Országos projekt eredményeként az un. „Emberi Erőforrás Fejlesztés Operatív Program” (EFOP) során a nagy vidéki egyetemi központokban és a megyei kórházakban „Skill-laborok” segítik a munkát, képzést, oktatást. Miskolcon, a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Központi Kórházban több mint 450 millió forintból valósult meg a beruházás.

SKILL II 20200915 16

 

A Skill-labor (a megyei kórházban két helyszín: SKILL-1. – SKILL-2.) nem más, mint orvosi, kórházi szimulációs központ.

A projekt célja, hogy minél felkészültebb, gyakorlottabb orvosok, szakdolgozók kerüljenek az egészségügybe. Az orvostanhallgatóknak, szakdolgozóknak így az „éles” vizsgálatok előtt lehetőségük van modern szimulációs eszközökön – babákon, „fantomokon” - gyakorolni. Ma már szinte minden, a betegellátáshoz szükséges orvosi beavatkozás modellezhető és elsajátítható.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban két helyszín is rendelkezésre áll: kialakítottuk a Skill-2-es labort, amely az orvosképzést szolgálja; a Skill-1-es labor pedig főként a szakdolgozó képzés helyszíne. Ezt szintén most bővítették, fejlesztették.

(Ezen helyszínen évtizedek óta évi 1500 szakdolgozó képzését bonyolítják, szervezik. Ez az egészségügyi szakképzéssel és a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának együttműködésével, illetve saját oktatási csoportunk aktív részvételével, vezetésével történik. A kollégák oktató kórtermeket rendeztek be, ápolási gyakorlatokat tartanak, emellett szervezik az újraélesztési - oktatási programot.)