GyermPszich alapko 20200730 4539Új pszichiátriai épülettel bővül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis telephelye. A zöldmezős beruházás alapkövét 2020. július 30-án, csütörtökön rakták le.

A projekt összköltsége csaknem 400 millió forint. E tervek szerint a mintegy 500 négyzetméteres új épületszárny építésével komplex gyermekpszichiátriai járóbeteg-ellátó és gondozóközpontot alakítanak ki, amelyben akadálymentes lift, 15 aktív ágy - melyből 2 emelt biztonságú – kap helyet. Az eszközök tekintetében is a pszichodiagnosztika, valamint az IT eszközök és mobilia beszerzése is megtörténik – ismertette Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Hozzátette: Északkelet-Magyarországon korábban még nem volt gyermek pszichiátria és a fekvőbetegek mellett járóbetegek fogadására is alkalmas lesz az épület.

Mint mondta, a beruházás helyszínválasztásánál fontos szempont volt, hogy Miskolcon, közösségi közlekedéssel, autóval jól megközelíthető, belváros-közeli legyen az épület. A Semmelweis tagkórházba összpontosítjuk az olyan járóbeteg-ellátást, ami előjegyzés alapján végezhető, emellett itt kapnak helyet azon páciensek, akik tartós ápolást, rehabilitációt igényelnek. A mai beruházás jól illeszkedik tehát a fent említett koncepcióba. „Mivel a rokonszakmák is a Csabai kapuban vannak, ezért döntöttünk úgy, hogy itt, és nem a Szentpéteri kapuban építjük fel a központot” – mutatott rá a főigazgató.

Dr. Gondos Miklós, Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója beszámolt arról, hogy az ÁEEK konzorcium vezetésével és egyetemi konzorciumi partnerek (SZTE, PTE, DE) részvételével valósul meg a „Gyermek és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés fejlesztés” elnevezésű projekt. Ennek elsődleges célja a 18 év alatti lakosság mentális egészségi állapotának javítása, az ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer fejlesztése és a korszerű, költséghatékony működtetés feltételeinek kialakítása. A kiemelt projekt központi eleme a gyermekpszichiátriai ellátórendszer területi hozzáférésének javítása az ország minden régiójában: így aktív gyermekpszichiátriai fekvőbeteg-osztályokat vagy gyermekpszichiátriai részlegeket alakítanak ki Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon.

Pécsett és Szegeden a meglévő fekvőbeteg-ellátás korszerűsítése és kapacitás-bővítése történik meg, amellyel országosan megújul a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátások rendszere.

A sajátos ellátási igényű, zavart, esetleg drogfogyasztás miatt vagy más okból agresszív fiatalkorú páciensek ellátására úgynevezett emelt biztonságú gyermekpszichiátriai ágyakkal bővülnek a miskolci kórház mellett a győri, nyíregyházi, debreceni, szolnoki, szegedi és pécsi intézmények; így a rászoruló gyermek- és ifjúságpszichiátriai és addiktológiai betegek részére olyan infrastrukturális körülmények megteremtését biztosítja a program, amelyek megfelelő feltételeket nyújtanak a szakmai munkához és az adekvát kezelésekhez.

A járóbeteg-ellátási és gondozási munka fejlesztése érdekében pedig komplex járóbeteg-ellátó egységek bővítése, vagy létrehozása valósul meg Zalaegerszegen, Veszprémben, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Debrecenben, Szolnokon, Kecskeméten, Szegeden és két pécsi helyszínen.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy megvalósulhat a beruházás, ugyanis, mint mondta, nem mindegy, hová kell mennie a régióban élő gyermekeknek, szüleiknek; fontos, hogy helyben kapják meg a megfelelő ellátást kezelést. A miskolci gyermekellátást pedig a kor színvonalához és igényeihez igazítják.

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke közölte: új időszámítás kezdődik a miskolci gyermekgyógyászatban: a teljes – gyermek- és felnőtt – pszichiátriai szakterület megújul.

 

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház új, csaknem 500 négyméteres gyermekpszichiátriai épülete az Európai Unió 100%-os, vissza nem térítendő támogatásában részesülő, 6 milliárd forint összköltségű EFOP-2.2.0-16-2016-00002 azonosító számú, „Gyermek- és ifjúságpszichiátria, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében valósul meg. A bővítéssel egy 15 ágyas gyermekpszichiátriai részleg létesül csaknem 400 millió forintból.

Emellett a teljes pszichiátriai szakterület innovációja megtörténik. Fejlesztik a pszichiátria és addiktológiai gondozóhálózatot - 130 millió forint -, illetve megújul a Felnőtt pszichiátria épületrésze is.

Itt egy csaknem 2000 négyzetméteren felújítják a földszinti és az első emeleti részt: ennek köszönhetően nő a komfortfokozat a dolgozók és a betegek megelégedésére.

Megtörténik az épület akadálymentesítése, elvégzik a teljes körű burkolatcserét, valamint a víz és villanyvezetékek cseréjét, sőt korszerűsítik a fűtést is. A beruházási költség mintegy 300 millió forint.

A projekt megvalósításához szükséges forrásokat a Széchenyi 2020 program biztosítja.