Az Egyesült Államok gyógyszerészei is Miskolcon tanulnak - nemzetközi képzőhellyé vált ugyanis a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Intézeti Gyógyszertára. Az unión belül ez a második intézmény, amely elnyerte a címet. A gyógyszertárban modern technológiával, steril körülmények között, betegre szabottan állítják elő a készítményeket.

gyogyszert 190809 2 1

„Akár egy ipari üzemben, mindent a gépek végeznek egy teljesen zárt rendszerben. A technológia a legmagasabb uniós elvárásoknak is eleget tesz. A tasakok egyénre szabottan készülnek. A gyógyszerosztás központilag történik, az osztályokon nincsenek külön raktárak, így a selejt mennyisége is mérsékelhető” – ismertette Dr. Kozma Ádám főgyógyszerész.

Hat telephelyen háromezer betegágyat látnak el innen. Ez Magyarország 2. legnagyobb intézeti gyógyszertára, amely unión belül is magas színvonalat képvisel.

 Az Európai Unión belül a gyógyszertárat képzőhellyé nyilvánították, ez azt jelenti, hogy mindazok a gyógyszerészek, akik kórházban szeretnének a későbbiekben dolgozni, és kórházi gyógyszerésszé szeretnének válni, a szakvizsga előkészítő gyakorlataikat, elméleti és gyakorlati képzésüket tölthetik ebben a kórházban – közölte Dr. Révész János, az egészségügyi intézmény főigazgatója.

Az Intézeti Gyógyszertárba már az egyesült államokbeli Tenessi Egyetemről is érkeztek diákok, a Debreceni Egyetemmel pedig csereprogramot valósítottak meg.

(minap.hu)