Ugrás a tartalomra

Február 19-e a Magyar Ápolók Napja

Megemlékezést tartottunk a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház ONKO-Sebészeti tömbjében, a Magyar Ápolók Napja alkalmából.

Egy ember beszél a közönség előtt

A Magyar Országgyűlés 2014-es határozatával február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította.

Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete volt az alapköve a hazai ápolás fejlődésének, amely négy évvel megelőzte Florence Nightingale tevékenységét. Kossuth Lajos Országos Főápolói Hivatalt hozott létre és 1849. április 16-án felkérte legkisebb húgát, Zsuzsannát, vegye át a tábori kórházak ápolás felügyeletét:

- „Téged kedves nővérem ezennel az összes tábori kórházak főápolónőjévé kinevezlek.”

Kossuth Zsuzsanna rövid idő alatt több mint 172 tábori kórházat állított fel. Korát megelőzve megszervezte a sebesültek szakszerű ápolását, és általános érvényű szabályokat fogalmazott meg. Főápolónőként betegápoló egyleteket alakított, elsőként vont be önkénteseket az ellátásba és szervezett keretek közé emelte az ápolást, mint feladatot.

A jeles ünnep alkalmából – köszöntőkkel és zenés műsorral ünnepeltük ápolóinkat.  A szervezők rögtönzött kiállítást is összeállítottak korhű ruhákból, eszközökből.

Emberek orvosi eszközöket nézegetnek egy asztalnál

Kossuth Zsuzsanna munkásságára emlékezve Vas Mónika ápolási igazgató beszédében kiemelte: „a Magyar Ápolók napja egyszerre köszönetnyilvánítás, emlékezés és ünnep is. Köszönetet mondunk az ápolóknak, szakdolgozóknak az áldozatos munkájukért, fáradozásaikért, kitartásukért és kifejezzük megbecsülésünket.”

Emberek beszélnek egy mikrofon előtt

Hozzátette: ez az emléknap az év elején, februárban van, amely jó alkalom arra, hogy lezárjuk az előző évet és kicsit megálljunk, számot vessünk, és higgadt tervezésbe kezdjünk.

Dr. Büdi László orvosigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy „nincs annál nagyszerűbb hivatás, mint a betegek segítése, ápolása, gyógyítása, az elesettek önzetlen segítése, ehhez a hivatáshoz, pedig olyan tulajdonságokat társítunk, mint az empátia, elhivatottság, türelem, megbízhatóság, pontosság, nyugalom, nyitottság”.

Egy ember beszél a mikrofon előtt

Mint mondta, ,,az idő fut, így a gyógyítás rohamos fejlődésével a hagyományos ápolás is átalakult, szakosodott, specializálódott és a hagyományos nővéri feladatból, nagyon jól képzett és nagy tudású ápolók lettek. Ma már számos ápoló tudása messze meghaladja a korábbi idők orvosainak tudását és felkészültségét. A mostani kihívásokkal teli időszakban érezte meg mindenki az ápolói hivatás fontosságát, de a nehézségeit is. Az előző évek járványügyi helyzete, hatalmas áldozatokat követelt az ápolóktól is és a munkájuk hihetetlenül felértékelődött. Bebizonyosodott az is, hogy intézményünkben dolgozó nővérek, ápolók, szakdolgozók, tudnak együtt, egy csapatban dolgozni és osztályokon átívelően segítik egymást, egymás munkáját a betegellátás érdekében. Az elmúlt időszakban az ápolók kivívták a világ háláját, tiszteletét és nekünk arra kell törekedni, hogy ezt megtartsuk, és megteremtsük az emberi, erkölcsi és nem utolsósorban az anyagi biztonságát is. – fűzte hozzá.

Az orvosigazgató kiemelte: az orvosok úgy segíthetnek az ápolóknak, hogy minden nap éreztetik velük, mennyire fontosok, nélkülözhetetlenek és egyenrangú partnerek a betegellátásban. „Nélkülük nem tudunk eredményeket elérni és nélkülük nem tudunk gyógyítani”- jegyezte meg Dr. Büdi László.

Egy ember beszél a közönség előtt

Az ünnepség részeként felléptek a ZENITA - Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány – növendékei. A program zárásaként a résztvevők megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna domborművét.

(boon.hu)

Kapcsolódó hírek

2023-09-29

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2023-09-29

Tisztelt Betegeink! Kedves Páciensek, Látogatók!   Az utóbbi napokban bekövetkezett felső légúti vírusos fertőzések halmozódása miatt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Stroke, Neurológiai és Toxikológiai Osztályán - az ápoltak és a dolgozók egészségének…

2023-09-26

Ismét állásbörzét szervezett az Észak-Magyarország című napilap, valamint a Borsod Online a Miskolci Egyetemen.  Harmincnégy kiállító várta az álláskeresőket 220 négyzetméteren, köztük intézményünk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház.