Tisztelt Állampolgárok! Kedves Betegeink!

2020. június 17-én a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint Magyarország Kormánya a járványügyi vészhelyzetet megszüntette, ugyanakkor részben a környező országok járványügyi helyzete, részben az egész világra kiterjedő járványügyi helyzet miatt továbbra is járványügyi készenlétet rendelt el.

Ennek részeként:

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Csabai kapu 9-11. szám alatti telephelye változatlanul járványügyi célra kijelölt telephely, amelynek alkalmasnak kell lennie arra, hogy kivizsgálja, izolálja és szükség szerint ellássa a koronavírus fertőzésre gyanús, avagy fertőző betegeket.

Egy őszi második járványhullám esetén az intézmény megfelelő kiürítési tervvel rendelkezik, hogy a telephelyet teljes egészében Északkelet-Magyarország járványügyi védekezéséhez rendelkezésre bocsássa.

Éppen ezért a telephelyre nem telepítünk vissza olyan betegellátási formákat, amelyek sérülékeny populációt érintenek: tartós ápolást igénylő, vagy mozgáskorlátozott, értelmi sérült ellátást, újszülött és gyermek ellátást, várandós és gyermekágyas ellátást, továbbá előrehaladott daganatos betegek ellátását.

Hazánk stabil járványügyi mutatóira való tekintettel az eddig koronavírus fertőzöttek ellátására fenntartott ágyak 80%-a ismételten a fekvőbeteg ellátás céljaira használható.

Önök hosszú hetek óta kapnak tájékoztatást és követhetik nyomon a kórház ellátásrendjének újraszervezését. A következő néhány hétben az intézmény dolgozói, illetve a vezetése a legnagyobb kihívással néz szembe ezen a területen, ugyanis több száz betegágy üzembe helyezéséről kell gondoskodnunk mind kórház-üzemeltetési, mind pedig betegellátási szempontból.

Ezzel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom Önöket:

- A járóbeteg ellátások rendjében jelentős változások lesznek, ugyanis a Semmelweis Telephelyen több járóbeteg rendelés újraindul majd. Az újra beüzemelésre kerülő járóbeteg rendelésekről minden héten hétfőn adunk tájékoztatást honlapunkon. A többi telephelyen a járóbeteg rendelések tekintetében érdemi változás nem várható.

- A Szentpéteri kapui központi telephely, a Szent Ferenc Tagkórháza és a Szikszói Tagkórház teljes fekvőbeteg kapacitással üzemel. Az ellátás rendjében változás nem várható.

A mezőkövesdi tagkórházban közel 80 fekvőbeteg ágy feltöltése a jelen naptári héten megkezdődik a belső beutalási rend alapján.

Tekintettel arra, hogy Magyarország teljes területén 2020. július 1-től az ingyenes parkolás megszűnik, így kórházunk valamennyi telephelyén a beléptetésre vonatkozó díjazás is az eredeti eljárásrendnek megfelelően kiszabásra kerül.

A Csabai kapu 9-11. szám alatt található telephely kettős feladatot lát el:

- A járványügyi készenlét részeként az Infektológiai Osztályra került áthelyezésre a COVID Ambulancia és a jövőben az Infektológiai Osztály feladata lesz a koronavírus fertőzés gyanús személyek kivizsgálása és izolálása.

Ezzel párhuzamosan a Szűrőcentrum is a mai naptól megkezdi munkáját.

Az itt elérhető szakrendelés és rendelési idők a következőek:

- Kardiológiai szakrendelés:

Hétfő - Péntek 8,00 – 12,00

Telefonos előjegyzés kérés és konzultáció: 30/377-1687

- Urológia: előjegyzés és telefonos konzultáció 30/421-7787

Hétfő:                         8:00 12:00
Kedd: 7:00 11:00
Szerda: 7:00 11:00
Csütörtök: 8:00 11:00
  11:00 15:00
Péntek: 7:00 14:00
  13:00 15:00

 

- Nőgyógyászati szakrendelés, előjegyzés és telefonos konzultáció 30/454-1913

Hétfő - Péntek 7,00 – 13,00

Kedd, Szerda: 12,30 – 14,00 Ifjúsági rendelés

- Onkológiai szakrendelés: Hétfő – Péntek    8,00 – 14,00

- Tüdőszűrő előjegyzés: 46/555-655 telefonszámon, minden nap 7,00 – 19,00

- A szemészeti épületben kerül kialakításra a koronavírus fertőzött, vagy gyanús betegek ellátása egy izolált műtőtraktus, valamint egy postoperatív őrző.

