Nyomtatás

Újabb nemzetközi szakmai konferenciának adott otthont Miskolc, szeptember utolsó hétvégéjén a gyermekgyógyászok találkoztak Lillafüreden. Nagy elismerés a miskolci Velkey László Gyermekegészségügyi Központnak (GYEK), hogy a 18. Horvát – Német - Magyar Nemzetközi Gyermekgyógyász Kongresszust megszervezhette Lillafüreden – mondta a rendezvény főszervezője, a kongresszus elnöke.

gyerekgygyszok lillafred4

Dr. Szabó László közölte: a rendezvényen 41 angol nyelvű előadás hangzott el; hét előadást a miskolci Gyermekegészségügyi Központ orvosai tartottak, bemutatva a GYEK munkáját, érdekes eseteit.

Magyarország más részeiről szintén hét előadással érkeztek szakemberek; 13-13 prezentáció pedig Horvátországból és Németországból, valamint egy előadás Olaszországból, amely az európai gyermekellátás jövőjéről szólt.

Szó volt olyan érdekes esetekről, mint a csecsemőkori szamárköhögés, a myasthenia gravis, a gyermekkori stroke és a diabéteszes ketoacidózis, a védőoltási program nem várt eredményei, a molekuláris allergia vagy a Zika-fertőzés első felismerése Horvátországban, illetve az elsődleges immunhiány, de elhangzott előadás a kommunikációról a nem kommunikáló beteggel kapcsolatosan is.

Több előadás foglalkozott a vizeletinkontinencia ellátásával Németországban, Horvátországban, Magyarországon, emellett szó esett a szívelégtelenségről és a szívtranszplantációról is – Németország egyik legnagyobb szívközpontjából. Előadást tartott a Wiesbadeni Gyermek- és Ifjúsági Klinika igazgatója, a gisseni gyermekkardiológia jelenlegi és korábbi igazgatója, a rijekai klinikai kórház gyermekhemato-onkológia vezetője.

(fotók: boon.hu)

Központi Kórház hírei