Nyomtatás

Tisztelt Állampolgárok! Kedves Betegeink!

Mint ismert, az országos rendelet értelmében már nemcsak a sürgős, azonnali ellátást igénylő beavatkozások elvégzése engedélyezett, hanem – szigorú higiénés szabályok betartása mellett és telefonos előjegyzés útján – fokozatosan újraindul a járóbeteg ellátás és egyéb területek is, amelyek rendjéről május 8-i közleményünkben olvashattak.

Tájékoztatom Önöket arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának utasítása alapján a járóbeteg ellátások tekintetében előreláthatólag 2020. május 14. csütörtök reggel 8 órától új eljárásrendet vezetünk be. Az új eljárásrend alapvetően telefonos konzultációra épül és a telefonos konzultáció során dől el, hogy a beteg részéről felmerülő probléma kezelhető-e telefonos, azaz távmedicina formájában, avagy a beteg személyes megjelenésére van szükség. Ez a betegellátási rend újszerű, ezért kérem, hogy az alábbi javaslatokat gondosan tanulmányozzák át:

-              Amennyiben úgy gondolja, hogy egészségügyi ellátásra van szüksége, kérjük, mérlegelje, hogy ez azonnali ellátást vagy vélhetően konzultációt, illetve előjegyzett ellátást igényel-e.

-              Amennyiben úgy ítéli meg, hogy ellátása nem azonnali, sürgős ellátás, kérjük, mérlegelje a háziorvosával történő kapcsolatfelvételt és továbbra is ez képezzen prioritást.

-              Amennyiben a szakorvosi konzultáció mellett dönt, úgy első lépésként kérjük, keresse fel a kórház weblapját, ahol a rendelések időpontjáról, illetve telefonos elérhetőségekről május 13-án, szerda este 20,00 órától tájékozódhat.

-              Szakorvosi konzultációs igény esetén a telefonbeszélgetés előtt gondolja végig, pontosan mi a probléma, amit meg kíván osztani a szakorvos kollégával és a telefonhívást megelőzően készítse elő személyi igazolványát, lakcímkártyáját, társadalombiztosítási kártyáját és az adott egészségügyi problémájával kapcsolatos legutolsó kórházi dokumentumát.

-              Az előkészületeket követően a megadott telefonszámon, megadott időintervallumban hívja kollégáinkat. A könnyebb elérhetőség kedvéért valamennyi szakrendelésünkhöz külön vonalat biztosítunk, ennek ellenére számítani kell arra, hogy a sikeres kapcsolatfelvételhez több alkalommal kell tárcsáznia.

-              Hívását orvoskollégám fogadja, aki személyének azonosítása érdekében néhány kérdést tesz majd fel. A személyazonosítást követően kérjük, röviden foglalja össze problémáját. Kollégánk ennek alapján dönt a telefonos konzultációról, illetve a személyes megjelenés szükségességéről. Kérjük, hogy a beszélgetésre előzetesen készüljön fel, mert a várhatóan nagy igények miatt egy-egy konzultáció időtartama nem haladhatja meg a 6-10 percet. A beszélgetés lezárását követően kollégánk annak tartalmát rögzíti a kórház informatikai rendszerébe, és ha erre sor került, előjegyzési időpontját is feltünteti.

-              Személyes konzultációra – sürgősségi esetek kivételével – kizárólag előzetes telefonos előjegyzést követően kerülhet sor.

-              A sürgős esetektől eltekintve az írásos háziorvosi, illetve szakrendelői beutalókat csak abban az esetben tudjuk fogadni, ha bejelentkezett telefonon, azaz itt is telefonon történő bejelentkezés szükséges, melyet végezhet az orvos kolléga, avagy a beteg egyaránt.

-              Személyes konzultáció esetén kérjük, hogy a megadott időpontot megelőzően leghamarabb 15 perccel előbb érkezzen a szakrendelőbe. Az épületébe kizárólag a pácienseket engedjük be, kísérőt csak abban az esetben, ha a páciens kiskorú, vagy mozgáskorlátozott, szellemileg sérült, vagy bármely okból az egészségügyi személyzettel nem képes a kontaktus felvételre.

-              Az épületbe történő belépéskor kézfertőtlenítés történik, aki nem hozott magával szájmaszkot, arckendőt, azt sebészi maszkkal látjuk el, illetve megkérjük Önöket egy koronavírusos kérdőív kitöltésére is. Ezt követően kerül sor az adott rendelésen a járóbeteg vizitre.

Május 14-től, hangsúlyozottan azokat az ellátási típusokat nyitjuk meg, amelyek a koronavírus fertőzés átvitel szempontjából alacsony kockázatúak így szűrőteszt végzésére, illetve speciális vírusellenes védőfelszerelések használatára nincs szükség.

Ez utóbbiak alól kivételt jelent a fül-orr-gégészeti rendelés és a bronchológiai, tüdőgyógyászati rendelés ahol az egészségügyi személyzet részére speciális védőfelszerelés viselése kötelező.

Az intézmény valamennyi dolgozója nevében szeretném megköszönni az elmúlt közel két hónapban tanúsított segítő magatartásukat, együttműködésüket. Fontosnak tartom felhívni a figyelmet arra, hogy a május 14-től életbe lépő betegellátási rend továbbra is egy átmeneti állapot, de még messze nem jelenti a kapacitások teljes körű visszaállítását. Ezért kérjük Önöket, hogy valóban megalapozott problémáikkal keressenek bennünket és mivel az ellátás új rendje szokatlan, némileg lassúbb és merevebb a korábban megszokottnál, továbbra is toleranciájukat kérjük. Mindezek a változtatások azt a célt szolgálják, hogy az ellátást tágabb keretek között, de maximális betegbiztonság és dolgozói biztonság mellett tudjuk biztosítani az Önök számára.

Miskolc, 2020. május 11.

                                                                               Tisztelettel:

                                                                                                                          dr. Révész János

                                                                                                                                főigazgató

Híreink
Találatok: 1645