- A légzőszervi rehabilitáció épületbe helyeztük át a koronavírus megbetegedésben szenvedő betegek ellátásra alkalmas lélegeztetési központot és ebben az épületben található meg a betegek számára kialakított dializáló állomás is.

- A Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály épülete szolgálja a jövőben az igazolt koronavírus fertőzött, de lélegeztetésre nem szoruló betegek ellátását.

A Csabai kapu 9-11. telephelyen a következő naptári héten megindul a visszaköltözés valamennyi Belgyógyászati Osztályon, Bőrgyógyászati Osztályon, megkezdődik a Tüdőgyógyászati Osztály visszaköltöztetése és a Légzőszervi Rehabilitációs Osztály átköltöztetése a tüdőgyógyászat épületébe. A költözési folyamatok befejezéséről és a betegellátás megindulásáról külön tájékoztatást adunk majd ki az Önök részére.

Az osztályok tevékeny újraindításáig szíves türelmüket kérjük. A betegellátás rendjében történő eligazodásukat továbbra is rendszeres közleménnyel segítjük.

Tájékoztatom Önöket, hogy 2020. július 1. az egészségügyi dolgozók életében fontos ünnep – Semmelweis Nap, melyből adódóan az intézmény ünnepi munkarendben üzemel.

Miskolc, 2020. június 26.

                                              

                                                                                   Dr. Révész János

                                                                                      főigazgató

 

 

baba inkubator

 

Egy egészséges újszülött kisfiút helyeztek el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház bejáratánál lévő készülékben.

Az inkubátor 2020. június 25-én - csütörtökön –, éjfél után 10 perccel jelzett és a személyzet azonnal intézkedett. A Perinatális Intenzív Centum (PIC) munkatársai vették gondozásba a gyermeket.

A 44 centiméterrel és 2160 grammos súllyal született kisfiúnak a kórház dolgozói a Hajnal Ákos nevet adták.

A kisfiú bizonyára nem intézményi körülmények között született, ennek ellenére jól van, az elsődleges vizsgálatok alapján egészséges.

 A nők – amennyiben nem szeretnék felnevelni a gyereküket - az anonim szülés és a nyílt vagy titkos örökbeadás mellett is dönthetnek, valamint továbbra is működik a babamentő inkubátor.

Hajnal Ákos a tizenötödik baba, akit itt találtak 1998 óta, mely évben a kórház főbejárata előtt elhelyezték a készüléket. Legutóbb tavaly – egymást követően két gyermeket - egy kislányt (májusban) és egy kisfiút (júniusban) helyzetek el a babamentő inkubátorban.

 

 

Title of the document

 

 

Title of the document

 

Tisztelt Állampolgárok! Kedves Betegeink!

A kórház működésének lépcsőzetes újraindításával kapcsolatban tájékoztatjuk Önöket a további – már bővített járóbeteg rendelésekről:

  • A Csabai kapui Rendelőintézetben tovább bővült a járóbeteg rendelések köre, mintegy 12 új rendelést üzemeltünk be június 2-tól.
  • Hasonló módon bővültek a Szentpéteri kapui telephely járóbeteg rendelései.
  • Ugyancsak bővült a Szent Ferenc Tagkórházban a járóbeteg rendelések köre.
  • Valamennyi miskolci telephelyünkön újraindult a gyógytorna, a fizioterápia, illetve a gyógymasszázs járóbeteg rendelés. Ezek a rendelések június 2-tól kezdődően jegyzik elő a betegeket.

Valamennyi rendelésünk esetében a rendelések időpontjáról illetve az előjegyzésekhez használt telefonszámokról a kórház honlapján - www.bazmkorhaz.hu – tájékozódhatnak.

