Ugrás a tartalomra

Szeptember 8-a a Fizioterápia Világnapja

1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége és ennek emléket állítva 1995 óta évenként ezen a napon ünnepli a szakma a Fizioterápia Világnapját, Magyarországon 1998 óta szerveznek ehhez kacsolódó eseményeket.

A vilgánap lehetőséget ad arra, hogy szélesebb körben felhívja a figyelmet a fizioterápia fontosságára és lehetőségeire a mozgásszervi problémák kezelésében.

Folyadékkal teli fiola, nagy kristályú sóval körülvéve egy edényen, vírágokkal a háttérben

A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, hő-, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra. Érinti a mechanoterápiát (gyógytorna, masszázs), elektroterápiát (villanykezelés), hidro-, és balneoterápiát (gyógyvíz, iszapkezelés) és a fényterápiát. Nem tévesztendő össze a természetgyógyászattal és a fizikoterápiával sem, utóbbin a köznyelv az elektromos árammal történő kezeléseket érti.

Képen megjelenített térdfájdalom

A fizioterápia, a négy nagy orvoslási területen belül a legrégebbi, majdnem egyidős az emberiség történetével (a másik három ág a sebészi kezelés, a gyógyszeres terápia és a pszichoterápia.) Még nem léteztek gyógyszerek és sebészi eljárások, amikor az emberek tapasztalati alapon már felhasználták a természet különböző gyógyhatású tényezőit (termálvizek, iszap stb.). Ma sincs olyan klinikai szakma, műtéti beavatkozás, megelőző, rekreációs tevékenység, amely nélkülözni tudná a fizioterápiát.

A fizioterápia fejlődését a balneoterápia határozta meg: a gyógyforrások mellett más, fizioterápiás beavatkozást nyújtó részlegeket létesítettek. Magyarország gyógyvízgazdagságát már a rómaiak és a törökök is felismerték, fürdőkultúrájukat a mai napig is fennálló emlékek igazolják.

1891-ben orvosokból, mérnökökből, hidrogeológusokból - Magyarország első orvosi egyesületeként - alakult meg a Magyar Balneológiai Egyesület. A múlt század rohamos technikai fejlődése, az elektromosság felfedezése nagymértékben fejlesztette a fizioterápiát, és egyre több területen kezdték mesterségesen előállítani a természet energiáit.

A fizioterápia elsősorban annak köszönheti reneszánszát, hogy helyileg, a beteg testrészen fejti ki hatását, és helyes alkalmazása esetén nincs semmi mellék- vagy utóhatása. Manapság a fizioterápia gazdag tárházából a gyógytorna a legjelentősebb, köznapi értelemben ezt is értik alatta.

forrás: webbeteg.hu

Kapcsolódó hírek

2024-03-25

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2024-03-21

Tisztelt Betegeink! Tisztelt Hozzátartozók!   A betegellátási és kapcsolattartási rendet segíti a hozzátartozók számára biztosított telefonos elérhetőség, amelyet – már korábban a fertőzésveszély csökkentése érdekében - alakított ki az intézmény. Kórházunk célja, hogy a reguláris ellátásban…