Ugrás a tartalomra

Vesekőkezelés - modern kőzúzó berendezés a Semmelweis Tagkórházban

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház az urológiai betegellátás területén jelentős fejlesztést hajtott végre. A vesekőkezelés elvégzéséhez modern kőzúzó berendezéssel gazdagodott az intézmény: a kor követelményeinek és fejlettségi szintjének megfelelő eszközt, illetve kapcsolódó kiegészítő gép-műszereket vásárolt.

A kőzúzó berendezés telepítésének teljes költsége mintegy  200 mFt., amelyet az intézmény saját forrásból valósított meg.

Orvosi gépek

A beruházást március utolsó napján adták át a sajtó jelenlétében; április 4-étől pedig már a betegek gyógyítása is megkezdődhet az új berendezéssel.

Az eszközre nagy szükség volt, ugyanis - az adatok szerint - a lakosság három-négy százalékát érintheti ez a probléma és köztük sok a kifejezetten fiatal, 20-40 év közötti felnőtt – mondta Dr. Máté Zsolt, az urológiai osztály osztályvezető főorvosa. Hozzátette: a most üzembeállított gép a jelenleg elérhető legkorszerűbbek közé tartozik a világon.

Orvosok beszélgetnek

- A berendezés lényege, hogy bizonyos típusú-, nagyságú- és összetételű köveket a vesében, a húgyvezetékben, a hólyagban, a húgyhólyagban műtéti eljárás nélkül tudunk apróra összezúzni, ezáltal lehetővé tenni azt, hogy spontán módon, vizelettel együtt ezek kiürüljenek – ismertette Dr. Máté Zsolt.

A műszert és a hozzá tartozó kiegészítő gépeket, valamint a kezelő kialakítását a kórház saját forrásból, több, mint 200 millió forintból valósította meg. 

Dr. Révész János főigazgató szerint ezzel egy komoly mérföldkőhöz érkeztek, az elmúlt években ugyanis számos olyan tevékenységet visszaszerveztek a kórház irányítása alá, amelyeket korábban külső szolgáltatók végeztek. Az egyik ilyen volt a vesekő kezelése.

- A kórház közintézmény, amely felelősséggel tartozik a betegellátásban; és ez a felelősség arra is kiterjed, hogy képesek legyünk a feladatainkat ellátni, illetve függőségi viszonyainkat lehetőség szerint szüntessük meg. 2018 októberétől a mai napig megközelítően négy és fél év telt el. Ezalatt folyamatosan arra törekedtünk, hogy a kórház stabil lábakon álljon, illetve azokat a feladatokat, amelyeket az állam ránk ró, önállóan és saját forrásból el tudjuk majd látni. Ennek egyik fontos tényezője volt, hogy mindazokat a tevékenységeket, amelyeket korábban a kórház külső szolgáltatóval látott el, visszaszervezzük - jelentette ki.

Más tevékenységek is "visszakerültek" az intézményhez: a belső betegszállítás, az étkeztetés, az orvosi gépek karbantartása, sőt a betegellátás területén például a radiológiai és a sugárterápiás ellátás is újból a kórház üzemeltetésében működik – tette hozzá Révész János.

Kapcsolódó hírek

2024-04-15

Tisztelt Miskolciak, Vármegyében Élők! Kedves Betegeink, Hozzátartozók!   Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. április 15-től - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve annak valamennyi telephelyén -, a fekvőbeteg osztályokon kezelt betegekkel és a…

2024-04-13

Vidám napsütésben várta a miskolci Szentpéteri kapu a garantált városnéző séta résztvevőit – intézményünkben is. Azok, akik rászánták a szombat délelőttöt, nem is csalódtak. A városrész felfedező séta a nemrégiben megújult József Attila Könyvtárból indult.  Aztán útra keltek, Kupcsik Sarolta …

2024-04-11

Szűrőbusszal viszi el Miskolc öt pontjára az orvosi diagnosztikát a Magyar Rákellenes Liga és a vármegyei központi kórház, a „Négy keréken az egészségért, a korai diagnózisért” programjában; remélve, hogy azokhoz is eljutnak, akik nem mennek el az orvosukhoz vizsgálatra. A „Helybe visszük a…