  1. Fekvőbeteg ellátás:
  • Korábbi tájékoztatásunknak megfelelően a Szikszói Tagkórházban, illetve a Szent Ferenc Tagkórházban újraindult a fekvőbeteg ellátás.
  • A Mezőkövesdi Tagkórház fekvőbeteg ellátása június 2-tól, azaz mától kezdődik, belső beteg-beutalási rend alapján.
  • A Semmelweis Tagkórház változatlanul járványügyi célra fenntartott telephelyként működik.
  • A fekvőbeteg ellátáshoz kötött, illetve az egynapos sebészeti ellátásokat lépcsőzetesen indítjuk újra, hetente bővítve az ellátási kapacitásokat, június 8-a és 22-e között. Erre vonatkozóan részletes tájékoztatót várhatóan 2020. június első naptári hetének végén ad ki a kórház.

Járóbeteg rendelések Szentpéteri kapu - Központi Telephely és Gyermekegészségügyi Központ

Járóbeteg rendelések - Mezőkövesdi Tagkórház

 

 

 

 

Tisztelt Állampolgárok! Kedves Betegeink!

Az intézmény dolgozói nevében ismételten köszönöm együttműködésüket és segítő magatartásukat. Az intézmény működési rendjével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom Önöket:

A járóbeteg rendelések tekintetében a vonatkozó szabályozórendszerek immáron megengedik, hogy egy óra időtartamban négy betegnél több páciens ellátására kerüljön sor. Az előjegyezhető betegek számát az egyes szervezeti egységek működéséért felelős osztályvezető főorvosok saját hatáskörben szabályozzák. Várhatóan az ellátott betegszám növekedni fog, azonban hangsúlyozzuk, a betegellátás rendjére vonatkozó járványügyi védelmi intézkedések továbbra is érvényben vannak. Az ellátandó betegszám növelése során tehát tekintettel kell lennünk arra, hogy a várakoztatás közben a megfelelő távolságot be kell tartani az egyes páciensek között. A járóbeteg ellátások rendjéről szóló tájékoztatásokat az immáron megszokott eljárásrendnek megfelelően június 22-én hétfőn frissítjük.

A fekvőbeteg ellátások területén jelenleg az előjegyzett sebészeti jellegű beavatkozások újraindítására fókuszálunk. Június 8-án megkezdte az előjegyzett műtétek elvégzését az általános sebészet, a mellkassebészet, az urológia, a szemészet. Június 15-ével indultak újra az előjegyzett műtétek a gyermeksebészet, az érsebészet, az idegsebészet, traumatológia és a fej-nyak sebészeten. Június 22-vel kezdi meg feltölteni előjegyzési rendszerét és elvégezni az előjegyzett műtéteket az ortopédia, a nőgyógyászat, a kézsebészet. A műtéti ellátások során kiemelt hangsúlyt fektetünk az egynapos sebészet végzésére, felgyorsítására, tekintettel arra, hogy ezen a területen mutatkozik igény a legtöbb beavatkozásra.

Örömmel tudatjuk az érintett házaspárokkal, hogy 2020. július 1-től a volt Kaáli Intézet miskolci telephelyének működtetését immáron a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály egyik részlegeként a kórház veszi át. Az asszisztált reprodukciós részlegen július 1-től ingyenessé tesszük a járóbeteg viziteket, valamint a petevezető átjárhatósági vizsgálatokat. Valamennyi egyéb beavatkozás esetében is a díjtalanság érdekében kezdeményeztük a közigazgatási egyeztetéseket.

A Semmelweis Tagkórházban július hónapban megkezdődnek a Gyermekpszichiátria zöldmezős beruházásának munkálatai, valamint a felnőtt pszichiátriai részleg felújítása.

Tájékoztatom Önöket arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása alapján az intézményvezetőknek lehetősége van arra, hogy a koronavírus veszélyhelyzet időtartama alatt a gyanús vagy fertőzött betegek ellátására elkülönített ágyak 80%-át újra bevonja a rutin betegellátásba.

A kórházunk esetében ezen feladat a koronavírus fertőzött betegek ellátására fenntartott fekvőbeteg ágyakat érinti és valamennyi telephelyen szervezési feladatokat igényel. Ezeket az előkészületeket már megkezdtük. Ez vonatkozik a járványügyi ellátásra kijelölt Semmelweis Tagkórházra is.

