Idén is megtartják a Magyar Gyermekorvosok Társasága Északkelet-magyarországi Területi Szervezetének 2020. évi Tudományos Ülését. A rendezvényt eredetileg a hagyományos módon tervezték, ám a COVID19 járványhelyzet közbeszólt, így a gyermekgyógyászok a technika segítségével az online formát választották.

GYEK fot2

Magyarországon az említett régió szakmai grémiuma szorosan együttműködik, eszerint kétévente a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Hajdú-Bihar, a Nógrád, illetve a Heves megyei gyermekgyógyászok megvitatják az aktuális szakmai témákat, kihívásokat, valamint a betegellátás kérdéseiről is tanácskoznak.

Szó esik újdonságokról, különleges, egyedi esetekről, de megbeszélik a „hétköznapi” feladatokat is – sorolta a részleteket Hauser Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermekegészségügyi Központjának (GYEK) vezető főorvosa.

Hozzátette: a tudományos diskurzusnak hagyománya van, több mint hatvanöt éves múltra tekint vissza.

Idén rendhagyó módon szerveztük meg a tanácskozást, ugyanis a koronavírus járvány „átírta” a terveket. A digitális világnak köszönhetően azonban nem kellett elhalasztanunk a rendezvényt, az online tér ugyanis lehetőséget teremt a konferenciára – mondta.

Kifejtette: a debreceni Gyermekklinika és az egri gyermekosztály szakemberei is előadást tartanak, emellett a házigazda miskolci Gyermekegészségügyi Központ dolgozói is megosztják ismereteiket, tapasztalataikat.

A tanácskozáson számos szakterületet érintenek, beszélnek a gyomor és bélrendszerrel kapcsolatos csecsemő- és gyermekkori megbetegedésekről, de foglalkoznak az anorexiával is, sőt a gyermekonkológia, a hematológia, a gyermekkori vesebetegség és a koraszülött táplálással foglalkozó szekció is helyet kapott a palettán – közölte a GYEK vezető főorvos.

Az eseményen átadják a debreceni Gyermekklinika korábbi professzoráról elnevezett Kulin László-emlékdíjat, amelyet a hagyományoknak megfelelően egy kiemelkedő szakmai életpályát mutató térségi gyermekgyógyász kap.

A díjat idén dr. Vargyay Éva főorvosnő veheti át, aki az egri Markhot Ferenc Kórház Gyermekosztályának volt vezetője több évtizeden át.