Ugrás a tartalomra

Egészségtörténeti beruházás a tervezett miskolci Kardiovaszkuláris Centrum

"Egészségtörténeti beruházás" – így nevezte a tervezett miskolci Kardiovaszkuláris Centrum építését, kivitelezését Dr. Nagy Gergely György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Kardiovaszkuláris Centrumának centrumvezető főorvosa azon a sajtótájékoztatón, amelyet az intézmény szervezett, és amelyen bemutatták a kiviteli – hivatalos - terveket.

A fejlesztés ugyanis újabb állomásához érkezett, a beruházás pedig jelentős, pozitív változást jelent intézményünk, sőt városunk, illetve a térség életében, illetve a betegellátásban is.

Animált kép az új épületről

Az Észak-magyarországi regionális komplex szívérrendszeri fejlesztés és szívsebészeti háttér kialakítása a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban elnevezésű projekt – azaz a Kardiovaszkuláris Centrum fejlesztésének gondolata - intézményünk menedzsmentjében már több éve megforgalmazódott: a szakmai programot kórházunk egészségügyi és műszaki szakemberei állították össze. Ezek alapján készült el a terv, amely a szakmai program mellett a területi elhelyezést és az épület felépítését jelenítette meg.

A 2020. évben Intézményünk a tervezési munkálatokra feltételes közbeszerzési eljárást bonyolított le, amely 2022-ben életbe lépett. Kórházunk már rendelkezik az engedélyezési szintű tervanyaggal, hatályos építési engedéllyel. A kiviteli tervek elkészültek, ezeket mutattuk be a sajtó nyilvánossága előtt.

Animált kép az új épületről

Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója felelevenítette: még 2018 őszén merült fel először a központ megépítésének gondolata, az elmúlt időszakban aztán összeállították és elfogadtatták a szakmai tartalmat, majd lebonyolították az építészeti közbeszerzést, aztán jöhetett a tervezés. Mostanra megkaptuk az építési engedélyt, elkészültek a kiviteli tervek. A folytatásban kiírják az építkezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást – tette hozzá a főigazgató.

Emberek ülnek egy asztalnál

Csöbör Katalin (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, "sokan és sokat" dolgoztak és dolgoznak jelenleg is "az európai szintű központ" létrejöttéért.

Dr. Mátyás Lajos, a kórház sebészeti jellegű osztályok felügyeletéért felelős orvosigazgató-helyettes úgy fogalmazott: az új központban, egy épületben "kompromisszummentesen" tudják megoldani a diagnosztikai, a járó- és fekvőbeteg-ellátási és egyéb feladatokat. Hozzátette: az országban sehol máshol nincs ilyen koncentráció.

A rendészeti szakközépiskola kerítése mellett, a korábbi, elbontásra váró szülészeti-nőgyógyászati épület helyén húzzák fel az új centrumot. 

Animált kép az új épületről

Breitenbach Sándor, az intézmény műszaki igazgatója elmondta: mintegy 15 ezer négyzetméteren, 7 szinten 180 betegágy és 10 műtő kap helyet, a betegellátáshoz kapcsolódó valamennyi diagnosztikai és kiszolgáló berendezéssel.

Elmondta, jelenleg az Országos Kórházi Főigazgatósággal közösen készítik elő az építőipari kivitelezésre vonatkozó közbeszerzéshez a dokumentációkat, ezzel párhuzamosan készülnek a műszerekre vonatkozó közbeszerzési eljárásra is.

A kórház vezetése úgy tervezi, hogy 2024-ben elindíthatják a beruházást, és 2026-ra elkészülhet a centrum.

Dr. Nagy Gergely György, a Kardiovaszkuláris Centrum centrumvezető főorvosa rámutatott: hazánkban eleve kedvezőtlenek a szív- és érrendszeri betegségből adódó népegészségügyi mutatók, 5-7 évvel rövidebb a várható élettartam, mint az Európai Unió többi országában, és magasabb a halálozás is.

„…Úgy gondoljuk, a komplex központtal egyetemi szintű ellátást tudunk biztosítani Miskolcon, és egy egész régiót le tudunk fedni” - mondta.

Hozzátette: fejlesztik a humánerőforrást, öt év alatt húsz főről 56-re emelték a kardiológusok számát. A tervek szerint a centrum megnyitására hetven orvosra, és minegy 200-250 szakdolgozóra emelkedik a létszám.

Puskás Péter tervező, a Műépítész Építészeti Tervezőiroda Kft. ügyvezetője kiemelte: olyan centrumot terveztek, amely nemcsak a 2026-os átadásakor, de évtizedek múltán is modernnek hat majd. Ugyanakkor - mivel "egy új élet megkezdésére" lesz itt esélye a betegeknek - az embert állították a középpontba a tervezésnél, ami szintén a gyógyulást szolgálja majd.

Kapcsolódó hírek

2024-03-25

Tisztelt Állampolgárok! Tisztelt Betegeink! Az Önök és az egészségügyi dolgozók biztonsága, az Önök minél gördülékenyebb ellátása érdekében - továbbra is - kérjük a higiénés, illetve a betegellátással kapcsolatos szabályok betartását. A várakozási idők és a zsúfoltságok csökkentése érdekében kérjük…

2024-03-21

Tisztelt Betegeink! Tisztelt Hozzátartozók!   A betegellátási és kapcsolattartási rendet segíti a hozzátartozók számára biztosított telefonos elérhetőség, amelyet – már korábban a fertőzésveszély csökkentése érdekében - alakított ki az intézmény. Kórházunk célja, hogy a reguláris ellátásban…