Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház

 

boritokép

"Biztonságos emberbarát környezetben,

korszerű, magas színvonalú betegellátás, a munkatársaink

megbecsülése, hagyományainkhoz híven kórházunk jó hírének megtartása."

A munkánk célkitűzéseit meghatározó fenti gondolatmenet jegyében mutatjuk be kórházunk felépítéséről és tevékenységéről készült honlapunkat. Reméljük, hogy nagyban segítségére lesznek az itt található információk, legyen Ön akár beteg, szakmabeli, vagy egyszerűen csak érdeklődő.

Az Intézet tudományos tevékenysége

Az orvostudomány fejlődéséhez a mindennapi gyógyítás megfigyelésén keresztül vezet az út. A Borsod Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, a progresszív ellátást is figyelembe véve, nagyon sokrétű gyógyító munka folyik. Számos betegség vizsgálata, gyógyítása során óriási ismeretanyag gyűlik össze, mely a tudomány fejlődéséhez hozzájárul. A megfigyelések mellett, a gyógyító munka során alkalmazott kutatásokat is végeznek a dolgozók, összehasonlítják diagnosztikus és terápiás gyakorlatukat az irodalomban találtakkal, s az eredmények alapján módosítják, korszerűsítik munkájukat. Mindezek mellett új gyógyszerek, tudományos kettősvak vizsgálata is folyik. Borsod és Heves megyében az összes gyógyszervizsgálatok felét a Borsod Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban végzik.

A tudományos tevékenység eredményeit hazai és külföldi kongresszusokon ismertetik a kollégák, valamint írott publikáció formájában magyar és idegen nyelven is megjelentetik. A magyar nyelvű előadások száma évente 300- 400 között van. Az idegen nyelvű – elsősorban angol – előadások száma évente ennek a 10 százaléka körül mozog. Magyar nyelvű cikk évente 80-100 között, idegen nyelvű – angol – 10-20 között jelenik meg. Szakdolgozóink is aktív tudományos munkát végeznek. A tudományos előadások száma megközelíti az ötvenet, és cikk is évente 4-6 jelenik meg. Ezek által a kórházban dolgozó kollégák és munkáik nemzetközi elismertségre tettek szert.

A tudományos munkában mérföldkő a Magyar Tudományos Akadémia általi megmérettetés. Kórházunkban 15 kollégánk minősítése az orvostudomány kandidátusa illetve Ph.D. fokozata. Két kolléga habilitált orvos, és 2003 februárjában az első nagydoktori védés is megtörtént az akadémián, kórházunk orvosa által. A tudományosan minősített dolgozók aránya kórházunk orvosai között 5%-os és ez nagyon figyelemre méltó, ugyanis a minősítettek elsősorban a vezetői a tudományos munkának, de az általuk vezetett osztályt is alkalmasnak minősíti az orvostudományi Egyetem önálló oktatásra. A tudományos munka elsősorban a betegek még jobb ellátását szolgálja, s ebben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház élen jár.