Valamennyi telephelyet érintő fekvőbeteg ellátási rend változásáról várhatóan június 26-án adunk ki közleményt.

Célunk az, hogy biztosított keretek között a fekvőbeteg ellátó egységek teljes körű üzembe állítása, július 12-ig, vasárnapig befejeződjön.

Az egészségügyi veszélyhelyzet megszűnését követően az intézményünk továbbra is járványügyi készenlétben marad, ennek részeként a központi telephelyre (Szentpéteri kapu 72-76.) a járművel történő behajtást megkönnyítjük az alábbiak szerint:

-           az Északi kapu hétköznapokon 06:00-tól 18:00 óráig nyitva, hétvégén zárva;

-           a Blaskovics utcai kapu változatlanul 00:00-tól 24:00 óráig, hétfőtől - vasárnapig nyitva van;

-           mindkét kaput használhatják a dolgozók és a látogatók egyaránt;

a betegek, dolgozók, látogatók hőmérőzését az épületekbe történő belépéskor végezzük el nappal 06:00-tól 18:00 óráig, éjszaka pedig a Főbejáratnál, ill. a Blaskovics utcai kapuban.

Az ételfutárok belépését – a járványügyi szabályok betartása mellett - hétfőtől valamennyi telephelyünkön engedélyezzük.

Miskolc, 2020. június 19.

           

                                                                                  Dr. Révész János

                                                                                      főigazgató

 

 

Tisztelt Állampolgárok! Kedves Betegeink!

Tájékoztatom Önöket arról, hogy 2020. június 17. délután 16.30 perctől a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház valamennyi telephelyén a teljes körű látogatási tilalmat feloldjuk. A látogatási tilalom feloldása alól kivételt képeznek azok a betegellátó egységek, ahol koronavírus fertőzésre gyanús, vagy igazoltan fertőzött betegek ellátása történik.

A látogatási rendről:

-              Valamennyi telephely minden betegellátó egysége esetében a látogatási idő – egységesen munkanapokon és munkaszüneti napon is délután 16.30 és 17.30 közötti időpont.

-              A látogatók telephelyre történő beléptetése, illetve épületbe történő beléptetése a jelenlegi rendnek megfelelően történik (testhőmérséklet mérés, kézfertőtlenítés, maszk viselése). Kérjük, hogy a látogatók maszkot viselve lépjenek be az épületbe, ha valaki véletlenül otthon felejti az arcmaszkját, annak az intézmény természetesen biztosít egyszer használatos sebészi maszkot.

-              Valamennyi beteg esetében a betegellátó épületbe egy beteghez egy látogató léphet be, és a betegellátó osztályon egy beteget - egy időben - egy látogató látogathat s a látogatás időtartama maximum 15 perc. Az 1 órás látogatási idő tartama alatt így a beteg mindennap 4 látogatót fogadhat.

-              A látogatások során élelmiszer, ruhanemű és egyéb más csomag behozatalára lehetőség van.

-              A látogatás során törekedni kell arra, hogy a látogatók fogadása ne kórteremben, hanem lehetőség szerint valamelyik közösségi helyiségében, megfelelő időjárás és a beteg megfelelő kondíciója esetén a kórház parkjában történjen.

-              Fekvőbeteget kizárólag egészséges személy látogathat. Amennyiben a belépés során betegség gyanúja merül fel (hőemelkedés, köhögés, stb.) a látogatási célból érkező személy nem léphet a kórház területére.

A látogatás menetét és a kórházi telepre történő belépést is a járványügyi óvintézkedések lassítani fogják, ezért szíves megértésüket és együttműködésüket kérjük. Nyomatékosan kérjük Önöket, hogy a kórházban érvényben lévő parkolási rendet tartsák be, hiszen a hosszú látogatási tilalom után nagy számban érkező látogatók jelentős terhelést jelentenek majd a kórház úthálózatára és parkolóira.

Örömmel tudatjuk, hogy a Magyar Országgyűlés a mai napon elfogadta a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, azonban a járványügyi készenlét és az ennek megfelelő biztonsági intézkedések várhatóan tartósan fennmaradnak intézményünkben.

Miskolc, 2020. június 16.

                                                                              Tisztelettel:

                                                                                                              Dr. Révész János

                                                                                                                    főigazgató