Nyomtatás

 

Tisztelt Állampolgárok!

 

A koronavírus okozta járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel folytatódik a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház működésének átstrukturálása. Az intézkedések célja, hogy a jelenleg Semmelweis Tagkórházban ellátott betegek biztonságának és folyamatos ellátásának garantálása mellett 2020. március 23-ra felálljon egy olyan egészségügyi ellátó egység, amely kizárólag a Covid-19 vírus okozta járványveszély megelőzését, illetve a megbetegedettek ellátását szolgálja.

Az ágazatpolitikai vezetők részéről az intézkedés célja egyfelől a Covid-19 vírus által nem érintett betegek ellátásbiztonságának kiépítése, másfelől a betegségben érintett páciensek ellátásának speciális, magas szakmai színvonalon történő biztosítása. A foganatosított átszervezések és a jelenleg rendelkezésünkre álló humán-, eszköz- és pénzügyi-, anyagi források a hatékony járványügyi munkavégzést lehetővé teszik; a szakmai elvárásoknak az intézmény jelenleg maximálisan megfelel.

A következő 72 órában az alábbi intézkedések megvalósítását kezdjük meg:

 1. Légzőszervi Rehabilitációs Osztály működését szüneteltetjük.
 2. Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály működését szüneteltetjük.
 3. Egynapos szemészeti sebészeti osztály működését szüneteltetjük.
 4. A Csabai kapu 9-11. SZTK rendelő működését, a rendelési idők minimális megváltoztatása mellett, valamennyi szakma esetében folytatjuk.
 5. A Semmelweis Telephely Neurológiai Osztály, valamint Szülészet - Nőgyógyászati Osztálya tekintetében teljes körű szervezeti és feladatköri integráció történik a Megyei Kórházi telephelyre. Valamennyi, a fekvőbeteg ellátáshoz köthető tevékenységet a Megyei Kórházi telephely vesz át 2020. március 20-tól kezdődően. A szülészet - nőgyógyászat területén a szabad orvosválasztás lehetőségét változatlanul biztosítjuk.
 6. A III. Belgyógyászati Osztály és az V. Belgyógyászati Osztály esetében feladatköri integráció történik: a III. Belgyógyászati Osztály feladatát a Megyei Kórházi telephely Gasztroenterológiai Osztálya, az V. Belgyógyászat általános belgyógyászati feladatát a Megyei Kórház Kardiológiai Osztálya veszi át. A fekvőbetegek átköltöztetése várhatóan 2020. március 21-én, szombaton történik meg.
 7. A IV. Belgyógyászati - Haematológiai Osztály, valamint az V. sz. Belgyógyászati Osztály haematológiai betegeinek ellátása áthelyezésre kerül a Szent Ferenc Tagkórház területére, a Reumatológiai Osztály fekvőbeteg részlegén, 2020. március 21-én, szombaton.
 8. A Semmelweis Tagkórház intenzívterápiás osztályáról a betegek áthelyezésre kerültek, az osztály kizárólag a koronavírus fertőzött betegek intenzívterápiás ellátását, illetve szükség szerinti lélegeztetését biztosítja majd.
 9. Az Infektológiai Osztály klasszikus infektológiai feladatait a továbbiakban a kórház szervspecifikus betegellátó egységei végzik. Az osztály kizárólag a koronavírus fertőzésgyanús, illetve a megbetegedett állampolgárok ellátását végzi.
 10. A vonatkozó miniszteri rendeleteknek megfelelően, a Szűrőcentrum tevékenységét felfüggesztjük. A Szűrőcentrumban az Urológiai szakrendelést látogató betegeket sürgősségi esetekben kérem, a Megyei Kórház telephelyén jelentkezzenek. Az onkológiai gondozó feladatait kórházunk Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Osztálya látja el.
 11. Az ismert koronavírus hordozók, illetve megbetegedettek sürgősségi műtéti ellátása és posztoperatív ellátása a Semmelweis Telephely nőgyógyászati műtőiben, valamint a posztoperatív részlegén történik.
 12. A Pszichiátriai Osztály működését részlegesen felfüggesztettük, a fokozott megfigyelést, illetve ellátást igénylő betegek esetében az ellátási kötelezettséget várhatóan más intézmények veszik át, az ide vonatkozó intézkedés a Nemzeti Népegészségügyi Központ részéről folyamatban van. A részleg kiürítésére akkor kerül sor, ha az idevonatkozó határozat megszületett.
 13. A Bőrgyógyászati osztály fekvőbeteg ellátása, valamint a kúraszerű ellátások a Megyei Kórházi telephely Fül-Orr-Gégészeti Osztályán folytatódnak.
 14. A lázas, tüdőgyulladásban szenvedő betegek, valamint a tüdőtuberkolózisos betegek ellátása a Tüdőgyógyászati Osztályon folytatódik, minden egyéb tüdőgyógyászati ellátás a Szent Ferenc Kórház I. Mozgásszervi rehabilitációs osztályára kerül. A tüdőgyógyászati ambuláns ellátás átkerül a Szent Ferenc Kórház épületébe.

A jelenlegi intézkedések befejezéséről, valamint a további intézkedésekről is tájékoztatni fogjuk Önöket.

 

Miskolc, 2020. március 20.

 

 

Tisztelettel: 

Dr. Révész János

főigazgató

 

 

 

 

Központi Kórház hírei