlaszám: OTP Bank 11734004-20394369

Kérjük ajánlja föl személyi jövedelemadójának 1%-át! Adószám: 18414020-1-05